ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 37 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Müzik dinlemek caiz midir?Sayı: 723 - 13.02.2009


Hiç kimse kusura bakmasında ben onlara böyle hitap edeceğim: “mercimek beyinli

Aslında adını kullanarak ve aşağılamak ünlemi içine kattığım için “mercimek” hazretleri beni affetsin, anneciğim Emine hanım mercimek yemeğini pek de güzel yapar, ben de pek marifetli yerim yani, af buyurun.

Bu mercimek beyinlilerin bir kısmı aylardır posta kutumuza bana hitaben mektuplar yazarlar ve beni tanıdıklarını, çoluğuma ve çocuğuma çok yazık ettiğimi, müzikle uğraşarak bu dünyamı mahvettiğim gibi öbür dünyamı da mahvetmişim, tez aklımı başıma toplayarak bu nefse dayalı eylemden vazgeçmeliymişim..

Tam şimdi ağzımdan bir laf çıkıyordu ama neyse tuttum. Sizlere karşı ayıp olmasın artık.

Aşağıda bu mercimek beyinlilerden gelen elektronik mesajların bazılarını paylaşıyorum sizinle, sözümü sonra söyleyeceğim.

Şimdi buyurun birlikte okuyalım:

Esâsen İslâm’da şiir ve musiki ile ilgili iki ana görüş vardır. (Bkz. Kınalızade Ali Efendi, Ahlâk-ı Âlâî, Devlet ve Aile Ahlakı). Bunlar İmam-ı Gazali ve İmam-ı Rabbani (kaddesellahü esrârahümâ) Hazretlerinin görüşleridir ki bunların temeli de cehrî ve hafî zikir kavramlarına dayanır.

Zikr-i Cehrî ile alakadar olan yolda dinî hisleri uyandıran şiir ve musiki makbul görülüp nefsani hisleri uyandıranlar ise reddolunur. Bunlar kerâmet ehli insanlardır ki Mevlanâ Celaleddin Rûmi Hazretleri misal verilebilir.

Zikr-i Hafi dediğimiz ve gizli zikir manasına gelen yolun mensupları ise şiir ve ney-musikinin hiçbiri ile ilgilenmemişlerdir. Bu konuda İmam-ı Rabbâni Hazretlerinin sözü vardır ki esasen meseleye ışık tutan noktayı ihtiva etmektedir; “Bizim yolumuzun dışındaki büyükler bu gibi şeylerle meşgul olmuşlardır, red ve inkâr etmeyiz. Bizim yolumuzun büyükleri ise bunlarla meşgul olmamışlardır, kabul etmeyiz.

Hatta 168. Mektupta bu sema raks ve musiki türü şeylerin “bid’at” yani dinde olmayıp sonradan dine sokulan bir şey olduğundan bahseder İmam-ı Rabbani Hazretleri ve tahribat türü bu şeyin, o yol mensuplarınca “kemale erdirici” zannedildiğini de ekler.

Bu sebepledir ki, müziğin her türlüsünden kaçınmaya çalışmak, küfrün ayyuka çıktığı şu devirde en uygun olanı olsa gerektir. Nefsî-şehevî arzuları tetikleyen şarkı müzik türü şeyler zaten ise haramdır.

Selam ve sevgiler…

Bir başkası şöyle yazmış birlikte okuyalım:

'''İSTİMÂUL MELÂHÎ MA'SIYYETÜN.VELCÜLÜSÜ ALEYHE FİSGUN VETTELEZZÜZÜ BİHE KÜFRUN'''  bu hadisten anlaşıldığı üzre müzik dinlerken haz duymak küfürdür.Öyle değil mi? Ki 'ben müzik dinlerken lezzet almıyorum,haz duymuyorum diyen var mıdır? Söylendiği gibi hakikaten müzik nefsin gıdası ruhun gıdası ise nuru ilâhidir...onun için hiç kimse bu konuda açık kapı aramasın,islamın inceliklerini yaşamaya çalışmak lazım,yaşayamıyorsak da günahımızın farkında olup itikadii noktadan yanlışa düşmemek gerek...Hz.Allah itikadımızı ehli sünnet dairesinden çıkarmasın...


Türkçenin imla kurallarından haberi olmayan birisi ise şunları söylemiş, aynen yayımlıyorum:

Peygamber efendimizin tam dügne gidecekken uyuya kalması tabi çok küçükmüş ozamanlar tam manasıyla müzigi duymaması için degil.kızlı ekekli karışık müzik eşliginde oynanmasına karışmaması için olabilir! günün büyük bir bölümünü çok çalışarak ibadet ederek geçirildi diyelim kafa dagıtmak dinlendirmek için müzik dinlenilemezmi.bakın üstüne basa basa söylüyorum haram müzikte değil içinde geçen sözlerde ve teşvikinde aranmalıdır!günümüz popüler ilahilerini normal şarkılardan ayrıt etmek çok zor, ayrıt etmek için sözlerine bakıyorum!o zaman ilahide dinlemeyelim:) bir sürü sözsüz ruh dinlendirici müzikler var onlardamı haram doktor tavsiyesi senfoniler,saglık için!bir insanın kafasının rahat olması demek çevresindekilerede pozitif yaklasması demek degilmidir. mahsum olduktan sonra müzikte birşey yok bence.yeter ki insanı boşluga itmesin.

Ve içlerinde en derini olduğunu sandığım bir başkası ise şunları tavsiye etmiş:

Fıkhi meseleler hassas meselelerdir. "...bence" diye çözüm üretmeye kalkarsanız sorun o zaman başlar. İslami hususlarda fıkıh alimleri sorulabilecek her soruya cevap vermişler. "..bu zamanda böyle, bence müzik caiz olmalı..." gibi sözler çok manasız ve yakışıksız kalır. Allah muhafaza büyük vebale girersiniz.

İmanın şartlarının yanında imanın son nefese kadar son nefes dahil daim olabilmesi için imanın devamının şartları mevcuttur. Bunlardan bir de helali haram saymak, haramı da helal saymaktır. "Haram" olduğuna dair hükümler verildi ise gerisini incelemek kimin haddine... İlla da müzik dinlenecekse mehter marşları var.

Bir arkadaşımız daha önceleri bu konuda bir söz yazmıştı. "İlahi ise müzikli olmaz, müzikli ise zaten ilahi değildir..."

Evet, sevgili müzik dostlarım, hepimiz yandık ki yandık. Cehennem de çatır çatır yanacağız haberiniz olsun.

Bu konudaki yorumu ise sizlere bırakıyorum. Ben bir şey söylemeyeceğim bu mercimek beyinlilere.  Aslında bilmiyorum söylemeye bunları kendimize muhatap kabul etmeye gerek var mı?

Bunların beyni mercimek olmaktan öte iyice hasta olmalı.

Öyle değil mi?

Pazartesi günü görüşene değin esen kalın sevgili dostlarım.


Müfit Semih Baylan
Editör

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.