ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 43 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Balkanlar'dan gelen sıcak hava...Sayı: 845 - 14.09.2009


Yaptığı müziği severiz sevmeyiz ayrı mesele. Ancak son üç yıla özellikle Babylon sahnesinin yoğun desteği sayesinde Shantel’in damga vurduğuna herhalde hiç birimiz itiraz edemeyiz. Edeni de zaten yedi cihan ayıplar.

Günümüzde herhangi bir müziğin gerçek başarısını satış rakamlarından çok dil pelesengi belirliyor, ki Shantel kod adlı Stefan Hantel’in müziğini tarif etmeye çalışırken hani tam da İngilizcede ‘catchy’ dedikleri ifadeyi kullanmak icap eder. Çünkü Shantel akılda kalma, kulağı yakalama, dile takılma gibi sihirlerin formulünü neredeyse baştan kurmuş bir müzisyen. Hatta onun -ama sadece- bu maharetini, çizmeyi biraz aşmak pahasına Serdar Ortaç’ınkine benzettiğimi itiraf edeyim ve Shantel’in yepyeni albümü ‘Planet Paprika’ya ışınlanayım.

‘Planet Paprika’ elektronik altyapılı Balkan pop müziği atmosferinde yeni bir sıcak hava dalgası. Shantel’in sound ve ritm anlayışında bir değişiklik sunmasa bile saz arkadaşları Bucovina Club Orkestra’ya ilişkin yenilikleri müjdeliyor. Pozitif Müzik Yapım etiketiyle yayımlanan albümde aralarında Brenna MacCrimmon’ın da yer aldığı kadın vokalist kadrosunda bir artış ve akordeonist François Castiello’ya Dario Ivkovic’in takviye güç olarak geldiği görülüyor.

Shantel’in ilk hit albümü ‘Bucovina Club Vol.1’ vesilesiyle müziği üstünden ilan ettiği kültürel ve etnik kozmopolisi yeni albümüne gelinceye dek epey bir ivme kazanmış olmalı ki albüme ‘Planet Paprika’ adını seçmiş, yani Paprika Gezegeni. Zaten kendisini de herhangi bir vatana millete değil, bundan böyle Paprika Gezegeni’ne ait hissediyor.

‘Planet Paprika’nın açılışını ‘Good Night Amanes’, kapanışını ‘Good Morning Amanes’ isimli parçaların yapıyor olması, Shantel’in gündelik yaşamıyla ilgili tahmini güç olmayan bir ipucu sunuyor. Şöyle ki gösteri dünyasına ait bir figür olarak Shantel’in de 24 saatlik dilimi geceden başlıyor ve kandili doğal olarak gün ağarırken sönüyor. Bunun yanı sıra ‘amanes’ kavramını bizim gazellerin Yunan müziğindeki karşılığı olan şarkı formu olarak ele aldığımızda Shantel’in ‘amanes’lerinde insan sesinin yerini akordeon bindirmeli bakır nefesliler alıyor.

Fena halde Disco Partizani

Shantel tarafından gecesi ve sabahı selamlanan ‘Amanes’leri dışında albümün bütünlük oluşturan diğer iki parçası ise ‘Planet Paprika’ ve ‘Citizen of Planet Paprika’. Fakat bu iki parça sadece birbirini bütünlemekle kalmayıp bir önceki albümün kahramanları Disco Partizani ve Disco Boy’u öyle bir örnek almış ki, zaman tünelinde iki yıl geriye gitme hissi dışında şahsen hiç bir yeni lezzet bulamadım kendilerinde. Ha dans ettirirler mi? Hem de nasıl. Tematik espirisi dışında bir orijinallik önermeyen bu iki parçaya fazla prim vermeden geçiyorum ‘Planet Paprika’nın hakikaten ince düşünülmüş parçası ‘Eyes of Mine’a. Çünkü bu parçada Shantel, Yesari Asım Arsoy’un Hicaz şarkısı ‘Ada Sahillerinde Bekliyorum’a ziyadesiyle şık bir yorum ve çokkültürlü bir kimlik kazandırmış. Gerek güftenin gerek bestenin özüne sadık kalarak, parçanın doğduğu toprakları özellikle klarnet solosuyla yeşertip, ektiği Balkanik tohumlarla adeta sil baştan bir Rumeli türküsü yazmış.

Aynı şekilde, Shantel’in çok sevdiği sevildiği Türkiye’ye attığı kancanın albümdeki diğer yansıması ise ‘Binaz in Dub’ olmuş. Ciguli’nin ‘Binnaz’ının yeni sözler, elektronik ağır aksak altyapı ve ilk üçüncü dakikasından sonra güçlü bir nefesli orkestrasyonla yorumlandığı ‘Binaz in Dub’, beslendikleri kaynak aynı aktıkları yatak farklı olan iki müzisyenin kan çekiminden doğmuş, içtenlikli bir dans parçası. 

Derinlik aramadan...

‘Planet Paprika’nın farklı kültürlere yolculuğunu berraklaştırdığını düşündüğüm parça ise ‘Ex Oriente Lux’. Sezen Aksu gibi Shantel de ışığın doğudan yükseldiğini söylüyor ve bunu neredeyse Orta Avrupa’dan Türkiye’ye uzanan melodi ve ritmlerle anlatıyor. Doğudan yükselen ışık batıyı aydınlattığı için ise kulaklarımızın en derininde sofistike olmaya çalışmayan bir Alman elektronika soundu’u yankılanıyor. 

Makedonya’nın ünlü ve neşeli halk ezgisi Usti, Usti Baba’nın ‘Planet Paprika’nın kadın vokalistleri tarafından seslendirilmiş becerikli versiyonunun da kulaklarını çınlatarak Paprika Gezegeni’ndeki turumuza son veriyoruz. Bu haftaki dinleme seansından bildiğim halde kendime tekrar çıkardığım anafikir; müziğinde yükseklik, derinlik, yoğunluk aramaya kalkmadıktan onra Shantel’i zevkle dinleyebiliriz. Bunun garantisi ‘Planet Paprika’ ile tam gaz devam ediyor. Bu nedenle de Shantel’i yapmak istediği şey konusundaki tutarlılığından ötürü samimiyetimle selamlıyorum.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.