ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 148 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


1990'lardan Günümüze Türk Pop MüziğiSayı: 687 - 24.12.2008


1980’lerde Türk Pop müziği büyük bir yoğunluk yaşamasa da, kent kültürünün yerleşikleşmesi oranında bu müziğin ciddi bir devinim yaşadığı söylenebilir. Özellikle makam müziğinin pop içinde bir yer oluşturması, ilginin yoğunlaşmasını da sağlamış, Sezen Aksu, Nilüfer, Kayahan gibi isimler- başta Aksu,- piyasada büyük satışlara ulaşmıştı. Biz bu siteye parçalarını almasak da, 90’larda büyük isim yapacak Hakan Peker, Fatih Kısaparmak gibi şarkıcılar bu on yılın sonunda isim olmaya başlamışlardır. Sezen Aksu’nun sonra bir okul’a dönüşecek vokalistleri 90’larda birer yıldız olacak, bunlardan ilki olan Aşkın Nur Yengi ilk çıkışını 1989’da yapacaktı. Ama, önemli olan başta söylediğimiz üzere 1990’larla birlikte büyük bir pop patlamasının gerçekleşmesiydi. Teknik olanaklar imkanları arttıracak; artarda birçok genç şarkıcı devreye girecek ama bir çoğu da silinip gidecekti. Önemle vurgulanması gereken, başta ayrıntılı değindiğimiz üzere son on beş yıl pop’un tam anlamıyla, Türkiye popüler müziğinin adım adım temel müzikal çizgisine dönüşmesi, tüm müzik türlerinin pop sounduna eklemlenmesiydi. Tüketim kültürü bu on yılda somut bir yaşama biçimine dönüşünce, pop toplumun geniş kesimlerinin davranışlarına, ruh hallerine taşınacak ve bir davranış tarzı olacaktı. Bu yeni tempo, beraberinde bir aynılaşmayı da getirdiğinden özgün ve kalıcı örneklere rastlamak, şarkıcılara kalıcılığı konusunda somut bir şeyler söylemek son derece zor olacaktı. İşte biz de bu yüzden tüketim temposu içinde kalıcı olmaya hak kazanan ancak birkaç ismin şarkısını almayı uygun bulduk. Belki sonraki on yıllar bu isimlerin sayısı daha bir çoğalır ve listemiz genişler. Pop, gerçek tanımını bulduğu noktada, çabucak tüketilir olduğundandır böyle sınırlı bir seçim yapmamız. Yoksa, tabii ki anılmaya değer daha birçok şarkıcı var ve olacak.

Gelelim son onbeş yıldan seçtiğimiz on şarkıcıya. Bunlardan ilk örnek olarak, Yonca Evcimik’in “Abone” şarkısını listeye aldık. Bir tür tekno-pop tavrını simgeleyen Evcimik müziğinde “dans” ve yeni tüketim ritmi çok iyi gözlemlenebiliyor. Milyonları- çocuklar dahil- peşinden götüren “Abone” şarkısı ve içinde bulunduğu albüm ilk defa 2,5 milyon satışa ulaşılacaktı. Kentin ritmik hayat temposunu simgeledi bu şarkı. Sezen Aksu’nun elinden tutup ortaya çıkardığı ettiği Sertap Erener, bize sorarsanız, pop tarihimizin en önemli seslerinden. Ve seçtiğimiz parçasının adı “Kumsalda”. Tarkan, bu dönem ortay çıkan en büyük mega-star bilindiği üzere. Yorum yetisi ve besteci kimliğiyle kalıcı olmayı şimdiden başarmış olan Tarkan, 1990’ların ortasında hem küçük çocukların, hem de anneannelerin yıldızı olmuştu. Biz de onun “ A Acayipsin” hitini elli parçalık listemizin içine koyduk. 1995’de tek bir klibiyle patlayan Mirkelam’da geçen zaman içinde özgün müzikal tavrını sürdürmeyi başarıyor. Onun da bu meşhur kilpte yankılar uyandıran “Her Gece” şarkısını listemize aldık. Yıldız Tilbe, bu zaman diliminin, geniş kesimleri etkileyen özgün bir sesi ve şarkı yazarı. Özellikle son üç, dört yıl gerçek bir pop yıldızıydı. Ama bu seriye onun 1994’te ilk albümüne adını veren hiti “Delikanlım”ı koymayı uygun bulduk.

