ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 139 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Türkiye’de Müzik ve ÜniversitelerSayı: 678 - 04.12.2008


Hepimizin de bildiği gibi “Güzel Sanatların Tanrıçası” olarak nitelendirilen müzik dünya genelinde özellikle gençler üzerinde önemli etki yaratmaktadır. Küçük örnekler vermek gerekirse; Dünya üzerinde 13 - 20 yaş arası gençlerin büyük çoğunluğu Metal, Hard Rock, Hip-Hop, R&B gibi alternatif nitelik taşıyan müzik türleriyle ilgilenmektedir. Gençlerin bu tarz müziklere ilgi gösterme sebeplerinin başında içlerindeki özgürlük duygusunun düşüncelerine hakim olması gelmektedir. Şarkılardaki sözlerin, anlatılan hayatların yine hemen hemen aynı yaş grubundaki kişilerin yaşadıkları ya da hissettikleri olması gelmektedir.

Konumuza dönecek olursak şu an içinde bulunduğumuz dönemde Türkiye müzik piyasasında ipi göğüsleyenler, Alternatif Rock, Nu-Metal, Pop-Rock gibi müzik türlerini icra eden gruplardır. Bundan birkaç yıl önce tüm dünyayla birlikte ülkemizi de saran “Kalitesiz Pop Müzik“ furyası yerini daha kaliteli işlere bırakmaya başladı. Türkiye’de Rock müzik 3 kez patlama yaşadı ve bu patlamaların sonuncusu Mor ve Ötesi’nin “Dünya Yalan Söylüyor” isimli albümüyle gerçekleşti.

Ayrıca bugün Türkiye’de birçok yerli Rap grubu önemli organizasyonlarda yer alıp büyük konserler vermekte, R&B denen ve bir dönem dünyayı sarsan müzik tarzı azda olsa ülkemizdeki sanatçıların yeni albümlerinde etkilerini göstermeye başladı.

Ülkemizde yerleşmeye başlayan müzik tarzlarına biraz göz attıktan sonra bu müzik tarzlarının Türkiye’nin genç beyinlerini hatta ülkenin belkemiği diyebileceğimiz kısmını barındıran üniversitelerde ne gibi etkileri olduğuna bakalım.

Her yıl yaz dönemi yaklaştığında birçok üniversitenin kampüslerinde “Bahar Şenlikleri” düzenlenmektedir. İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa gibi büyük şehirlerde düzenlenen üniversite şenliklerinde gerçekten Türkiye’nin ve dünya’nın önemli müzik grupları yer almaktadır. Şenliklerde yer alacak gruplar üniversite içerisindeki gençlerin isteklerine göre yine öğrencilerin kurduğu klüpler tarafından belirlenmektedir. Örneğin geçtiğimiz yaz İstanbul Üniversitesi “Epica” gibi dünyanın en büyük gruplarından birini Türkiye de dinleyicileri ile buluşturdu. Ayrıca Türkiye’nin önemli isimlerinden Şebnem Ferah, Bulutsuzluk Özlemi, Çilekeş, Manga, Athena, Duman, Mor ve Ötesi gibi gruplarda üniversite şenliklerinde normalden daha ucuz fiyatlara sahne alarak bu etkinlikleri desteklemektedirler.

Bu tarz etkinliklerin düzenlenmesi hem Türkiye’de ki alternatif grupların müziklerini daha geniş kitlelere duyurabilmesi açısından hem de ülkemizde üniversite gençliğinin kendi zihniyetlerine kendi düşünce yapılarına uygun insanların müzikleriyle stres atarak üniversiteli olmanın gerçekten farklı bir durum bir ayrıcalık olduğu hissini yaşamasına katkı sağlamaktadır.

Ayrıca kısa bir not olarak geçmek isterim ki bu tarz etkinliklerde sponsor olan firmalar sayesinde okullar açısından önemli kazançlar sağlanabilmektedir. Mesela bu yıl İstanbul da bulunan üniversitelerin düzenlediği bahar şenliklerinde kesinlikle sigara ve alkol firmalarının sponsor olamayacağına dair bir valilik kararı mevcut. Bu karardan dolayı bu yıl İstanbul çevresindeki illerde bulunan üniversitelerde bahar şenliklerin daha coşkulu daha eğlenceli geçmesini bekliyoruz. Çünkü İstanbul’da yasak olduğu için sigara ve alkol firmaları yakın şehirlerde ki üniversite şenliklerinin sponsorluğunu almak için harekete geçeceklerdir.

Bu küçük ayrıntılara da değindikten sonra son olarak üniversitelerde düzenlenen şenliklerde okul içerisinde ki öğrencilerin oluşturduğu müzik gruplarının da sahneye çıkarak amatör seviyede de olsa yaptıkları müziği büyük topluluklara çalması önemli bir durumdur bu şekilde hem kendileri hem de onların bu durumunu gören arkadaşları özgüven kazanabilirler diyor ve bu yazıyı sabredip sonuna kadar okuyan herkese teşekkürlerimi sunuyorum.


Kampusteyim




E-Posta: pshyco_system@hotmail.com



Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.