ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 152 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Nevit Kodallı senfonisiSayı: 841 - 08.09.2009


1 EYLÜL günü akşama doğru Faik Burakgazi telefon etti. Yeni yaşımı kutlayacağını sandım ama sesi kırıktı. “Abi, Nevit ağabeyi kaybettik” dedi.

Bir süre önce kısmi felç geçirmişti ama kısa zamanda iyileşmişti. Mayıs ayında Mersin Uluslararası Müzik Festivali'nde rastlaştığımızda her şey yolunda görünüyordu.

Nevit Kodallı'nın ölümü, 85 yaşında bir ölüm olmasına karşın, benim için beklenmedik bir ölümdür. Ama en azından, “bu iş”in Mersin'de, kendi doğası, coğrafyası içinde olmasının teselli edici bir yanı var. Son anlarında, Erdemli'nin şimdi Limonlu denen (Lamas) Lamos'undaydı. Birkaç gün önce eşi Olcay Hanım'a Mersin'e gidelim diye tutturmuştu.

* * *

1956'dan bu yana görmediğim yeğeni Ali Kip Koray lisede arkadaşımdı. Nevit amcasının bir eserinin Prag radyosunda yayınlandığını ya da Fransız radyosunda yayınlanacağını haber verirdi, söylerdi. Evde radyo yoktu ki dinleyeyim. Nevit Kodallı'nın müziğini ilk kez Ankara Operası'nda Van Gogh operası ile canlı dinlemiştim. Evin İlyasoğlu'nun dediği gibi “Zamanında yazılan operalar ulusal konuları ele alırken, Kodallı gencecik yaşında Van Gogh gibi Batılı bir ressamı konu almak cesaretini göstermişti.”

Cahit Külebi'nin destansı şiiri üzerine yaptığı “Atatürk Oratoryosu” yıllar içinde müzik dünyamızın ayrılmaz bir parçası olmuştu.

1924 yılında Mersin'de doğmuş, 1939 yılında girdiği Ankara Devlet Konservatuvarı'nda Necil Kazım Akses'ten kompozisyon, Hasan Ferit Alnar'dan teori ve müzik tarihi dersleri almıştı.

1948 yılında devlet bursuyla Fransa'ya gitti. Paris'te Fransa'nın en önemli müzik okulu Ecole Normale de Musique'te Arthur Honneger, Jean Fornet ve Nadia Boulanger gibi dönemin en önemli müzisyenlerinden ders aldı. 1953'te Türkiye'ye döndü.

Nevit Kodallı “Cumhuriyet Kantatı” ile inançlı bir Cumhuriyet devrimcisi olduğunu kanıtlamıştır.

* * *

Evin İlyasoğlu “Mersin'den Yükselen Çağdaş Bir Ses Nevit Kodallı”
adlı muhteşem kitabını 22 Mayıs 2009 günü Mersin'de imzalayarak vermişti. Güya hemen bir tanıtım yazısı yazacaktım. Politikanın ve iktidarın türlü çeşitli açılımlarının anaforunda yazı hep ertelendi. Ertelenme nedenlerimden biri de içimde oluşmasını beklediğim bir ilham fışkırmasıydı. Yazının sıradan bir yazı olmasını istemiyordum. Nevit Ağabeyim'in büyüklük ve görkemine layık olmalıydı. Bir Fındıkpınarı yaylacısı olarak, aradaki rekabeti unutup, yazıya çok sevdiği Gözne Yaylası'ndan başlayacaktım.

* * *

Evin İlyasoğlu
sözünü ettiğim kitabı hazırlarken, Nevit Kodallı'nın Mersin'de otuzlu yıllarda klasik müzikle nasıl tanışmış olacağını sormuştu. Çünkü 30 bin nüfuslu bir taşra kentinden Nevit Kodallı düzeyinde bir bestecinin çıkması şaşırtıcıydı. Şöyle yanıtlamıştım: “Nevit Kodallı'nın çocukluk yıllarında Mersin'de klasik müzikle tanışmasını sağlayacak bir ortam vardı. Bir Hıristiyan Arap'ın ya da bir Levanten'in evinde piyano görmüş olabilir. Bu evlerde klasik müzik plakları dinlemiştir. Aile Bahçesi'nde İngiliz, Fransız, İtalyan ve Lübnanlı şarkıcıları ve orkestraları dinlemiştir.” Kendisi de doğruluyor bunu.

Nevit Abi, yazmam gereken yazıyı zamanında yazamadım, cenaze törenine katılamadım. Bu utanç yeter bana! Mekânın cennet olsun, nurlar içinde yat! Ellerinden öperim!


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.