1990’lardan günümüze akan pop yolculuğunun en önemli, yaratıcı figürlerinden biri de Nazan Öncel’di. Yazdığı şarkılar ve yorum yetisiyle, yazdığı sözlerdeki özgünlük ve ironiyle Öncel’i mutlak bu listeye almak gerekirdi. Biz de şarkıcının son dönem sevilen parçalarından “Hay Hay”ı listemize aldık. 1990’larda, pop-rock ekseni içinde, ciddi bir dinleyici kitlesine ulaşan Teoman ve Haluk Levent’in de bu listeye birer parçasını koymayı uygun bulduk. Teoman’ın “Babamın Öldüğü Yaştayım” ve Haluk Levent’in “Akdeniz Akşamları” parçaları bu pop tarihi içinde bizce özel bir anlam taşıyor.

1980’lerin ikinci yarısında politik nosyonlarıyla ilgi toplayan, bu tavırlarını 1990’larda da sürdüren iki ismin tüm politik seçimlerine rağmen, kent hayatının geniş kesimlerini de etkilediği söylenebilir. Bu isimlerden ilki Ahmet Kaya. Yaşadığı baskılarla yurt dışına gitmek zorunda kalıp, Fransa’da ölen Kaya’dan seçtiğimiz parça “Yakamoz”. Diğer yandan bu listeye almak istediğimiz Grup Yorum, son derece radikal bir politik tavrı simgelese de, politik-pop diyebileceğimiz şarkıları, politik olmayanlarca da sevilmişti. Bu grubun geniş kesimlerce dinlenen “Dağlara Gel” şarkısını bu listenin içine aldık.

Bu site için seçtiğimiz elli şarkı, tabii ki Türk pop müziğinin kusursuz bir özeti değil. Bu seçimlerde kişisel kriterler tabii ki belirleyici oldu. Ama, özellikle ilk on yılların antikalaşmış tüm şarkılarını bu listeye aldığımızı düşünüyoruz. Sorun daha çok, son onbeş yılın seçiminde oldu. Sonuçta biz bu listenin anacağımız son şarkıcı ve şarkısı olarak da İlhan Şeşen’in “Ellerimde Çiçekler”i uygun bulduk. 1980’lerde Grup Gündoğarken’le sivrilen Şeşen, son on yılın belki en önemli pop yıldızlarından. İki-üç yıl önceyse neredeyse mega-star’dı. Listenin anacağımız bu son şarkısının ardından söyleyeceğimiz son cümlelere geliyor sıra. Pop, azımsanacak, dışlanacak bir kültür ve müzik çizgisi değil. Onun da son cümlede bir estetik kriteri var. Tüketime direndikçe kalıcılaşır pop şarkılar. Seçtiğimiz elli örnek de, bize sorarsanız, üç ayda silinip giden parçalar olmadılar, olmayacaklarına inananlardanız. Ancak şunu da eklemek gerek ki, bu toplumun dinamiklerini, duyarlılıklarını anlamadan, izlenen politika ve ideolojik tavırlardan haberdar olmadan, yani bu toplumu içtenlikle anlamadan pop’un içine girmek, onu anlamak da zor. Ya da tam tersi. Müzikal açıdansa, sunulan liste ve parçaları, Türk pop müziğinin teknik ve müzikal serüvenini, olanaklarını ve müzik zihniyetini yansıttığı ölçüde olacak. Biz de listeyi böyle bir duyarlılık içinde oluşturduk.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.