ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 74 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Yozlaşmadan Roman havası da nasibini aldı.Sayı: 706 - 21.01.2009


Alan araştırması yaparak Türkiye'deki Çingene kültürü ve müziğini yazan Melih Duygulu, popüler kültürden ve yozlaşmadan 'Roman Havası'nın da olumsuz etkilendiğini söylüyor.

Bugüne kadar hep farklılıkları ve renkli yaşamları ile gündeme gelmiş bir topluluktur Çingeneler. Kendilerine has eğlenceleri ve müzikleri ile Çingeneler, ilk defa müstakil bir çalışmaya konu oldu. Melih Duygulu'nun yirmi yıllık çalışmasının ürünü olan 'Türkiye'de Çingene Müziği' Pan Yayınları arasında çıktı. Kitap, Çingeneleri sadece müzikleri ile değil tarihsel arka planları, dilleri, dinleri ve kültürleri ile de etraflıca inceliyor.

Yazar, kitabında Marmara Bölgesi ve Trakya yarımadasında yaşayan 'Batı Grubu Romanları'nı ele almış. Her ne kadar bu konuda yazılı kaynak konusunda çok kısıtlı bilgi olsa da Duygulu, büyük bir gayretle, alan araştırması yaparak bizzat Çingene obaları ve çadırlarında, Çingenelerin yoğun olduğu bölgelerde çalışmasını tamamlamış. Kitabın dikkat çeken bir diğer özelliği de, bugüne kadar yayınlanmamış, Çingene müziği ezgileri ve notalarının ilk defa yayınlanıyor olması.

Yazarın da ifade ettiği gibi Çingeneleri anlamak sadece müziğini anlamakla mümkün değil. Yazar da bu eserin devamı olacak çalışmanın 'Türkiye'de Çingene kültürü' üzerine olacağının da müjdesini veriyor. Bugün pek çok kültürü içinde kaynaşmış bir yapı olarak barındırsa da Çingeneler hep kendilerine has müziklerini icra etmişler. Yazar Melih Duygulu da bu ayrımın iyi yapılması gerektiğini söylüyor:

"Çingenelerin kendilerine özgü bir anlayışla ortaya koydukları bir repertuarın geleneksel Türk müziği unsurlarını taşımakla birlikte üslup bakımından Türk müziği ile karıştırılmaması gerekir." Genel bir tanımla 'Roman Havası' diye adlandırılan Çingene müziği, yazarın ifadesiyle son dönemdeki popüler kültürden ve yozlaşmadan nasibini almış durumda. 1900'lerin başında Sulukuleli Arap Mehmet, Selamsızlı Zurnacı Emin, Edirneli Kara Ahmet gibi dönemin meşhur sazendeleri, dönemlerinde zurnalarıyla sözsüz ezgiler seslendirmişler.

Deli Selim'in ağzından 'Mastika'nın hikayesi

Bir dönem dillerden düşmeyen Deli Selim'in meşhur şarkısı "ooo mastika" isimli şarkının hikayesi Deli Selim'in ağzından kitapta şöyle anlatılıyor: "Bizim arkadaşlardan birisi Bulgaristan'a folklor grubuyla gitmişti. Sağolsun dönerken bana bir şişe mastika getirmiş, birkaç paket de Marlboro cigarası... Kahveden geldim eve, koydum cigaralarla şişeyi masaya. Oturduk kız, kızan hep beraber, aldım elime kıraneti, başladık hep birlikte söylemeye çalmaya.Orda çalıp söylerken yaptık parçayı: Ooo mastika, ooo sigarası malbora... Alayım kızıma bir kutu boya Boyasın kendini boydan boya

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.