ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 50 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Bach’ın Dayanılmaz Cazibesi…Sayı: 859 - 06.10.2009


“8. İstanbul Bach Günleri”yle, üstat ekim ayı boyunca şehre yerleşiyor.

“İstanbul’un binlerce yıllık tarihinin yanında 300 yaşındaki J.S. Bach  adeta delikanlı, yaptığı müzik de modern sayılır!”

8. kez tekrarlanan “İstanbul Bach Günleri” ya da  “Bach İstanbul’da” etkinliği dün akşam  dünyanın en yetkin  müzisyenlerinden, klavsenci, orgcu ve Şef  Gustav Leonhardt’ın    St. Antuan Kilisesindeki  klavsen konseriyle başladı.   Ancak bu yukarıda alıntı yaptığım cümle  bu ustaya değil, İstanbul’un Hollanda Başkonsolosu  Onno Kervers’e ait.

Önceki akşam  Hollanda Sarayında, Onno Kervers,  “Bach müziğinin yaşayan en büyük ustası” diye tanınan, Hollandalı müzisyen Gustav Leonhardt’ın onuruna yaptığı konuşmaya önce Hakan Erdoğan’ı överek başladı.  Bence tüm övgüler, Hakan Erdoğan’ın   gerçekleştirdiğinin yanında zayıf kalıyor. Bırakın birbirinden değerli müzisyenleri , cazla klasik müziği , çok sesliliğin binbir türünü bir araya getirmesi, birbirinden çok farklı mekanları bile  konser alanı olarak kullanması, başlı başına  bu kente  bir artı sağlıyor.

Bach büyüsü

“Bu toplulukta, Bach üzerine 300 yıldır henüz söylenmemiş, yazılmamış  bir şey söylemeye çalışmayacağım… Onun yerine Bach dinlerkenki  duygularımı sizlerle paylaşacağım. Bach’ın müziği  her duyguya karşılık verebilir.   Eğer ciddi bir havadaysam,  Bach’daki matematiksel    uygulamaları, örneğin kontrpuan’ların tadını çıkarabilirim.  Üzgünsem,  Bach’ın sükuneti bana huzur verir; sevinçliysem,  ruhumu daha da kanatlandırır. En şaşırtıcı yanı da  Bach ‘ın müziğinin hala yepyeni olması.”

Onno Kervers’in şu birkaç tümcesi beni  yüreğimden yakaladı. Onun “ciddiysem, üzgünsem, sevinçliysem”  diye başlayan cümlelerini ben içimde  hep J.S. Bach’ın müziğine ilişkin olarak  çoğaltıyordum:  Endişeliysem, umutluysam, tüm umudumu yitirmişsem, korkmuşsam, dirençliysem, vazgeçmişsem, kuşkuluysam, yalnızsam, çoğalmışsam,  vb. gibilerinden … Duygu ve düşünce  İmparatorluğumun tüm ayrıntılarına  yanıt verebiliyordu bu müzik . Ve ben buna “Bach büyüsü” diyordum. Ta da Bach’ın dayanılmaz cazibesi. ..

Ekim ayı boyunca , St. Antuan dışında,  Aya İrini Müzesi, Sakıp Sabancı Müzesi,  Sirkeci Garı gibi birbirinden çok farklı mekanlarda  Bach’lar (Baba, oğullar ve büyük amca)  bizimle olacak. Birbirinden usta  sanatçılar  Bach çalacak ya da Aydın Esen gibi  kimileri de Bach için çalacak! Bu akşam programda  bir başka usta  Andreas Staier  var!  Hem klavsen hem  forte piyano konseri! Program, mekan ayrıntılarını daha önce gazetemizin Kültür Sayfasından kesip saklamadıysanız 0212. 293 65 42’den öğrenebilirsiniz. Bu arada farklı mekanlara  vurgu yapan, tasarımda da çok  sesliliğe yer veren  “Bach İstanbul’da” afişlerini de çok beğendiğimi belirtmeliyim.
Bu etkinlik İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından desteklenip,  Akbank, Goethe Institut ve Hollanda Konsolosluğunun  katkısıyla gerçekleşiyor.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.