ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 24 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Müzik köprüsü uyuma katkı sağlıyor !Sayı: 876 - 02.11.2009


Türkler 40 yılı aşkın süredir Almanya’da yaşıyor. Ancak, Almanlar’ın Türk kültürünü, Türk müziğini tam olarak tanıdığını söylemek pek mümkün değil. Berlin Radyo Orkestra ve Koroları, 2007/2008 programında Türk müziğine özel bir yer vererek, “Kültürlerin Sesi” adlı konserler dizisi düzenledi. Berlin’de gerçekleştirilen dört konserden oluşan dizinin ilkinde Ulvi Cemal Erkin ve Fazıl Say’ın besteleri seslendirildi. Çocukları hedef alan ikinci konserde konu masallardı. Her iki kültürün dini ilahilerinin seslendirildiği konser Ocak ayında gerçekleştirildi. Son konserde ise Türk ve Alman türküleri ile halk şarkılarına yer verildi. Deutsche Welle’nin de destek verdiği, Türk ve Alman müziğini buluşturan konserlerin bir amacı da uyuma katkı sağlamaktı. “Kültürlerin Sesi” konserler dizisi, Göç ve Uyumdan Sorumlu Federal Devlet Bakanı Maria Böhmer ile Türkiye Cumhuriyeti Berlin Başkonsolosu Ahmet Nazif Alpman’ın himayesi altında gerçekleşti.

Farklı müzik gelenekleri buluştu

Türküler ile Alman halk şarkılarının seslendirildiği konser seyirciden büyük alkış aldı. Berlin Türk Musikisi Konservatuarı Korosu ve Saz Heyeti ile RIAS Oda Korosu’nun sahne aldığı konser sadece iki kültürün müziğini buluşturmayı değil, Türk ve Alman izleyicileri de bir araya getirmeyi hedefliyordu. Bu şekilde uyuma katkı sağlanabileceğini belirten Göç ve Uyumdan Sorumlu Federal Devlet Bakanı Maria Böhmer de, izleyiciler arasındaydı. Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Göç ve Uyumdan Sorumlu Federal Devlet Bakanı Maria Böhmer “Kültürlerin Sesi” adlı konserler dizisine manevi destek veren Böhmer, müziğin birbirini tanımayan insanlar arasında bir köprü kurabileceğine inanıyor: “Bence farklı müzik geleneklerinin nasıl buluştuğunu ve bunun insanları nasıl bir araya getirdiğini görmek son derece memnun edici bir olay. Berlin’de yaklaşık 200 bin Türk kökenli yaşıyor. Elbette Almanlar da var. Bu iki toplum birlikte böyle bir konser izleyince; iki koronun seslendirdiği, iftihar edilen, hatıraları canlandıran bu şarkıları birlikte dinleyince arada bir kaynaşma da oluyor. Uyumun sağlanması için bundan daha iyisi yok.”

Farklı kültürler arasında müziğin ortak bir dil oluşturduğunu söyleyen Böhmer, bu şekilde insanların farklı zihniyetleri de daha kolay anlayabileceğini belirtiyor: “Birlikte yaşayabilmek için insanların birbirini keşfetmesi önemli. Özellikle Almanya’da yaşayan Türkler ve Almanlar söz konusu olduğunda, insanın kendini nasıl hissettiğini, hangi duyguların ne zaman harekete geçtiğini, insanların neye üzülüp, neye sevindiğini sezebilmesi önemli; müzik de bize bunu sağlıyor.”

Göç ve Uyumdan Sorumlu Federal Devlet Bakanı Böhmer’e göre, bu şekilde uyuma da katkı sağlanıyor. İki orkestra ve iki koro olmak üzere dört farklı kuruluşu çatısı altında toplayan Berlin Radyo Orkestra ve Koroları Genel Sanat Yönetmeni Gernot Rehrl, “Kültürlerin Sesi” konserler dizisinin siyasi bir hedefinin de olduğunu belirtiyor: “Siyasi hedefimiz elbette müziğin yardımı ile halklar, farklı diller, kültürler ve dinler arasında uzlaşmayı sağlayarak, bunları biraz olsun birbirine yaklaştırmak. Aynı zamanda bu etkinliklerle bir süreci başlatmak istiyoruz; çok değer verdiğim diğer bir husus da, bu etkinliklerin gelip geçici değil, kalıcı olmasını sağlamak.”

”Hedefe ulaşıldı”

