ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 260 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Dünden Sonra Yarından Önce...Sayı: 736 - 04.03.2009


Müslüm Gürses.

Kendisi olabilmek de, hakkında konuşabilmek de çok zor. Naçizane bu satırlarda bir şeyler karalamaya çalışacağız, artık bir sanatçı olmayı da geçmiş bir “kavram” olagelmiş bir insan üzerine bir şeyler yazabilmenin zorluğu da ortada. Eksiğimiz olursa affola.

Türkiye’nin toplumsal dönüşümünün en sancılı döneminin fon müziği olmuş şarkılarıyla hayatları gölgelemiş, bireylerin en azından dinlediklerinde başrol olabilmelerini sağlamış olmasıdır Müslüm Gürses’i baba yapan. Ve belki de bundandır onu bir kavram olarak nitelemem. Üzerine tartışılması, konuşulması, müziğinin etkisinin etraflıca araştırılması gereken bir kavram. Ve belki de her kavramın eninde sonunda başına gelen, insanların statü merakıyla batırılan ve çıkarılan bir gerçekliğe dönüştürülmesi.

MÜZİKAL YÖNÜ TARTIŞILMADI

Darbe çocuğu olmamdan mütevellit, ‘Baba’nın ikiye ayrılan dinleyici kitlesinde otomatik olarak ikinci kategoriye uygun görüldüm söz konusu kitle tarafından. Gürses’in kariyerinin dörtte üçünü yaşım itibariyle kaçırmış olmam veyahut müziğin farkında dahi olamayacak yaşta olmam ve tanışmamın ‘cover’ dönemine denk gelmesiydi bu şekilde yaftalanmamın sebebi. Bu köşede yayınlanmış birçok yazının içerisinde de değinilmiş, müziğin temeli olmasına rağmen bu toprakların çocukluk hastalığına karşılık gelmesi icabıyla hayati bir önem taşıyan tek bir kelimeydi tüm bunların sebebi: “değişim”. Her sanatkârın kendini geliştirebilmesinin yapıtaşı olan bu kelime ‘davanın satılması’ anlamına geliyormuş halbuki. 40 yıllık müzik hayatında üç basamaklı sayılardan bahsediliyor Gürses’in yaptığı albümler için. Bu sayıları dünyada yakalayabilen çok az sanatçı dahi varken, ‘Baba’ bunların yanına sinema filmlerini de eklemiştir. Ama yine de başta dediğimiz statü virüsünün getirilerinden olsa gerek, kimi ortamlarda dinlemeyene hoş gözle bakılmayan, kimi yerlerde de dinleyenin dışlandığı ve “kıro” gözüyle bakıldığı; ortaya koyduğu müzikal değer hariç her yönden tartışılan/tartışılmayan biri haline gelmiştir. Tabii bu tartışmanın daha büyük bir çatı altında arabesk kültür üzerine yapıldığı, yapılmaya devam ettiği hepimizin tanık olduğu bir gerçek.

2000’li yıllara girdiğimizde ‘Baba’ yeni müzikal deneyimlere yelken açtı ve pop-rock çizgisinde birçok şarkıyı kendi tarzında yeniden yorumladı. Daha büyük bir kitleye hitap etmeye başlamış, ana akım çizgiye gözle görülür bir şekilde yaklaşmıştı. Bu cover parçaların ardından gelen ‘Aşk Tesadüfleri Sever’ bu dönüşümün bir albümle taçlandırılması anlamına geliyordu. Daha önce belli bir kitlenin yalnızca minibüslerde duyumsadığı ve önyargılarıyla burun kıvırdığı Müslüm Gürses’in o kitle ile buluşmasıydı diyebiliriz bu sürece. Tabii ki Müslüm Gürses’i anlayamamış olan bir insanın sözünü ettiğimiz albümü dinlemesi ne ona bir şey kazandırdı, ne de ‘Baba’ya bir şey kaybettirdi. Çünkü gözle görülen ve asıl olan tek şey “hal” idi ve Müslüm Gürses bunu muhafaza etmeye devam ediyordu.

Yeni albüm ‘Sandık’ı da bu bakış açısından değerlendirmek daha doğru geliyor bana. ‘Aşk Tesadüfleri Sever’ ile paralel bir çizgiyi takip ettiği açıkça görülen kaydın prodüktörlüğünü de Sunay Özgür ve Ender Akay üstlenmiş, bir önceki albümde olduğu gibi. Bu uzunçalar 2. Müslüm Gürses döneminin best of’u olarak değerlendirilebilir kimileri tarafından, çok da haksız sayılmazlar herhalde albümün yarısının eski şarkıların yeni yorumları, geri kalanının da cover olduğunu belirtince. Albüm Kenan Doğulu’nun ‘Tutamıyorum Zamanı’ adlı şarkısının muhteşem bir ‘Baba’ yorumuyla açılıyor. Fikret Kızılok’un ‘Gönül’ ve Sezen Aksu’nun ‘Vazgeçtim’ adlı şarkılarındaki yorumların da çok çarpıcı olduğunu vurgulamak lazım. İtirazım var, Benim Meselem, Senden Vazgeçmem ve Bu Şehirde Yaşanmaz gibi tüm zamanların Müslüm Baba favorileri de albümde yeni yorumlarıyla yer almaktalar. Ancak daha önce Ajda Pekkan’ın seslendirdiği ‘Sarıl Bana’ yorumuna ayrıca yer açmak lazım gelir. Öykü & Berk’in Öykü’sü ile yaptığı düette farkını açıkça ortaya koymuş Gürses. Her şeyi ile olmuş olan bu albümle ilgili söylenebilecek tek olumsuz laf ‘İtirazım var’ın Ceza ile birlikte yorumu hakkında olabilir. Kulak tırmalayan bir tarafı var ama Ceza’nın rap vokali mi yoksa o eski şarkıyı öyle duymaya alışmadığımdan mı emin değilim. Yaptığı müziğe damgasını vuran, imzasını atan, o şarkının geçmişini bir çırpıda silip atan bir yetenek, çok büyük bir adam Müslüm Gürses; Baba.

Değerini bilmek lazım.

Müslüm Gürses / Sandık / Pasaj Müzik



HAZIRLAYANLAR: CEMİL KOZ ve EMİR ÇAKAR

Yangın yeri




Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.