ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 131 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Musıkimize Dair...Sayı: 698 - 09.01.2009


Dinle ney’den ne hikayet etmede
Ayrılıklardan şikayet etmede


Tasavvuf ve düşünce âlemimizin değerli dehası Hz. Mevlana’nın bu söyleyişine aşina olmayanımız pek yoktur. Dünya ülkelerinin artık yabancısı olmadığı bir felsefenin can bulduğu şiirleri ise, Mevlana’nın bütün insanlığa sevgi seslenişidir. Yürek pınarının hep birliği, beraberliği arzulatan davetidir.

Mevlana; “ Ney kuru, değnekler kuru, kudüm üstüne gerilmiş deri kuru. Öyle ise bu Allah sedası nereden geliyor? ” sorusu ile Mevlevilik ruhunun yankısını taşıyan ilahi kaynağı aramıştır. İşte Mevlevi musikisi; enginliğini bu arayıştan almış, gönülleri kaynaştıran etkili bir vasıta olmuştur. Üstat Hamamizade İsmail Dede Efendi; Yenikapı Mevlevihane’sinde, sanat ve inancını musiki köprüsüyle birleştiren mükemmel ayin-i şerifler bestelemiştir.

Musikimiz, edebiyat alanındaki değerli şahsiyetlerimizi de etkilemiş, kendine çekmiştir. Bu ışığın pervanelerinden biri de unutulmaz şairimiz Yahya Kemal Beyatlı olmuştur. Abide bestekârlarımızdan Buhurizade Mustafa Itri Efendi’ye duyduğu derin hayranlığı bir şiiriyle sanat hazinemize kazandıran Yahya Kemal, sevilen bir çok şarkının da güfte şairi olma onurunu yaşamıştır. Böylece şiir ve musiki, tarih boyunca zengin kültürümüzün ortak pırıltılar saçan nadide mücevherleri olagelmişlerdir. Ve onlar birlikte; Milletimizin soylu tarihine destanlar, ilahiler, serhat türküleri ve marşlarla işlenmiş nice şerefli hatıralar armağan etmişlerdir.

Musikimizin sihirli cazibesi, padişahların gönüllerine de hükmetmiş, III. Selim Han; devlet adamlığının yanı sıra, günümüze eserleriyle ulaşan bir büyük besteci olarak adını sanat tarihimize de altın harflerle yazdırmıştır.

Zevkle, hayranlıkla dinlediğimiz, Küçüksu’yu, Sadabad’ı, Göksu’yu dile ve nağmeye getiren bütün o güzelliği eskimeyen şarkılar; devirlerinin hala renkli ve canlı sesleri, sevimli şahitleridirler. Beste, şarkı, köçekçe, longa ve saz semai türündeki ses, şiir ve duygudan örülmüş güzide eserlerimiz geçmişten geleceğe uzanan altın bir zincirin halkalarıdırlar. Gök kubbemizdeki hoş sada, kalplerdeki ortak heyecan, benliğimizde ışıyan esrarlı cevherdir musikimiz.

Konser salonlarımızın ev sahipliğini yapan değerli icra topluluklarımız ve musiki severlerimiz, bestecilerimize olan şükran borcumuzu ödeme hususunda milletimizin temsilciliğini yapmaktadırlar. Tek koltuk boş bırakmaksızın, sahnedeki sanatçılarla tam bir duygu beraberliğine varabilen bu vefakar sanat gönüllülerine teşekkür ve saygılarımı ileterek yazımı bitirmek istiyorum.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.