ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 38 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Direnen Adam: Bekir Sıtkı SezginSayı: 798 - 04.06.2009


Merhaba arkadaşlar Kaknüs Yayınları tarafından basımı gerçekleştirilen okunmaya değer bir kitabı tanıtmak istedim sizlere.

http://www.kitapalemi.com/url/yazar/16480

Elinizdeki kitapta yer alan bir çok yazının, müzik dünyasında tartışılması gereken bazı alanlara girmeye çalıştığını belirtmeliyiz. Sadece girmeye çalıştı ve kendi düşüncesini ifade etti. Bunu yaparken de, herhangi bir 'taraf'a saplanıp kalmadı. Ele alınan bazı konular, üzerinde daha ayrıntılı ve daha titiz çalışılması düşüncesini gerektiriyor olabilir, bu doğru. Ama en azından okuyucuya konuyla ilgili fikir vermenin ve onunla bir şeyleri paylaşmanın da önem taşıdığına inanıyoruz. Müzik Yazıları bu amaçla biraraya toplanan bir dizi yazıdan oluşmaktadır.

Kitaptan bir alıntı;

Direnen Adam: Bekir Sıdkı Sezgin

Türk Mûsikîsi'nin Dede Efendi'den bu yana yakın sayılabilecek tarihi, bir anlamda direnişçilerin tarihidir. Dede efendi'nin "Artık bu oyunun tadı kalmadı" diyerek çekilmesi, İtalyan Guiseppe Donizetti'nin Sultan tarafından kayırılmasına dayandırılır. Guiseppe Donizetti, Yeniçerilerin mızıka takımı Mehterhane dağıtılınca, 2. Mahmud'un yeni bir bando kurması gerektiğini düşünmesi üzerine Saray'a davet edilir. Donizetti, 1828 yılında İstanbul'a gelir ve padişahın verdiği yetki ile Muzika-yı Hûmayun'u kurar. Altı ay sonra 2. Mahmud adına, "Mahmudiye" marşını besteler. Kendisine "Paşa" ünvanı verilir. Donizetti, artık bir paşa olmuştur. Abdülmecid padişah olunca da, bu kez onun için "Mecidiye" marşını besteler. Ve Saray'daki yerini sağlamlaştırır....

...Ömrü boyunca mûsikîmizi hayatımızın dışına itmeye çalışanlara karşı onu gençlere öğretmeye çalışarak direnmiştir. Türk Mûsikîsi Düşmanlarına inat, onu devraldığı biçimde ve mûsikînin hakkını vererek devretmiştir. Bu bir direniştir... Bekir Sıdkı Sezgin de bir direnişçi.

"Türk Mûsikisi tekseslidir ve çağdışıdır" diyenlere karşı, dünyanın dörtbir yanında konserler vererek ve alkışlar alarak direnmiştir. O bir direnişçidir....

...Merhum Bekir Sıdkı Sezgin, kolay olanı seçebilirdi. İstenileni yapar, kimseyle didişmeden rahat rahat yaşayabilirdi. Böylece büyük paralar kazanır, ölümünden sonra da unutulmazlar arasına girebilirdi. Hatta öldüğünde cenazesi devlet ricâlinin omuzları üzerinde taşınabilirdi.

Zor olanı seçti Bekir Sıdkı Sezgin... İnanmayı seçti. Sıkıntıyı seçti. Doğru olanı seçti. Ahlâka uygun olanı seçti. Rızâ-yı ilâhiyi seçti. Dostlarının omuzlarında taşınmayı seçti. Arkasından dökülen samimi gözyaşlarını seçti. Hayırla yâdedilmeyi seçti.

http://www.kitapalemi.com/url/yazar/16480

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.