ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 227 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Bir poz da mehterbaşıyla lütfen Sayı: 708 - 23.01.2009


Osmanlı'da düşmanın moralini bozup savaşacak güç bırakmamak için hizmet veren mehteran takımı, artık turizme kapılarını iyice açtı. Farklı topluluklar, Topkapı Sarayı Müzesi'nin önünde haftada beş gün konser veriyor; her konser turistlerin fotoğraf çektirme merasimiyle son buluyor..

YIL 1453. Fatih Sultan Mehmet, fethin devam ettiği bir sabah, şafakla beraber topçularının yanına gitti. Toplar atılırken, Okmeydanı'na dolmuş binlerce ulema, hep bir ağızdan tekbir getirmeye başladı. Yüzlerce davul ve zurnadan oluşan mehteran, Osmanlı ordusuyla beraber savaş meydanındaydı. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul surlarının önüne geldiğinde, 300 kişilik mehter takımında, 100 zurna, 70 davul durmadan çalıyor; coşku ve heyecanı artırıyordu. Gökgürültüsünü andıran korkunç sesler çıkarıyorlar, topların seslerini bile susturuyorlardı... Aradan yüzyıllar geçti. Benzer mehter takımları, yine benzer coşkuyla çalmaya devam ediyor. Bu kez çevrelerinde ordu değil, ellerinde fotoğraf makineleriyle onları heyecanla izleyen turistler var. Topkapı Sarayı Müzesi'nde haftada bir düzenlenen mehter konserleri, turistlerin ilgisi nedeniyle haftada beş güne çıkarıldı. Salı ve pazar haricinde her gün farklı topluluklar konser veriyor. Sarayın Babüssaade Kapısı'nın önündeki konserlerde, mehter takımları güneşin altında, kırmızı ve mavi renkteki cübbeleriyle ciddi anlamda ter döküyorlar. Kiziroğlu Mustafa Bey, Türk Marşı derken, Ceddin Deden Neslin Baban sözleriyle heyecan artıyor. Ve alkışlar da... Arkasından mehterbaşının "Haydi yallah," komutuyla yeni bir marş başlıyor. Yaklaşık bir saatlik konserin sonunda, sıra fotoğraf çektirme faslına geliyor. Turistler hilal düzenindeki mehter takımının arasına adeta akın ediyor. Herkes tek tek poz veriyor. Ne de olsa bu da mehter takımının işlerinin bir parçası olmuş. Ve çevrelerindekileri selamlayıp, gösterilerine son veriyorlar. Biz de bu arada 1991 yılında Kültür Bakanlığı tarafından kurulan İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Mehteran Takımı Mehterbaşı Kürşat Tuncay'la (60) görüşme imkânı buluyoruz. 32 kişiden oluşan topluluğun tüm üyeleri konservatuar mezunu. Altı tane doktorasını tamamlamış, 12 tane yüksek lisans mezunu müzisyen var. Aslında tromboncu olan Kürşat Tuncay, 1967'den beri mehteran takımında. Nakkarezen (bir çift küçük bakır kasenin üzerine gerilmiş deriden meydana gelen müzik aletini çalan kişi) olarak başlamış.

JAPONLAR BAYILIYOR

Dünyanın hemen her yerinde senfoni orkestralarıyla, caz orkestralarıyla birlikte konser verdiklerini anlatıyor: "Ekim ayında Japonya'da bir konserimiz var. Sekizinci kez Japonya'ya gideceğiz. Çünkü orada mehter çok seviliyor. 15 Ekim'den sonra ise Moskova'da Kızıl Ordu'yla beraber konserlerimiz var." En büyük amaçları mehterin sadece Ceddin Deden Neslin Baban'dan ibaret olmadığını göstermek. Kürşat Tuncay, "Mozart'ın esinlenerek Türk Marşı'nı yazdığı bir müzik bu," diyor ve son zamanlarda mehteran takımlarının artmasından mutlu olduğunu söylüyor. Ama müzikalitenin düşmemesi gerektiğini de belirtiyor: "Geçenlerde St. Petersburg Müzik Festivali'ne gittik. Bizim haricimizde herkese nota verdiler. 'Neden vermiyorsunuz?' diye sorduğumda, 'Siz nota biliyor musunuz?' dediler. Çünkü iki yıl önce oraya giden mehteran takımı, nota verildiği zaman nota bilmediklerini söylemişler." Farklı ülkelerden turistler, konser boyunca fotoğraf çekiyor.



yazarx


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.