ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 49 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


"Sırtını reklam panosu yapmak" ile "Rüyasında Coca Cola görmek" arası kalın benzerliklerSayı: 887 - 17.11.2009


Ölümü yazmak için kendi bileğini kesmek iyi bir fikir belki ama ben öyle yapmadım; mesela büyük bir alış-veriş merkezine falan gitmedim reklamlar hakkında yazmak için, tersine, herhangi bir ticari imgenin olmadığı mekânları aradım. Tabi her nesnenin altında-üstünde, köşesinde-bucağında bir ‘etiket’ olması, bunu pek de mümkün kılmadı. Dolayısıyla, ‘gözlerimi ve kulaklarımı kapatmak’ yerine, reklamları ve arka planını ‘anlamayı’ denedim, dahası biraz da zorunda kaldım.

Hikâye

Bize Pazar sabahları süt getiren bir kadın vardı. Hani vardır ya ebeveynler övünürler “Ohh, doğal süt içiyoruz” diye, sonra senin üzerine olmayan giysiler o kadının çocuğuna verilir… İkiniz de çocuksunuzdur ama yine de bir hiyerarşi vardır oynadığınız oyunlardaki rollerde.

Sınıfsal konumlanmaları bir tarafa, annem kadına, mesela ne kadar peynir istediğini söyler, kadın da ertesi hafta ona göre peynir getirirdi.

‘Talebin arzı yarattığı’ bu ekonomik ilişki, sütçü kadının, bir süt ürünleri fabrikasına işçi olarak girmek zorunda kalmasıyla son buldu.

Durum: ‘Daha fazla kâr elde etmek için’, çalışanları ‘daha fazla sömürme’nin yanı sıra, tüketimi artırmak da önemli bir hamle haline gelir ve böylece ticari propagandalar=reklamlar hayatımıza fazlasıyla girer.

Tespit: Elbette reklamlar da malı tanıtmak, duyurmak için değil, malı mevcut nicelik ve niteliğinden ‘daha fazlasıymış gibi’ göstermek; bir yanılsama yaratmak için vardır. Evet, reklamlar ‘mış gibi gösterme’ye yarar.

Böylece ‘Talebin arzı yarattığı’ döneme ”Elveda”, ‘Arzın talebi yarattığı’ döneme “Merhaba” denir.

Tespit2: Bir mal, belli öngörüler ışığında önce arz ediliyor, sonra da bu mala talep yaratılıyor. İşte, talebi yaratmak için kullanılan illüstratörlerdir reklamlar.

Tabi reklamların bir saldırı biçimi olduğu da apaçık!

Açıkçası, abluka altındaki zihinlerle dolaşmak yoruyor insanı. Bir sürü gereksiz görsel ve işitsel imgeyle doluyor belleklerimiz. Dolayısıyla rüyalarımıza dahi sponsor olan firmalarla uyanıyoruz güne.

Hikâyenin Sonu:

Ve akşam oluyor… Cam kenarındaki koltukta uyuyakalmışken buluyorum kendimi, otobüsteyim hala. Karşıda ekranda sürekli reklam dönüyor.

Tanıdık geldi mi?

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.