ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 153 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Yo-Yo Ma İs-tan-bul’daSayı: 716 - 04.02.2009


Obama’nın yemin töreninde playback bir konser veren efsanevi çellist Yo-Yo Ma 4 şubat akşamı İstanbullular için canlı çalacak

Obama’nın Amerikan Başkanı olması dünyanın dört bir yanında yankı uyandırmıştı, Bush yönetiminin adaletsizliğinden, kendini beğenmişliğinden bıkan herkes Obama’yla umutlanmış ve adil bir düzeni ondan bekliyordu. Sonunda Amerika’nın siyahî bir başkanı olmuştu. 20 ocak günü iple çekilirken, hazırlıklar tamamlanmıştı. Obama’nın görevi devralması dünya tarafından izlenecek ve dünyanın en iyi müzisyenlerinden oluşan bir grup töreni izleyenlere güzel bir müzik ziyafeti de hazırlamıştı. Kaderin bir cilvesi misali tören öylesine soğuk bir havaya denk geldi ki, yıllardır beklenen başkanı doğanın böyle karşılaması biraz utandırıcı olmuştu. Çellist Yo-Yo Ma, kemancı Itzhak Perlman, piyanist Gabriella Montero ve klarinetçi Anthony McGill’in’dan oluşan grup da soğuktan nasibini almıştı. Soğuğa aldırmıyormuş gibi çaldılar, kimse durumu fark etmemişti ama playback yaptıkları gerçeği kısa süre sonra ortaya çıktı...

İnogürasyon Törenleri Kongre Birleşik Komitesi adına konuşan Carole Florman, “Müzisyenler, havanın çok soğuk olacağına ilişkin rapor gelinceye dek, John Williams’ın Air and Simple Gifts adlı parçasını canlı çalmak konusunda özellikle ısrar ettiler” dedi. Soğuk hava nedeniyle keman tellerinin kopabileceğini ve enstrümanlarda çatlama olabileceğini ifade eden Florman en azından akordların bozulabileceğini söyledi.  

Carole Florman, New york Times’a yaptığı açıklamada, “İnsanların aldatılması falan söz konusu değil... Önceden buna ilişkin bir açıklama yapmadık, ancak bu, insanlardan saklamaya çalıştığımız bir şey de değildi” dedi.

Törenin arkasından gelen açıklamalar durumu kurtarma konusunda yeterli olsa da, bir kere gölge düşmüştü törene ve müzisyenlerin de kariyerlerinde kara bir leke gibi kalacaktı bu durum. Ama bu leke hiçbir zaman onların başarılarını engellemeyecekti. Çünkü böyle bir talihsizlik sonrasında bile Yo-Yo Ma dünyanın en önemli çelistlerinden biri olarak kabul edilecek. Hatta geçmiş yüzyılların üslubunu 21. yüzyıla taşıdığı için meslektaşları tarafından “Mesih” olarak anılmaya devam edecekti.

Böyle bir talihsizliğin ardından Yo-Yo Ma, 4 şubat akşamı İş Sanat’’ın konuğu oluyor. Müzisyene konserde İngiltere’nin en özgün piyanistleri arasında gösterilen Kathryn Stott eşlik edecek ve ikili Piazzolla’nın tangolarından Schubert’e, Shostakovich’ten Gismonti’ye dönemler ve ülkeler arasında gezinen bir müzik yolculuğuna çıkacaklar.
Paris’te Çinli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geliyor Yo-Yo Ma, ama etrafındaki çoçuklardan biraz daha şanslı olarak. Çünkü kendi gibi müzisyen olan babası oğlunun isteklerini yerine getirmekte insanüstü bir hassasiyet gösteriyor. Daha dört yaşındayken çello çalmaya niyetlenince babası onun boyuna göre bir çello yaptırıyor. O günden sonra da eğitimine başlıyor. Yo-Yo Ma Bach’ın çello süitleri ile başlıyor müzik icra etmeye, sadeleştirilmiş versiyonlarını hızla öğrenen sanatçı, beş yaşındayken verdiği ilk konserinde bu eserleri çalıyor. Yo-Yo Ma yedi yaşındayken kendisi için düzenlenen bir konserinde izleyiciler arasında ABD Başkanı John F. Kennedy de yer alıyor. Daha sonraki yıllarda Bach üzerine yaptığı çalışmalarında o kadar başarılı oluyor ki, özellikle Bach’ın çello süitlerine olan ilgisi ve bu eserlere getirdiği özgün yorumlarıyla biliniyor.

Yedi yaşındayken ailesiyle birlikte Amerika’ya göç eden Yo-Yo Ma, ünlü müzik okulu Julliard’da eğitim alıyor. 1976’da Harvard Üniversitesi’nden mezun olduğunda artık tüm dünyada tanınan bir müzisyen haline geliyor. 1991’de üniversitesi ona onursal doktora veriyor...

Bugüne kadar 50’yi aşkın albüm yayınlanan müzisyen basına verdiği bir söyleşide, ideal çello tınısının peşinde olmadığını, esas olarak “çello, insan sesi gibi tınlayabilir mi?” sorusunun peşinde olduğunu vurguluyor.

İlk olarak 1978’de Fischer Ödülü’nü alan Yo-Yo Ma, tam 15 Grammy ödülünün de sahibi. Musical America tarafından 2009 Yılının Müzisyeni seçilen müzisyen Carnegie Hall’da Bach’ın tüm çello süitlerini birden çalarak tarihe de geçiyor. Müziğinin yanı sıra eğitim projeleriyle de büyük ilgi toplayan Yo-Yo Ma’nın kıtaları aşan İpek Yolu Projesi - Silk Road Project, 2009 yılında 10. yılını kutluyor. Sanatçı, İpek Yolu’nun geçtiği ülkelerin müzisyenleri tarafından bestelenen eserleri, bestecileriyle birlikte seslendirdiği bu proje kapsamında, 2002’de Türkiye’den de Hasan Uçarsu’nun bestesini yine Uçarsu’yla birlikte çalmıştı.

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.