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  “Kültürlerin Sesi” konserler dizisi, Cumhurbaşkanı Horst Köhler’in himaye ettiği Almanya Fikirler Ülkesi Girişimi tarafından ödüllendirildi“Kültürlerin Sesi” konserler dizisi, Cumhurbaşkanı Horst Köhler’in himaye ettiği Almanya Fikirler Ülkesi Girişimi tarafından ödüllendirildi. Girişim, Türk ve Alman müziğini buluşturan bu konserleri “2008’in seçkin etkinliği” ilan etti. Berlin Radyo Orkestra ve Koroları Genel Sanat Yönetmeni Rehrl de, bu konserlerin başarıya ulaşması nedeniyle, benzer etkinliklere önümüzdeki dönemde de devam edileceğini söyledi. Berlin Radyo Orkestra ve Koroları’nın yine Berlin Türk Musikisi Konservatuarı ile işbirliği yapması planlanıyor. Klasik Türk müziği ile halk müziği eğitiminin verildiği bu Konservatuar’ın yaklaşık 300 öğrencisi bulunuyor. Türk Musikisi Konservatuarı Korosu ve Saz Heyeti’nin Berlin’de yaşayan Türkler arasında geniş bir izleyici kitlesi mevcut. Rehrl, bu izleyicileri “Kültürlerin Sesi” konserlerine çekebilmek için, bu kuruluşla işbirliği yapmayı tercih ettiklerini söylüyor. Berlin Türk Musikisi Konservatuarı’nın yöneticisi Nuri Karademirli de, bu konserlerin amacına ulaştığını söylüyor:”İstenilene eriştik, çünkü istediğimiz şuydu bizim: Birincisi biz Türk olarak; Türk kültürümüzü bunca yıldır hala kendi kendimize yapıyoruz. Biz o kendi kılıfımızdan dışarı bir türlü çıkmadık. Bu programla gerçekten iki kültürü, kültür açısıyla biraraya getirmek istedik. İkincisi de bugüne kadar Alman konserlerine Türk seyircilerin gitmediğini biliyoruz. Bu vesile ile Alman kültürünü de tanıtmış olduk Türk milletine.”

Dört konserde de, profesyonel korist ve müzisyenlerle, Berlin Türk Musikisi Konservatuar’ında amatör olarak müzikle uğraşanlar aynı sahneyi paylaştı. Dünyanın saygın bir çok orkestra ve korosu ile çalışan RIAS Oda Korosu Genel Müzik Direktörü Hans Christoph Rademann, amatör bir koroyu yönetmenin kendisini rahatsız etmediğini belirtti: Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  RIAS Oda Korosu üyeleri de “Kültürlerin Sesi” konserler dizisine katkı sağladılar “Bu beni hiç rahatsız etmedi, zira bugüne kadar profesyonel olmanya bir çok koroyu da yönettim. Büyük çaba gösterdiler, eserleri büyük bir angajmanla seslendirdiler, gönülden söylediler, duygularını kattılar, bence çok güzeldi.”

”Önyargılar ortadan kalkıyor”

Berlin Türk Musiki Konservatuarı Korosu’nda sahneye çıkan Ceyda Çatak, bu konserler sayesinde Türkler ve Almanlar arasında var olan önyargıların büyük ölçüde ortadan kalktığını söylüyor: “Konserlerde Almanlar şarkı söylerken, aramızda çok güzel bir kaynaşma oluyor. Müziğin dili tek galiba. O yüzden, Almanlarla aramızda hiç bir mesafenin kalmadığını hissediyorum. Biz amatör bir koroyuz, onlar profesyonel bir koro. Fakat bizim şarkılarımız o kadar güzel, o kadar çoşku ile söylüyoruz ki, her defasında biz sanki daha profesyonelmişiz izlenimi doğuyor bizde. İzleyenler çok beğeniyorlar, o çoşku onlara da geçiyor.”

“Kültürlerin Sesi” konserler dizisine katkı sağlayan Alman müzisyen ve koristlerin büyük bir bölümü, ilk kez Türk müziğini icra etti. RIAS Oda Korosu’nun üyeleri de, ilk kez Türkçe eserleri seslendirdiklerini, bunun kendileri için ilginç bir deneyim olduğunu dile getirdiler.

Türk müziğinin tek sesli olması, Alman dinleyicilere alışık olmadıkları bir tarz sunuyor. Konseri beğeni ile izleyen Almanlar, Türk müziğini “ilginç” olarak tanımlıyor.

“Kültürlerin Sesi” konserler dizisi Berlin Radyo Orkestra ve Koroları Genel Sanat Yönetmeni Rehrl’e göre bir deneydi. Farklı müziklerin, kültürlerin ve toplulukların bir araya geldiği bu konserlerin düzenlenmesine katkıda bulunanlar, bu deneyin başarıyla sonuçlandığı konusunda aynı görüşleri paylaşıyorlar.

***

Cumhuriyet Bayramı’nı coşku içinde kutladık. Ama bu yeterli değil tabii ki. Daha bir coşkulu kutlamamız gerekiyor. Yine Cumhuriyet karşıtlarının salya sümük yazılarını okuduk geçtiğimiz iki gün içinde. Yok efendim gazetelerin yarım sayfasını işgal eden cumhuriyet kutlamaları ancak militarist diktatörlükte olurmuş.

Bunu yazan kim: Tabii ki anlı şanlı devrimci gazetecilerimizden Ahmet Altan.

Valla ben cumhuriyetimi böyle kutluyorum. Ahmet Altan Bey.

Ve yaşadığım bu dikta rejiminden de çok mutluyum!

Var mı bir diyeceğin?

Çarşamba günü buluşana değin esen kalın.




Müfit Semih Baylan
Editör

 



 

*Editör’ün Notu: Berlin’de düzenlenen bir dizi konserde Türk ve Alman müziğinin farklı ezgileri seslendirildi. Entegrasyon çabalarına destek vermeyi hedefleyen konserleri konu alan bu yazıyı konserleri dinleyen, organizasyonu takip eden Jülide Danışman’ın yazılarından derledim.  

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.