ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 280 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Üç farklı tür müzik arasındaki ortak paydaSayı: 872 - 23.10.2009


Bu üç farklı müzik türü, Caz (Jazz), Türk Sanat Müziği ile Klasik Batı Müziği’dir. İlk bakışta bu üç çok farklı tür arasında bir ortak payda ya da ilişki olabileceği hemen onaylanamayıp, söyleme şaşkınlıkla bakılabilse de, bu ilişki gerçekten de vardır.

Nasıl mı? O halde inceleyelim :

Amerika' daki "Caz Araştırmaları Merkezi" başkanı olan Prof. Marhhall Stearns Caz sözcüğünün çıkışı için üç teori önermiştir:

1. Caz sözcüğünün Batı Afrika sahilinden Amerika'ya götürülen yerlilerle beraber geldiğini, "hızlandırmak", "heyecanlandırmak" anlamına geldiğini öne sürer.

2. İkinci teori ise, Arabistan'dan Sudan yoluyla Afrika'ya geçtiği, aslının "cazip", "cezbe" gibi Arapça sözcüklerden geldiği, Afrika'da Arapça'ya çok yakın bir dil kullanan "Aausa" yerlilerinin uzaktan gelen davul sesleri için "Jaiza" sözcüğünü kullandıklarını belirtmektedir.

3. Bu sözcüğün "Fransızca "Jaser" sözcüğünden geldiğini, konuşmak, gevezelik etmek anlamına geldiğini, buradan müziğe aktarıldığını düşünmektedir.

Caz için önemli olan bir nokta, başta New Orleans dolaylarında, "Jazz her up", demek ki hızlandır, heyecanlandır, canlandır anlamında da kullanıldığıdır.

Caz müziği New Orleans ile Missisippi deltası dolaylarında başlayıp, yine nehir boyunca yayılmıştır. Caz, Batı Afrika'dan, özellikle Belçikalıların Amerika'ya esir olarak götürdükleri zencilerin, zamanla kendi ritim anlayışları ile Amerikan Cauntry Music’ inin, bir de Avrupa armoni ile melodilerinin karışımından ortaya çıkardıkları müzik koludur. Esir zencilerin pamuk tarlalarında, güçlerini arttırıp moral bulmaları için, hep bir ağızdan söyledikleri “blues” biçimindeki ilahilerden doğmuştur.

Kilise ilahileri zencileri çok etkilemiştir. Bu ilahilerin armoni yapısı da "blues" denilen caz formunun temelini oluşturur.

Amerika iç savaşından arta kalıp, ıskartaya çıkan bir çok bando enstrümanı yok pahasına elden çıkarılırken, bu, zenciler için büyük bir fırsat olmuş, daha önceleri el yapımı telli sazlar ile bançolarla çalan zenciler bando aletleri ile caz yapmaya başlamışlardır. İlk caz aletleri trompet, trombon ile klarinet olmuştur.

Caz müziğinin başlıca niteliği, Improvisation (İrtical), doğaçtan yorum yada söyleyiş, müziği hazırlıksız olarak içe doğduğu gibi, hem yaratma hemde yorumlama sanatı olmasıdır. Buna ilişkin olarak, büyük caz ustası Louis Armstrong’a sormuşlar : “ Bu müziği notasız nasıl yorumlayabiliyorsunuz?..” Alınan yanıt şöyledir : “Siz hiç, bir kuşa nasıl ötebildiğini sorar mısınız?..”

Bilindiği gibi, Türk Sanat Müziğinde sayısı 590 ı bulan, ama güncel olarak çok daha azının kullanıldığı makamlar bulunmaktadır. Türk müziği yorumlanırken, çalınan parçalar arasında makam farkı doğduğunda, örnekse hicaz makamından uşşak makamına geçmek gerektiğinde, tek sazla solo olarak bir Ara Taksimi yapılır. Böylelikle kulaklar bir sonraki makama uyarlanır. Taksim, vurma (ritim) sazlar dışında her tür sazla yapılabilir. İşte, bu ara taksimi önceden yazılı hiç bir notaya bağımlı olmadan Improvisation biçiminde yorumlanan bir bölümdür, Nasıl yorumlanacağı bütünüyle yorumcuya bağlı olduğu gibi, her seferinde değişik biçimde yorum elde edilir.

Türk Halk Müziğini de bu ulamda (catégorie) gösterebiliriz. Türkülerin tamamı halk arasında notasız, improvisation olarak yakılmıştır. Sonradan, kaybolup gitmelerini önlemek, belgelemek amacıyla, “derleme” adı altında uzmanlarca notalandırılırlar.

Klasik Batı Müziğinde, özellikle konçertolarda kullanılan, CADENZA (İtal.): (kadans. Fran: Cadence. Alm: Kadenz) Latince “düşmek” anlamına gelen “cadere” sözcüğünden. (1) Melodi ve armonide, bir dinlenme noktasına varış. (2) Yorumda, düşüş noktasına, parçanın ana tonalitesine varırken çalınan yada söylenen süslü, gösterişli geçit; anlamını taşıyan bir yorum bölümü vardır.

Bu cadenza, konçertonun her bölümünün (mouvement) bitiminde, orkestra eşliğinde konçertoyu yorumlayan sanatçı tarafından, çaldığı tek sazla solo olarak dile getirilir. Cadenza’lar, genelde notaya alınmazlar. Bütünüyle improvisation olarak yorumlanırlar. Bir anlamda sanatçının bir önce çalınan konçerto bölümünün bir özet yorumunu yapması demektir. Bir tür çeşitleme (variation) (*) dir.

Cadenza’lar notaya alınmaz dedik. Ama birçok büyük yapıtın cadenza’sı, ya yapıtın bestecisi ya da başka bir sanatçı tarafından, günümüzde notaya alınmış bulunmaktadır. Bu bir yönden yorumcuya kolaylık sağlamakla birlikte, başka bir yönden de onun yaratıcılığı ile ustalığını gösterme olanağını önlemektedir. Ayrıca, isteyen sanatçı cadenza’nın notaya alınmış olduğunu bir yana koyup, bu bölümü bildiği gibi improvisation olarak ta yorumlayabilir. Çünkü genel kural budur.

İşte, bu üç ayrı tür müziğin arasındaki ortak payda, bir noktada onları birleştiren öğe, bu IMPROVISATION özelliğidir. Böylece caz kavramı, hem Türk sanat müziğinde hem de klasik batı müziğinde bulunup, hepsini bir anlamda bir araya getirmektedir.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.