ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1962
Şu an 26 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Buna "intihal" denir herhalde! Sayı: 809 - 19.06.2009


Pop müzik dünyasında yıllardır süren beste hırsızlığı tartışması gazeteniz Mavi Nota tarafından yeniden gündeme taşındı sevgili müzik dostlarım.

Yazarlarımızdan Emel Burçin Özgüneş’in titiz çalışması sonucunda, her gün defalarca dinlediğimiz 40 kadar pop müzik parçasının, Avrupalı plak listelerinde yer alan pop şarkıları ile büyük benzerlik taşıdığı ortaya çıkmış oldu.

Bu çalışmayı devam ettirirsek, devamının çorap söküğü gibi geleceğinden eminim.

Biz sadece, birbiri ile hiç ilgisi olmayan iki beste arasındaki dikkat çekici benzerlikleri ortaya koyup temellendiriyoruz. 

Yoksa kimseyi ”hırsızlık” ile suçlamıyoruz, suçlamak istemiyoruz.

Hırsızlık ile suçlasak ne olacak, zaten kimse kabul etmeyecektir.


Bazı şarkıcı ve besteciler hakkında “dost ortamlarında” söylenen "Yurtdışında daha önce okunmuş şarkıları kopya edip, kendi albümlerine koyuyorlar" şeklindeki ifadeler, gerçekten sorgulanması gerekmektedir.

Meslektaşlarını 'beste hırsızlığı' yapmakla suçlarken isimlerinin açıklanmasını istemeyen müzisyen sayısında da ciddi bir artış olduğu düşüncesindeyim.

Yazarımız Emel Burçin Özgüneş’in verdiği listede adı geçen şarkıları, yine aynı listede belirtilen benzerleri ile karşılaştırdığınızda iki şarkı arasındaki büyük benzerliği hemen farkedeceksinizdir.

Tabii bir ülkede doğru dürüst çalışan ya da uygulanılan bir telif hakları yasası olmaz ise, doğru dürüst yapılanmış bir Kültür Bakanlığı birimi olmaz ise burada iddia ettimiz şey kaçınılmazdır.


Yürürlükteki yasalar iki şarkının “2 ölçü” benzerlik taşımasını normal karşılıyor.

Zaten şarkıların çoğu şarkının en vurucu bölümü olan nakarat kısmında benzeşiyor. Nakarat kısmı da ancak bir ölçüye denk geliyor. Yabancı şarkıcıların Türkiye'deki korsan beste furyasından haberi olmadığı için bu tip olaylar pek fazla mahkemeye yansımıyor.

Yansımadığı için de yapanın yanına yaptığı kar kalıyor.

Haksız yere binlerce lira kazanılmış oluyor.

Dün konu üzerinde konuştuğum bir müzik eğitimcisi dostum (ki bu dostumun çocuk şarkıları üzerine çok önemli besteleri vardır) kendisine ait olan 10 besteden yüze yakın şarkı üretildiğini ve hatta bu sayının daha fazla olabileceğini ama malesef haberinin olmadığını, haberi olmadığı içinde eli kolu bağlı oturup bir şey yapamadığını belirtti.

Yapmak istediği zamanda, yasaların normal saydığı ölçü benzerliği önüne çıktığını, bununla da bu benzer kısmı kullananın zaten amacına ulaştığını söyledi.

Ne güzel değil mi sevgili dostlar…

Her konuda olduğu gibi bunda da büyük bir kaos var, yasaların yetersizliği yüzünden.

Kaos cenneti memleketim benim.

Pazartesi günü görüşene değin hepinize iyi bir hafta sonu diliyorum.

Esen kalın.


Müfit Semih Baylan
Editör


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.