ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 22 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Marangoz da opera ve baleden anlarSayı: 641 - 13.10.2008


Anka ajansından posta kutumuza düşen habere çok güldüm sevgili okurlar.

Bu haber dün bir kısım gazetelerde de yer aldı.

Bildiğiniz üzere Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, bölge müdürlükleri ve yeni açılan Samsun Opera ve Bale Müdürlüğü için 18 – 28 Eylül tarihleri arasında personel alımı sınavı açmıştı. Hatta bu sınava tanıdığım iki genç arkadaşım da girmişti.

Neyse efendim sözü uzatmayalım, bu sınavda yazılı kompozisyon sorusu olarak “uzman memur” kadrosuna alınacak olan adaylara
“Opera ve baleyle ilgili ne düşünüyorsunuz?” sorusunun yönetilmesi bir kısım yurdum insanı tarafından eleştirilmiş ve hatta tepkiyle karşılanmıştı.

Yani ben yurdum insanını anlayamıyorum sevgili dostlar.

Neden insanımızı küçümseriz, neden ondan tuhaf davranışlar ya da tuhaf başka şeyler bekleriz.

Neyse sözü yine uzatmayalım efendim, Anka ajansından posta kutumuza ve benim çok gülmeme neden olan habere göre bu tepkilere ve eleştirilere Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen yanıt vermek zorunda kalmış.

Evet, yanıtladı demiyorum, yanıt vermek zorunda kalmış diyorum haberden öğrendiğime göre. Ülkemizdeki bir sanat kurumunun genel müdürünün mecburiyetlerinden birisi de bu olmalı. Saçma sapan tepkilere ve eleştirilere yanıt vermek zorunda kalmak!

Operaya uzman memur olarak girmek isteyen bir marangoz
“Neden marangoz opera, baleden anlamasın?” diye bir soru sorarak sözlerine başlayan Rengim Gökmen, sözlerine şöyle devam etmiş:

“Buraya girenler marangoz değil, demirci değil. Biz o demirciyi parmaklık yapmak için almıyoruz. Sahnede ‘La Traviata’ eserinin, ‘Kuğu Gölü’ eserinin, ‘Carmen’ eserinin dekorunu yapması için alıyoruz. Dolayısıyla bu insanların mesleklerini iyi yapmasının yanında, hangi kurumda çalışacakları, hangi işi üretecekleriyle ilgili iyi bilgi sahibi olmaları lazım ki işlerini iyi üretsinler. İşini iyi yapmaları yetmiyor bizim için.”

Adayları tanıyabilmek için bu kompozisyon sınavlarını yaptıklarını belirten Rengim Gökmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sınavlar üç müfettişin gözetiminde yapılıyor. Bazılarının okuma yazmasının olmadığı kompozisyon sınavında ortaya çıkıyor”

Sayın Genel Müdür çok net yanıt vererek aslında ülkemizin insan coğrafyası hakkında da bilgi vermiş oldu.

Benim demem de o ki, neden insanımızı küçük görürüz, neden insanımıza opera ya da yüksek sanatlardan herhangi birini uygun görmeyiz.

Bu nasıl bir anlayıştır?

Bilen biri varsa bana anlatsın lütfen.

Valla bu konuda bana anlatacağı ya da öğreteceği bir kelime için kırk yıl olmasa bile kırk dakika ya da kırk saat kölesi olacağımı buradan beyan ediyorum…

Çarşamba günün görüşene değin esen kalın.


Müfit Semih Baylan
Editör

 


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.