ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 259 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Notaları yetim bıraktı.Sayı: 842 - 09.09.2009


Türk operasına sayısız eser kazandıran, cumhuriyet dönemi besteciler kuşağının önde gelen temsilcilerinden Nevit Kodallı, Mersin’de geçirdiği kalp krizinin ardından yaşama veda etti

Türkiye’nin önde gelen klasik müzik bestecilerinden Prof. Nevit Kodallı, Mersin’in Erdemli ilçesinin Limonlu beldesinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumdu. Önceki gün akşam saatlerinde, ODTÜ Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü’ne ait plajda denize girmek isterken aniden fenalaşan sanatçı, hastaneye götürülürken yaşamını yitirdi. Kodallı’nın cenazesi bugün düzenlenecek törenin ardından Mersin Asri Mezarlığı’ndaki aile mezarlığına defnedilecek.

Doğduğu toprakta öldü

Mersin’de 1924 yılında dünyaya gelen Kodallı 85 yaşındaydı. Cumhuriyet döneminin “Türk Beşleri”nden sonra gelen ikinci kuşak bestecileri arasında yer alan Kodallı, 1939’da girdiği Ankara Devlet Konservatuarı’nda Necil Kazım Akses’ten kompozisyon, Hasan Ferit Anlar’dan teori ve müzik tarihi dersleri aldı.

1948’de devlet bursuyla Fransa’ya gönderilen Kodallı, Paris’te Ecole Normale de Musique’de Arthur Honegger, Jean Fornet ve Nadia Boulanger gibi dönemin önemli isimlerinin öğrencisi oldu. 1953’te Türkiye’ye dönen Kodallı, aynı yıl Ankara Devlet Konservatuarı’nda kompozisyon öğretmenliği görevine getirildi. 

‘Telli Turna’ da üzgün

1955-1991 yılları arasında Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde orkestra şefliği, 1971-1981 yılları arasında Devlet Balesi’nde yönetmenlik, 1989-1993 yılları arasında Ankara Konservatuarı’nın müzik ve müzikoloji bölümü başkanlığını yapan sanatçı, Fransa’nın edebiyat ve güzel sanatlar alanında verilen “Officier” nişanına sahipti. Sanatçı, 1981 yılında “Devlet Sanatçısı” unvanına değer görüldü.

Önde gelen eserleri arasında “Gılgamış Operası”, “Atatürk Oratoryosu”, “Cumhuriyet Kantatı” ve “Van Gogh Operası” bulunan Devlet Sanatçısı Kodallı’nın en çok icra edilen eseri, küçük orkestra için bir süit olan “Telli Turna” oldu.

Besteciliğinin yanı sıra eğitimci kişiliğiyle de önemli çalışmalarda bulunan ve 1986’da YÖK tarafından “profesörlük” unvanı verilen Kodallı, emekli olduktan sonra memleketi Mersin’e yerleşti. Çukurova Devlet Konservatuvarı’nda verdiği derslerin yanı sıra Mersin Filarmoni Derneği’nin danışmanlığını yaptı.

Kodallı’nın hayatını anlattığı ve Evin İlyasoğlu’nun hazırladığı söyleşi ise “Mersin’den Yükselen Çağdaş Bir Ses - Nevit Kodallı” adıyla geçtiğimiz aylarda Pan Kitap etiketiyle yayımlandı.

Ünlü besteci Kodallı operaya sayısız eser kazandırdı.

Erdoğan: Üzüntü duydum

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Sanatçısı ve Besteci Nevit Kodallı’nın vefatı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Erdoğan mesajında, “Devlet Sanatçısı, değerli müzik insanı Nevit Kodallı’nın vefatından büyük üzüntü duydum. Çok yönlü sanatçılığı ve verdiği eserlerle müzik kültürümüze önemli katkılar yapmış olan merhum Kodallı milletimiz tarafından daima saygıyla anılacaktır. Ailesi ve sanat camiamıza başsağlığı dilerim” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, yayımladığı mesajda, şöyle dedi: “Cumhuriyet dönemi besteciler kuşağının önde gelen temsilcilerinden Nevit Kodallı, müzik sanatının hemen her dalında sayısız eser vermiş, Türk opera sanatının gelişiminde önemli katkı sağlamıştır. Atatürk Oratoryosu ile dünya literatürüne geçen değerli sanatçımız, müzik tarihine kazandırdığı eserlerle daima saygıyla anılacaktır.”
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.