ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 24 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Kediler ve MuhafazarkârlarSayı: 654 - 31.10.2008


Toktamış Ateş “Aslan Sosyal Demokratlar” diye bir kitap yazmıştı. Aslında iktidarı (rantı) daha seçilmeden paylaşmakta uzlaşamayan sosyal demokratların halini olsa olsa aslana değil Burian’ın eşeğine de benzetebilirdi. Skolastik düşünür Jean Burian’ın sık sık anlattığı rivayet edilen ve Aristo’nun da kullandığı bir fıkrada hem aç hem susuz eşek önüne konulan su ile saman yığınından hangisine önce başlamasına karar veremediğinden açlıktan ölüyordu… Aslan sosyal demokratlar lafı üzerine sosyal demokratlar dava açmışlar mıydı bilmiyorum ama Başbakanın kedileri sevmediği ortada. Kendisi için yapılan kedi benzetmesine hiç dayanamayan Başbakan hemen dava açıyor. Önce Cumhuriyet Gazetesi’nden Musa Kart’ın kedisi üzerinden başlayan çizgi-polemik daha sonra Hürriyet Gazetesi’nde Latif Demirci’nin davalık karikatürüyle ve “ürkek kedi” ile “nankör kedi” benzetmeleriyle gelişiyordu…

Sözlükler muhafazakârlığı “var olan durumu koruma amacını güden, toplumun değişmesine karşı direnç gösteren düşünce tarzı” olarak tanımlıyor. Ya yobazlık… TDK yobazlık için “başkalarına baskı yapmaya yönelen, bir düşünceye, bir inanca aşırı ölçüde bağlı olan kimse” diyor. Aşağı yukarı benzer tanımlar bunlar. Elden ne gelir… Prof. Dr. Ahmet İnam da “Yobazlar” başlıklı makalesinde (Hayatımızdaki İnce Şeylere Dair, Pan Yayınevi, 2000) yobazlığın sosyal ve biyolojik temellerine değiniyor ve “Yobaz bağışlamıyor: Dünyayı boydan boya ikiye ayırıyor: Bizimkiler ve onlar. Sizi görür görmez iki yandan birine yerleştiriverirler. Yobazdan yana mısınız, değil misiniz? Yobazda üçüncü şık yoktur.” diyordu… Ülkemizde her türlü yobazlık alametlerine ve eylemlerine tanık olmuş birisi zaman zaman “çağrışım yapıcı” sözler sarf edilmesine şaşmamalı. Yobazlıkta ikinci şık bile yoktur çünkü. Muhafazakârlığın bir de ekonomik boyutu vardır. Avusturya asıllı İngiliz liberal iktisatçı Friedrich Aaugust von Hayek’in ortaya attığı kuram Milton Friedman’ın serbest piyasacı monetarist uygulamalarına da bağlanıp az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde arz/talep (üretim ve tüketim arasında) dengesizliğe, yüksek faizli borçlanmalara ve gelir dağılımında dengesizliklere, işsizliklere yol açtı. Bu anlayış bizde de Başbakan’ın danışmanı Yalçın Akdoğan’ın kaleme aldığı önsözünü de Başbakanın kendisinin yazdığı “Muhafazâkar Demokrasi” adıyla AKP’nin parti programı olarak dayatılmıştır. Dünyanın krizden krize sürüklenip yolsuzluklardan bezdiği neo-liberal ve sosyal demokratik kapitalizmden de yaka silkerek sıyrılmaya çalıştığı dönemde Türkiye’nin az gelişmiş ve yarı feodal yapısında bir de içe kapanık ve geri söylemlerle köhne uygulamalarda diretmesi anlaşılır değildir. Hem de kapatma davasının sonuçlandığı bir dönemde sözde plüralist (çoğulcu) yapının tek partili iktidar mensupları ise hiçbir zaman bu kadar ilginç çıkışlar yapma olanağını bulamamışlardı.

Çünkü bu siyasal sistemlerin getirisi olan yüksek rant ortamı bir şekilde elden gitme olasılığını da beraberinde getirirken kuşkusuz politik paydaşlarıyla birlikte iktidar çevrelerini de rahatsız etmektedir. Türkiye siyasası ilginç yaklaşımlarıyla dikkati çeken çok politikacılar gördü. Ülkemizdeki siyasal parti örgütlerinde parti idaresinin yapılanmasından da mütevellit liderler konuşup öbürlerin dinleyici konumunda kaldığı genel bir işleyiş hâkimdir. Bu dönem AKP ile ilginç çıkışlarla aynı durum bariz biçimde sergilenmekte. Ancak son zamandaki kadar adı ülkenin üst düzey politik yaşamında yer işgal edene şahit olunmamıştır. Başbakanın çıkışlarına zaten alışmıştık. Kapatma davasına konu olan ve Anayasa Mahkemesi’nin açıkladığı gerekçeli kararda yer alanlardan bazılarına dikkatle bakmalıdır (AKP Nasıl Odak Oldu? Cumhuriyet Gazetesi, 25.10.2008)… Ultra emperyalizm çağında ülkemizdeki sadaka ekonomisi ile bir yanda üst düzey politik yaşamda süregelen mal mülk edinme dalâleti Cem Özer’in bizim muhafazakârlarımız Batı’nın nimetlerinden yararlanırken halka bunları yasaklayıp kötüler şeklindeki sözlerini (Acemi Yazılar, Parantez Yayınları, 1997) hatırlatıyor ve ne kadar haklı olduğunu da göstermiyor mu? İktidar ve hempalarınınki tek kefelik teraziye benzemektedir.

Bir hukukçu olan TBMM eski meclis başkanı Bülent Arınç’ın Ergenekon İddianamesi ile ilgili sözlerini duyduğumda aklıma AKP’nin dava sonunda kapatılacağı ihtimaline karşılık son bir oldu bitti ile emeklilik için düğmeye basan AKP milletvekillerinin tutumu gelmişti. Aslında klasik politikacılar arasındaki debelenmenin nedenini uzaklarda da aramamak gerekir. Dayatılan ekonomik politikaların dünya ölçeğinde itibarını yitirmesi her zamanki olası krizi giderek gün yüzüne çıkarmış olması bunlardan medet uman, alışılmış ve köşeye sıkışık klasik politikacı tipolojindeki yansımaları da ortaya koymaya başladı. En son Arınç’ın kendi partilisi olan bir çiftçiyi bile sistemden kaynaklı kazanılmış yaklaşık yüzde 50’lik oy oranıyla yadsıyıp azarlaması bunun tipik bir örneğidir.


E-Posta: dosteli16@hotmail.com


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.