ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1962
Şu an 17 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Ernst Praetorius, "5. Senfoni" ile anılacak.Sayı: 673 - 27.11.2008


Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının ilk şeflerinden Alman müzik adamı Ernst Praetorius, Beethoven’ın ölümsüz eseri "5. Senfoni" ile anılacak.

Konserde solist olarak tanınmış piyanist Gülsin Onay yer alacak. Orkestranın bu haftaki konserinde orkestrayı CSO Genel Müzik Direktörü, Şef Rengim Gökmen yönetecek. Ünlü piyanist Gülsin Onay’ın solist olarak katılacağı konserde Onay, Türkiye’de klasik müziğin tanınıp yerleşmesinde büyük katkıları olan "Türk Beşleri"nden Ahmet Adnan Saygun’un "1. Piyano Konçertosu"nu seslendirecek.

"Türk Beşleri" arasında yer alan Hasan Ferit Alnar’ın "İki Dans" isimli eserinin de yer alacağı konser, Ludwig van Beethoven’ın, klasik müzik tarihinin en ünlü yapıtları arasında bulunan "5. Senfoni"si ile sona erecek.

"Opus. 67" sıralı 5. Senfoni, açılışındaki temayı ünlü bestecinin, kapıyı tıklatma sesini andırdığından, "işte kader kapıyı böyle çalar" şeklinde tanımladığı söylencesinden dolayı "Kader Senfonisi" olarak da anılıyor.

Yönetmen Stanley Kubrick, "Otomatik Portakal-A Clockwork Orange" filminde  "kaderin kapıyı çalması" rivayetine, filmin kahramanı Alex ve arkadaşlarının evine girdiği yazarın kapısının ziline, 4 notalık temasını koyarak gönderme yaptı. Beste için Fransız besteci Hector Berlioz’a dayanılarak, tanınmış soprano Malibra’nın, eseri dinleyince çok etkilenerek salondan baygın halde taşındığına ilişkin öykü de kuşaktan kuşağa aktarılıyor.

Beethoven’ın en çok sevdiği ve "duygusal açıdan fırtınalı" özellikler taşıyan tonalite olan "do minör"de bestelediği senfoninin meşhur birinci bölümünün dışında en önemli özelliği, üçüncü bölümde yoğun olarak kullanılan bas enstrümanlar. O zamana kadar bas enstrümanlar bu derecede ön plana çıkarılmazken, eser, klasik müzik sahnesinin dışına taşan farklı seslendirmeleriyle de dikkat çekiyor. Bunların arasında gitar virtüözü Malmsteen’in "5. Senfoni" yorumu da yer alıyor.

ERNST PRAETORIUS KİMDİR?-

II. Mahmut döneminde İstanbul’da batılı bir bando oluşturma düşüncesiyle "Mızıka-i Hümayun" ismiyle kurulan CSO, Cumhuriyet’in kuruluşundan 6 ay sonra Atatürk’ün talimatı ile Ankara’ya getirildi.

Atatürk tarafından "Riyaset-i Cumhur Musiki Heyeti" adı verilen orkestra, 1936’dan 1970’li yıllara kadar ünlü yabancı şefler tarafından yönetildi.

1934 yılında Ahmet Adnan Saygun, 1935’de ise Türkiye’de evrensel çoksesli müzik eğitimi veren kurumların programlarını yapmakla görevlendirilen besteci Paul Hindemith’in önerisi ile tanınmış Alman orkestra şefi Dr. Ernst Praetorius orkestranın yöneticiliğine getirildi. Değerli bir orkestra pedagogu olan Praetorius, teknik yönden orkestrayı uluslararası düzeye çıkarttı. Praetorius’un ölümünden sonra orkestrayı uzun yıllar başta Ferit Anlar ve G.E. Lessing olmak üzere pek çok ünlü şef yönetti.

1933 yılında Nasyonal Sosyalistleri protesto amacıyla Weimar Operası’ndaki genel müzik direktörlüğü görevinden istifa eden ve o dönemde Atatürk’ün isteğiyle Türkiye’ye gelen müzik adamları arasında yer alan Praetorius, Beethoven’ın "9. Senfonisi"nin 1946’da Türkiye’deki ilk seslendirilişinde de orkestrayı yönetti.

Bir ameliyat sonrası uykusu sırasında yataktan düşerek ölen Praetorius’un mezarı Ankara’daki Cebeci Asri Mezarlığı’nda bulunuyor. Praetorius’un Anıtkabir’de de bir fotoğrafı yer alıyor.

Kaynak: DHA



Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.