ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 23 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Özgürlüğe uçuşan notalarSayı: 648 - 22.10.2008


“Durmayın, durmayın” diye sesleniyor kalabalığa. Sahneye geldiklerinde kısa buluyor alkışı. Ardından “İstanbul’u çok seviyoruz, ama trafiği Los Angeles’tan beter” diye şikâyet ediyor sahnelerimizin gediklisi, haklı olarak. Devamında mesai arkadaşlarını tanıtarak dünya barışı için çaldıklarını ilan ediyor; son albümlerine adını veren “Not in Our Name” ile başlıyor Liberation Music Orchestra lideri basçı Charlie Haden.

Kadroda adı geçen altocu Miguel Zenon nedense yok. Sahne düzeni bir Haden klasiği; en arkada ve yukarıda kendisi yer alıyor. Sekizi nefesli olmak üzere 12 müzisyen var İş Sanat sahnesinde. Seyirciye göre sol başta oturan Carla Bley, piyanosundan çok koklatmıyor. Daha ziyade orkestra şefi olarak parça başları ve bitimlerinde ayağa kalkarak direktif veriyor.

Düzenlemeleri harikulade; zekâ işi ve kusursuz yönetme yeteneği sergileyen cinsten. Ama, vücut dili soğuk ve küstah. Kalabalık orkestrayı karşısına alan Bley, arılarını etrafında toplayan Ana Kraliçe edasında.

Hayaller ülkesi Amerika

Sırada “The Falcon and the Snowman” filminde David Bowie tarafından söz yazılarak seslendirilen Pat Metheny bestesi “This is Not America” var. Hayallerin Amerika’sını düşleyen parçayı reggae ritimleriyle çalıyorlar. Bol sololu bir yorum. Solo aralarında ifadeci ana tema tekrarlanıyor. 

Marş ritminde yürüyen Bley bestesi “Blue Anthem”e genç ve süper yetenekli alto saksofoncu Chris Cheek’in bizi altmışlı yıllara götüren romantik solosu damgasını vuruyor.

Nefeslilerin üzerine kurulmuş enfes düzenleme “America The Beautiful”, Amerika’nın hayaller ülkesi olduğu zamanlardan kopup geliyor. Trompetçi Michael Rodriguez, geleneksel formları evrenselle sarmalıyor.

“Amazing Grace”e çıplak elleriyle çalgısının her yerini okşayarak giriyor davulcu Matt Wilson. Sıra dışı soloda, yüksek teknik isteyen performansın, bagetsiz de yapılabileceğini gösteriyor bizlere. Parça sonunda trompetçi Curtis Fowlkes’in “niiiiiii” diye uzayarak biten komik sesi ise ciddiyet içindeki eğlencenin ve soluklanma anlarının da yaşama dahil olduğunu vurguluyor.

Dvorak’ın “Yeni Dünya” adlı senfonisinden uyarlanan “Going Home”da sahnenin figüranı gitarcı Steve Cardenas, silik ve utangaç bir caz - blues solosu yapıyor.

Meksika müziğinden esintiler taşıyan “Rabo De Nube”nin devamında, Bill Frisell bestesi “Throughout”un girişinde ilk kez belirgin olarak duyuyoruz piyano tınılarını. Haden ve Bley atmosferik bir düet yapıyorlar.

Adagio ile bitişik çalınan davulsuz düzenleme “Silence”ı baştan sona ayakta yönetiyor Bley. Konserin bis’ine geleneksel “We Shall Overcome?” çok yakışıyor.

Cazın da trafiği yoğun İstanbul’da. Acele etmeli; zira Norveçli piyanist Ketil Björnstad, Nardis’te bizleri bekliyor.

Zıtlıkların uyumu

Bereketli caz akşamının ikinci konseri için koşturarak Nardis’e girenleri, Ketil Björnstad  - Anneli Drecker ikilisinin ilk setindeki son şarkı “The Anniversary” karşılıyor.   

Mucize. Bu sesi ilk duyduğumuz albüm, Bel Canto’nun “White-Out Conditions”ı, hayatımızı karartmıştı. O Cocteau Twins’in Elizabeth Frazer’ı ile bizim perimizdi. Şimdi ise bir metre ötemde. 

Anneli’nin sesi tanınmayacak halde. Oysa için için yanan tutkuların sesiydi o. Mesafeli, kopuk, rüyasal, metaforik, cismani olmayan bir sesti; tarzında güçlü bir 'cool’ hissiyatı olan. Hayır demenin mümkün olmadığı bir gizeme sahipti. O muazzam sesli kadın gitmiş, yerine bambaşka biri gelmiş. Altı ay önce anne olmuş ve hayli de kilo almış.

Donne’a ses verdi

Hayal kırıklığının ilacı Ketil oluyor. İkinci sette gözler onda. Alışıldık bir caz piyanisti değil; gerçek bir 'pürist’. Tercihleri de kendisi gibi. Bu akşam 400 yıl önce yaşayan metafizikçi İngiliz şair John Donne’un satırlarına ses veriyor.

Uzun bir solo doğaçlama yapıyor önce. Huşu içinde yudumlanan şaraplar eşliğinde dinleniyor bu fenni sololar. Anneli’nin aklı başka yerde. Huzursuzca sürekli cep telefonuyla meşgul, kapının solundaki kuytu bölmede.

“Song” ile sahneye geliyor. Bu sette galiba biraz daha iyi. “Love’s Usury”de tizleri hatasız inip çıkıyor. “The Indifferent”ta sıkıntısını dağıtmış gibi görünüyor.

Ketil, şarkıları zıtlıkların uyumu ve değişim üzerine kurmuş. Kimi zaman masmavi bir atlas ve sonsuz bir okyanus, kimi zaman kadife yumuşaklığında bir piyano duyumsatıyor. Vokal aralarına hınzır soyutlamalar yerleştiriyor. Çağdaş klasikçilere yakın pasajlar çalıyor. Metafiziksel şarkılara ayrıksı bir modernlik katıyor. Pamuk helvamsı bembeyaz saçları ile bir idil kahramanı gibi.

En yüksek coşku ve katılım, konserin son şarkısına nasip oluyor. “No Man Is An Island”a, en önde oturan Sabahattin Bey ve eşi elleri havada eşlik ediyorlar. Bu müzik, bir bebek elinin suya teması kadar yumuşacık çizgilere sahip.

İstanbul’un trafiğine hiç benzemiyor.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.