ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1951
Şu an 18 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Halk Müziğini küçümseyenler…Sayı: 795 - 01.06.2009


Zamanında epey kafa patlattığım bir mevzu olduğundan dolayı rahatlıkla söyleyebilirim ki pek de suçlu sayamayacağım yeni nesildir.

Evet, neslin suçu yoktur arkadaşlar. Yeni nesile bu, böyle aşılanmıştır. Modern olmanın, batılı olmanın gereği, gırnata değil de klarnet, bağlama değil de gitar dinlemektir.Çingene kemanı değil de İtalyan kemanı sevmek, Balkan müziği yerine barok müzikle kendinden geçmektir. Hatta bir kademe daha ileri gidersek, elektronik aksamla desteklenmemiş müziği dinleyenler "fosil" sayılırlar.

Bu noktaya gelmemizin hazırlıkları aslında çok yakın bir tarihte değil de taa Osmanlı tarihine, vals dinleyip kendinden geçen ve Dede Efendi'ye "sen de müzik mi yaparsın bre gafil" diyen padişaha kadar uzanır. "Batılılaşma" denen illetin dipten anlaşılması üzerine kendi kültürüne yabancılaşan, "eyvah eyvah geri kaldık" nidalarıyla ortalık malına dönüşen insanların sayesinde bugünlere gelinmiş, bu insanların tavrından dolayıdır ki öz kültüründe iyi işler yapabilecek birtakım insanlar batılı örneklerle ilgilenmek üzere yönlendirilmiş, meydan da saplamalara kalmıştır.

Günümüze geldiğimizde görürüz ki "halk müziği" denildiği zaman akla gelen iyi isimler, kötü isimlerin yanında çok azdır. düşününüz ki bir zamanlar bir tv kanalının müzik ödüllerinde "halk müziği" dalındaki yarışmacılar Özcan Deniz, Alişan, Ceylan gibi isimlerdi. Şimdi durup "bunların yaptığı da halk müziği değil mi kardeşim" diyebilirsiniz. Böyle bir mantıkla ben Kenan Doğulu'yu da halk müziği yapıyor sayarım (O da halkın dinlediği müzik yapmıyor mu kardeşim?).

İşte burada durup "halk müziği" denince ne anlaşıldığını sorgulamak gerek. Bir türküde illa bağlama çalınmalı mıdır, bendirle perküsyon yapılmalı mıdır, Kavala inceden inceden üflenmeli midir?

Kanımca ortada şöyle bir durum var: Halk müziği için uygun bir tanım bulunamamış, bulunan tanıma da üretkenlik eklenememiş, tarz kendini tekrar etmeye veya "götürdükçe ciger aney içim kanıyor" mısralarıyla "idare etmeye" mahkûm edilmiştir.

Halk müziği (toplumun geçirdiği evrimden bağımsız olarak) bugünkü haliyle eleştirilebilir, hatta çok kasarsak küçük görülebilir. Ancak yüzlerce yılın birikiminin küçük görülebilmesi kimsenin hakkı değildir; en azından o süreçlerden geçmeden, o türkülerin hikâyesini bilmeden, notadan bihaberken o türkülere can veren insanları küçümsemek kimsenin hakkı değildir, haddine değildir.

--Tabi yavrucuğum, okulda metallica dinlemek racon gereğiydi. Popodan düşen pantolon giyip çatalını göstere göstere kulağında mp3 çalarının kulaklığıyla kafa sallamak racon gereğiydi. Sonra baktın çevrende "kendini yitirmişsin, ben türkücüyüm kardeşim" deyip,bir sürü şeyi deneyip kendini bulamamış ve sırtına bağlama takıp İstiklâl Caddesi'nin dört bir köşesinde türkü barlarda sürtüp, bilmediği figürlerle halay çekip her ayak atışında "ki sava" diye bağıran bir nesle de tosladınız; üstelik onları halk müziğinin sahipleri olarak gördünüz. Kötü örneği "örnek" diye aldınız.

Sizin de suçunuz yok ama şunu yapın bakalım: Elinizdeki elektronik destekli enstrümanınızla komalı ses çıkarın, sonra küçümseyin.

Çarşamba günü görüşene değin esen kalın.



Müfit Semih Baylan
Editör

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.