ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1960
Şu an 42 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Yaşayan bir MephistophelesSayı: 804 - 12.06.2009


Türk opera tarihinde iz bırakan bas Ayhan Baran, İstanbul Müzik Festivali kapsamında verilen Onur Ödülü’nün sahibi oldu. Festivalin yeni konuğu ise Suna Kan.

Zihnimdeki, girişi kalın ve siyah bir duman tabakasıyla kapatılmış depodan tüm görkemiyle çıkıp geliyor Mephistopheles. Oradan nasıl ve ne zaman çıktığını düşünüyorum onu yanımda gördüğüm ilk anda. Omzunda kırmızı pelerini ve baştan çıkarıcı gülümsemesiyle tıpkı anımsadığım gibi. Ancak sanki eski canlılığını biraz da olsa kaybetmiş; seslerin, kokuların, silik ya da canlı görüntülerin kırık eşyalar gibi üstüste yığıldığı havasız depoda yıllar boyu hareketsiz kalmaktan.

Aslında benim çağırdığım, Goethe’nin Faust adı eseriyle ölümsüzleşen Mephistopheles değil, onun sesiydi. O yüzden Mephistopheles’in dumandan müteşekkil kırmızı pelerini, kaynağı belirsiz bir rüzgârın dokunuşuyla sese dönüştü ve kırık cam parçaları gibi yağdı üzerime.

Mephistopheles, Goethe’nin eserinden uyarlanan, Charles Gounod’nun aynı adlı operasının da kahramanı ve şu an yanımda bulunmasının nedeni bu. Opera repertuvarında, bas ses için  yazılmış en önemli rollerden biri olan Mephistopheles’i yorumlayan opera sanatçılarından biri de Ayhan Baran.

Yıllar önce Yekta Kara ile Cahit Şaher’in sunduğu Bir Ateştir Opera programında izlemiştim Ayhan Baran’ın Mephistopheles yorumunu. Mephistopheles’in en sevilen aryalarından biri için çekilen opera klibinde oynayan Baran, işte o zaman girdi zihnimin deposuna ve o günden beri hiç çıkmadı oradan.

Opera kariyeri boyunca çok sayıda karaktere sesiyle yaşam nefesi üfleyen Ayhan Baran, 37. Uluslararası Müzik Festivali kapsamında verilen Onur Ödülü’nün sahibi oldu.

1929 doğumlu sanatçı, uzun ve verimli yaşamının önemli bir bölümünü, etrafını renkli bir gökkuşağı gibi saran seslerin arasında geçirdi. 1959 yılında Münih’te, Bavyera Radyo Senfoni ve Hannover’de Niederrsachsen Senfoni orkestralarının eşliğinde konserler veren, 1961 yılında Enescu, 1963 yılında Verviers şan yarışmalarında ödüller kazanan Baran, 1963 yılında Harriette Cohen altın madalyasının sahibi olmuştu.

Baran, Adnan Saygun’un yazdığı halk şarkılarını Budapeşte Filarmoni Orkestrası’nın eşliğinde dört plağa kaydetmiş ve bunlarla 1985 yılında Fransız Plak Akademisi’nin ödülünü kazanmıştı. 1987’de Devlet Sanatçısı olan Baran, opera sanatına rejisör olarak da hizmet etti. 2004 yılında aldığı Sevda-Cenap And Müzik Vakfı Onur Ödülü Altın Madalyası, onun yaşam boyu ses, yorum ve yürek gücüyle kazandığı ödüllerden sadece biri…

Suna Kan Aya İrini’de

Suna Kan, Aya İrini’de müzikseverler buluşuyor. Ancak bu buluşmanın sahne üzerindeki tek tarafı Suna Kan değil. Çellist Alexander Rudin ve piyanist Nikolai Lugansky de Suna Kan’la birlikte çalacak. Sihirli parmaklarını tuşların ve arşe yardımıyla tellerin üzerinde dolaştıracak olan sanatçıların yorumuyla Aya İrini’de yankılanacak eserler şöyle: Edvard Grieg’in Do minör Keman Piyano Sonatı, César Franck’in Viyolonsel Sonatı ve Franz Schubert’e ait Üçlü, Si bemol Majör.
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.