ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 21 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


İnternet Müzik Yapımcılarını Üzdü!Sayı: 669 - 21.11.2008


Gecenin şu saatinde cuma günkü yazımın konusu ne olsun diye, neyi yazayım diye kafa yorarken BBC etiketli bir haber düştü posta kutumuza.

İnternetin müzik yapımcılarını 2008 yılının geride kalan on buçuk ayında bir hayli üzdüğünü yazıyordu.

Eğlencenin temelinde yer alsa da müzik sektörü matematiğin ve rakamların en çok yer aldığı alanlardan biri kuşkusuz sevgili müzik dostlarım.

Ve rakamlar müzik yapım şirketleri için pek de sevindirici sonuçlar göstermiyor. 2008’in geride kalan on ayı içinde albüm satışları 2007’nin aynı dönemine göre % 11 düşüş göstermiş durumda. Buradan 2007 yılının çok sevindirici geçtiği sonucu çıkmasın; zira 2007’de bir sene öncesine göre düşüş % 15 olarak kayıtlara geçmişti. Başka bir deyişle 2008 yılında 25 milyon daha az albüm satıldı.

Ancak aynı rakamlara bakınca başka bir sonuç daha ortaya çıkıyor. Bu yılki düşündürücü düşüşün içindeki en büyük pay CD satışındaki % 16,3’lük gerileme. Aynı dönemde internet üstünden yasal olarak satılan şarkıların sayısında % 34,4’lük bir artış yaşanmış. Şu an toplam müzik gelirlerinin % 15,4’ü internet satışlarından geliyor. Başka bir deyişle artık insanlar şarkıları internetten satın almayı tercih ediyor.

Bunun altında yatansa çoğu zaman bir iki popüler şarkı için bütün albümü satın almak yerine daha az bedel karşılığında tek tek istediği parçaları satın almanın verdiği rahatlık. Başta iPod olmak üzere dijital müzik çalarların ve müzik çalabilen cep telefonlarının yaygınlaşması da bu eğilimdeki en büyük etkenlerden.

Şu ana kadar 5 milyardan fazla şarkı satan ve dijital müzik pazarının % 80’inden fazlasını elinde tutan iPod’un yaratıcısı Apple sattığı her yeni iPod ve iPhone ile müziğin dijitalleşme sürecini biraz daha hızlandırıyor. Apple’ın da ötesinde; dünyanın en çok müzik çalar cihazını satan Nokia başta olmak üzere cep telefonu üreticileri de bu dönüşümde katalizör rolünü üstlenmiş durumda.

Sektör daha çok albüm satışlarına odaklanmış olsa da aslında bu süreçte en büyük yarayı radyolar alıyor.  Çünkü artık kimse sevmeyeceği şarkıları çalma ihtimali olan bir yayına kulak kabartma ‘riskine’ girmek istemiyor. İnternet üstünden yayın yapan kişiselleştirilebilen radyolar geleneksel radyoların altındaki desteği iyice inceltmiş durumda.

Bilgisayarlar ve internet yasal ve yasadışı müzikte daha önce var olmayan bir dönemi aralarken meşrubat kapaklarından çıkan promosyon haline gelen, fiziki baskılarının tercih edilmediği, korsan yayınların neredeyse sayısız alternatiften ulaşılabilen müziği yaratanlar için fırsatlar akla gelenin aksine bitmiş değil. Çünkü dijitalleşme daha ölçülebilir bir ortamı da mümkün kılıyor. Yasal platformlarda dinlenen ya da satın alınan her şarkı kayıtlara geçtiği için hak sahiplerinin telifi de daha düzenli dağıtılıyor.

Sektör uzmanları yakın gelecekte artık şarkıların neredeyse tamamen ücretsiz olarak dinleneceğini, şarkıcıların konser ve benzeri etkinliklerden, ticari ürün ve sponsorluk gelirlerinden para kazanacağını öngörüyor.

Bu denklemdeki en çaresiz grupsa müzik yapımcıları. Bilgisayar teknolojisinin gelişmesi ve ucuzlamasıyla evde stüdyo kurmanın maliyeti neredeyse her müzisyenin altından kalkabileceği boyutlara ulaştı. Yapımcıların ağır sözleşme şartlarıysa birçoğunun gözünü korkutuyor. Sanatçılar da yavaş yavaş albümlerini bu dijital platformlarda kendileri doğrudan pazarlama yoluna gidiyor. İnternetle beslenen kuşak için YouTube vebenzeri video paylaşım siteleri şimdiden MTV’nin yerini almış durumda.

Bir başka konu da artık Nokia’nın müziği serbest bırakıyor olması. Taşınabilir müzik çalar denince akla hemen iPod gelse de bu alanda açık arayla en çok ürün satan marka Nokia. Müzik destekli cep telefonlarında yakaladığı başarının ardından marka şimdiye kadarki en cesur adımı atarak ‘Müzikle geliyor’ (Comes with music)  konsepti altındaki tüm telefonlarında milyonlarca şarkılık katalogdan isteyen herkesin sınırsız ve ücretsiz olarak istediği şarkıyı çekip dinlemesine izin verme kararı aldı. Bu alandaki 5310, N95 8GB ve geçtiğimiz hafta tanıtılan 5800 kodlu telefonlarda bu hizmet kullanılabilecek.

Bu seriye ait telefonlardan birini alan herkes bir yıl boyunca yüklediği şarkıyı telefonundan istediği gibi dinleyecek, ardından isterse bilgisayarına da kopyalayıp başka cihazlara aktarabilecek.

Nokia bunu mümkün kılabilmek için bu kategoride sattığı her telefon için açıklamadığı bir bedeli müzik yapımcılarına kullanıcılar adına ödeyecek. Böylece bir anlamda dünyanın bütün şarkıları bir tuş ötede yasal olarak herkesin kullanımına açılmış olacak.

Bu girişimin müzik endüstrisindeki en büyük değişimi tetikleyeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Henüz Türkiye’de başlamayan hizmette şarkılar, haydi ketum davranmayım ve size Nokia’nın bu konudaki internet adresini de vereyim, evet henüz hizmete açılmayan bu hizmette şarkılar http://musicstore.nokia.com  adresinden yüklenebilecek.

Hani çok eski bir söz vardır: Silah icat oldu mertlik bozuldu diye. Bu internette fazla olmaya başladı hani, her konudaki alışkanlıklarımızı başka başka diyarlara taşıyor artık.

Öyle değil mi?

Pazartesi günü görüşene değin esen kalın sevgili müzik dostlarım.




Müfit Semih Baylan
Editör
   

 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.