ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 242 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Klasik müziği dinleyerek okuyunSayı: 727 - 19.02.2009


Müzik tarihi kitapları beş yüz yıldan fazla zamana yayılan klasik müzik evreninin genel şemasını çıkartabilmede okura her zaman çok yardımcı olmuştur.

Farklı dönemler, akımlar, bestecilerin hayatlarından kesitler, ülke ekolleri ve ilginç anekdotlar içeren bu tür kitaplar devasa görünümlü klasik müzik sanatı ile okuru birbirine yaklaştırmada işlevseldir.

Evin İlyasoğlu’nun koca bir tarihi anlattığı “Zaman İçinde Müzik” de okuru, ilk uygarlıklardan başlayarak bir yolculuğa çıkarıyor: Ortaçağ, gotik, rönesans, barok, klasik, romantik ve modern dönemler içinde gezdiriyor. Hatta 21. yüzyıla bile uzanmış kitap; sizi tam bugüne kadar getiriyor.

Yeni baskıda yenilik

İlyasoğlu’nun çalışmasının vazgeçilmez bir bölümü de Türk bestecilerine ışık tutan sayfalar. Cumhuriyet’le kökleşen çok sesli müzik besteciliğini 5 ayrı kuşak halinde ele alıyor İlyasoğlu. Her kuşağa ayrı değer veren yazar, örneğin 5. Kuşak ve sonrası bölümünde Kamran İnce, Aydın Esen, Hasan Uçarsu, Özkan Manav, Yiğit Aydın, ve Mahir Cetiz gibi bestecileri konu ediyor.

Kitabın Remzi Kitabevi’nden çıkan yeni baskısı için ayrıntılı bir zaman dizini çalışması yapılmış. Örneğin Bach bestelerini yaparken, eş zamanlı olarak felsefede, siyasette, edebiyatta neler olduğunu tablolardan takip edebiliyorsunuz. Sanatı, tarihsel süreç içinde kavramak isteyen okur için çok yararlı referans tabloları bunlar. Biraz da şaşırtıcı olabiliyor. Diyelim ayrı bağlamlardan çok iyi bildiğiniz Locke ve Bach’ın aynı anda bulunmuş olduklarını anlıyorsunuz.

Benzerlerinden önde

Genel anlatı akarken, kutular içinde hoş anekdotlar, ilginç ve renkli bilgiler de okura sunulmuş; böylelikle zevkli bir anlatım yaratılmış. “Zaman İçinde Müzik” diğer genel müzik tarihi kitaplarına göre harika bir avantaja sahip. İlyasoğlu’nun kitabının arkasına ekli 10 adet CD’de gelişimini okuduğunuz yüzyılların ve dönemlerin örneklerini de bulabiliyorsunuz. Track ve CD numaralarına bakarak, dinleye dinleye okuyorsunuz yani.

Benim kuşağım müzik tarihi kitaplarını kuru kuru okur, sonra içlerinde geçen eserleri bulmak için ayrı çaba sarfederdi. “Zaman İçinde Müzik” bu bakımdan okuyucuyu şımartıyor. Bu da kitabı yabancı benzerleri arasında bir adım öne çıkarıyor kanımca. Yeni baskıda CD’ler Naxos katalogundan seçkilerle yenilenmiş.

Kitap müzik tarihi bilgilerini arada bir tazelemek isteyebilecek bilgili okura da hitap ediyor kanımca. Klasik müzik meraklıları zaman içinde giderek kendisine ait zevkler oluşturur. Bazı dönemlere ya da bestecilere odaklanırsınız. İşte bu tür genel tarih kitaplarına arada bir dönmenin okura faydası: unuttuğunuz, atladığınız besteciler varsa, yeni ilgi ve merak kapıları açılır önünüzde.

İdeal bir seçim

Müzik tarihi anlatısının bir genel yararı daha olduğunu düşünüyorum. Dinleme edimini tarihsel ve zamansal bir perspektife oturtmak kimi bilgilerin okurun aklında daha iyi yer etmesini sağlıyor. Tabir yerindeyse kavramsal jimnastik yaptırarak dinleyicinin kondüsyonunun artırıyor, onu konuya ısındırıyor.

Dolayısıyla hem yeni başlayanlar, hem de bellek tazeleyip atladıklarına bir göz atmak isteyenler için ideal bir seçim “Zaman İçinde Müzik.”  Kuvvetle tavsiye edilir.

Zaman İçinde Müzik
Evin İlyasoğlu
Remzi Kitabevi

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.