ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 61 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Şehnaz Sam da o aşka düşerse...Sayı: 770 - 21.04.2009


İnsanın aklına müzikle birlikte gelen bir soyadı Sam... Çünkü Türkiye’de tanınan üç tane sanatçı var bu soyadını taşıyan: Leman Sam, Şevval Sam ve Şehnaz Sam. Leman Sam’ın iki kızından biri olan Şevval Sam, hem oyunculuğu, hem de şarkıcılığıyla gündemde olan bir isim. Şehnaz Sam ise onun kadar çok tanınmasa da, müzik tutkunlarının zihninde yer etmeyi başardı.

Şehnaz Sam denince ilk olarak davul geliyor benim aklıma. Türkiye’de hiç kadın davulcunun olmadığı bir dönemde bu işi yapan, ancak ailesinden kendisine miras kalan güzel sesini de 1991’den beri aldığı şan dersleriyle geliştiren Şehnaz Sam, Aşka Düşer adlı bir albüm hazırladı kısa süre önce. Üstelik de, dokuz şarkının yer aldığı albümde Şehnaz Sam’ın sözleri ve besteleri çoğunlukta.

Bu akşam saat 22.00’de, Beyoğlu Hayal Kahvesi’nde Şehnaz Sam’ın albümü bir konserle tanıtılacak. Bu konser, onun şarkılarıyla tanışmak isteyenler için iyi bir fırsat olabilir. Cuma akşamları Eskişehir’deki Sempre Restoran’da sahne alan ve mayıs sonuna kadar burada şarkı söylemeye devam edecek olan Şehnaz Sam’la Aşka Düşer ve müzik hakkında konuştuk.

Uzun zamandır müzikle uğraşmasına rağmen albüm çıkarmakta neden bu kadar geç kaldığını şöyle açıklıyor Sam: “Sanatın herhangi bir dalını meslek olarak seçme niyetindeki kişilerin belli bir olgunlaşma sürecinden geçmesi gerektiğine inanıyorum. Bu, sanatsal kaygılarla ilgili olduğu kadar, hayattaki duruşla da ilgili bir şey. Ayrıca, bu işe başladığım dönemde pop furyası vardı ve kendimi o müzikal ortama ait hissetmiyordum. İçselleştiremediğim hiçbir şarkıyı, icra etme taraftarı olmadım.”

Aşka Düşer’de bestecilik konusundaki başarısını ortaya koyan Sam, yıllarca beste yapmanın çok zor olduğuna inandığını ve uzun süre bu işe girişmeyi aklından bile geçirmediğini söylüyor. “Ancak, zaman içinde oluşan birikimler beş sene evvel akmaya başladı.”

Şehnaz Sam’ın albüm çalışması dört senelik bir sürece yayılmış. Müzik piyasasındaki kötü durumun ve albüm satışlarının oldukça düşük olmasının, sürecin uzamasına neden olduğunu söylüyor Sam. Albümdeki dört şarkının sözleri ve müzikleri, birinin ise sözleri Şehnaz Sam’a ait. Alper Erinç, albüme en çok katkıda bulunan isim. Zira sekiz şarkının düzenlemesi ona ait.

Çoğu şarkının rock tarzında olduğu albümde bir de Kul Himmet’in Seyyah Olup Şu Âlemi Gezerim adlı türküsünü yorumlamış Sam. “Kafamda, türler arasında çok keskin ayrımlar yok. Türküyü rock’dan ayırmıyorum. Albümü yaparken en önemli kriterlerimden biri benim müzikal beğenimi yansıtmasıydı. Bu açıdan, kendi hedefime ulaştığımı düşünüyorum.”

1991 senesinde şarkı söylemeye başlayan ve kendini geliştirmek için uzun süre şan dersi alan Şehnaz Sam’ı davulcu kimliğiyle de tanıyor müzikseverler. Şehnaz Sam’ın bu enstrümana yöneldiği dönemde Türkiye’de kadın davulcu yok gibiydi. Neden başka bir enstrümana değil de davula yöneldiğini şöyle açıklıyor Şehnaz Sam. “Müzik dinlerken ilk ilgimi çeken enstrüman daima davul olmuştur. Son dönemde ona yeteri kadar zaman ayıramadığımı düşünüyorum.  Fırsat buldukça bunu telafi etmek istiyorum. Çünkü, davul çalmayı gerçekten çok seviyorum. Kendinizi geliştirebilmek için sürekli çalmak gerekiyor. Oysa, kadınların zaman içerisinde sorumlulukları, yaşam biçimleri, rolleri değişebiliyor. Bunu sürekli hale getirmek zorlaşabiliyor. Ayrıca, bir grupla uzun turnelere çıkmak yorucu olabiliyor. İşin içine annelik de girerse dikkatiniz ister istemez başka yöne kayabiliyor. Ancak dünyada bu enstrümanı erkekler kadar iyi çalan birçok kadın müzisyen var.”
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.