ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1954
Şu an 15 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Caddebostan da Aya İrini’yi duydu.Sayı: 802 - 10.06.2009


Sanki biraz sonra kapısından gireceğimiz müzik evrenine bizi hazırlamak ister gibi geçmişin mistizm ve yaşanmışlık yüklü sesiyle konuşuyor Sultanahmet’teki tüm yapılar. Bizans kiliseleri ve Osmanlı’dan beri kalbinde inancın gücünü taşıyan camiler, yüzleri dev bir kum saatinden düşen zerreciklerle kaplanmış olsa da, seslerini yitirmemişler. Topkapı Sarayı’nın dar kapısından geçiyor ve daha da yaklaşıyoruz müzik evrenine. Ağaçlarla kaplı yolda kendimizi eski hükümdarlar gibi hissederek yürüyoruz. Nihayet 37. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nin açılış konserinin verileceği Aya İrini’ye ulaştığımızda kesiliveriyor hem Bizans kiliselerinin, hem de Osmanlı camilerinin yaşanmışlık yüklü dramatik sesleri. Onların da dakikalar sonra başlayacak olan konseri bizimle birlikte dinleyecekleri hissine kapılıyorum birden.

Ceylan Saner’in sunuculuğunu üstlendiği gecede önce İstanbul Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı açılış konuşmasını yapmak üzere belirdi sahnede. Eczacıbaşı daha sonra, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Başbakanlık Tanıtma Fonu Sekreteri Nevzat Gökçınar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanı Erman Tuncer ve Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’e festivale yaptıkları katkılardan dolayı plaket verdi. Sonrasında başta Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık olmak üzere festivale emeği geçmiş resmi sponsor ve kurumların temsilcilerine birer plaket verildi.

Bu yıl Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne piyanist ve orkestra şefi Daniel Barenboim lâyık görüldü. 1999 yılında Filistinli akademisyen ve edebiyat eleştirmeni Edward Said’le birlikte Musevi ve Arap müzisyenleri biraraya getirerek Doğu-Batı Divanı Orkestrası’nı kuran Barenboim, klasik müziğin yanında Ortadoğu barışına da önemli katkılarda bulundu. Açılış konserine katılamayan Barenboim ödülünü, 30 haziran akşamı Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda vereceği konserden önce alacak.

Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli opera sanatçılarından biri olan bas Ayhan Baran ise Onur Ödülü’nün sahibi oldu. Ayhan Baran alkışlar eşliğinde sahneye çıkıp ödülünü Şakir Eczacıbaşı’nın elinden aldığında, dinleyen herkesin tüylerini diken diken eden davudi sesi, çoktan Aya İrini’nin sınırlarını aşıp salonu dolduran 1500 kişinin düş bahçelerindeki yerini almıştı.

Ödül töreni bittikten sonra sahneye çıkan Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, ilk olarak Felix Mendelssohn’un Bir Yaz Gecesi Rüyası Uvertürü’nü seslendirdi. Bestecinin William Shakespeare’in aynı adlı eserinden esinlenerek yazdığı uvertür, periler ülkesinin seslerini taşıdı salona. Shakespeare’in zihninden firar ederek tiyatro ve edebiyatın evrensel belleğine yerleşen, çoğu perilerden oluşan oyun kahramanları, belli ki huzursuz ruhlar gibi ele geçirmişlerdi enstrümanların bedenini. 

Orkestra sonrasında, Igor Stravinsky’nin Ateş Kuşu balesinden bölümler seslendirdi. Orkestraya eşlik eden Viyana Devlet Balesi baş dansçıları Gregor Hatala, Karina Sarkissova ve Mihail Sosnovschi, konusunu Rus efsanelerinden alan Ateş Kuşu’nu sahne tozuna bulanmış adımlarıyla yeniden yarattılar. Aya İrini’de izlediğimiz koreografiyi hazırlayan Gregor Hatala, Ateş Kuşu’nun öyküsünü üç ana karakterle, Prens Igor, Büyücü Kashchei ve Ateş Kuşu’yla, anlatmayı uygun bulmuş. Orkestra son olarak Ulvi Cemal Erkin’in Köçekçe adlı eserini yorumladı.

Borusan Filarmoni Orkestrası’nın ve dansçıların etkileyici yorumlarını izleyenlerin, Aya İrini’deki 1500 kişiyle sınırlı kalmaması sevindiriciydi. Zira 5 haziran akşamı, gerek Caddebostan’da kurulan dev ekran, gerekse kameralar, konseri milyonlarca kişiye anında ulaştırdı. Kısacası o gece, müzik evreninin kapısı dileyen herkese açıktı.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.