ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 24 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Müziğin yasaklanması!Sayı: 891 - 23.11.2009


Güney Afrika'da müzik ve müzisyenlerin uğradıkları baskılarla, sansür politikalarıyla ilgili çok ciddi bir çalışma yürütülmüş. Bu ciddi çalışmaların sonucundayasaklanan müzik arşivine ulaşılmış.

Aynı şekilde, Afganistan'da Taliban rejimi döneminde yasaklanan müzik eserleriyle ilgili olarak da çok önemli çalışmalar yürütülmüş.Bu araştırma ekibinin tanık oldukları uygulamalar karşısında şaşkınlığa kapıldığını gizlemiyor ekibin başkanı.

Nasıl şaşırmasın ki, örneğin Afganistan'da, mülteci kamplarında çocukların şarkı söylemeleri yasakmış. Müzik veya şarkı adına, sadece "Allahü ekber" diye bağırmaları serbestmiş!

Bir başka örnek, İran'da kadın şarkıcıların toplum, topluluk önünde şarkı söylemeleri, yasak.

Zimbamwe'de rejime muhalif sanatçıların radyo ve TV'ye çıkmaları yasak. Konserleri de polis tarafından sürekli olarak provoke ediliyormuş.

Fas'ta hard-rock tarzı müzik yapmaya yeltenen bir genç şarkıcı, derhal hapsi boylamış.

Suudi Arabistan'da da kitlesel müzik konserleri, öteden beri devam ede gelen yasaklar arasında imiş. Tabii, adı geçen ülkeler daha çok geri bırakılmış ülkeler olunca insanın aklına gelmiyor değil; acaba "ileri" ülkelerde durum nedir?

Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'nde.

Bu ilginç araştırmayı yapan ekibin müzikolog başkanının anlatımlarından öğreniyoruz ki, aslında ABD, başka birçok alanda olduğu gibi bu alanda da pek sicili temiz bir ülke değil.

Çünkü ABD, politik, dini, kültürel nedenlerle sanatçıların baskı gördükleri, eserlerinin yasaklandığı ülkelerden biri.

Örneğin son Irak işgaline karşı çıkan birçok müzik yapıtı yasaklanmış...

Amerika Birleşik Devletleri’nde durum böyle iken acaba örneğin, körfez ülkesi Kuveyt’te durum nasıl acaba?

Kuveyt’te okullarda okutulan müzik dersleri zorunlu ders haline getirilince kıyamet kopmuş.

Posta kutumuza ajanslardan düşen haberlere göre, Selefçi milletvekili Muhammed Hayef, müzik derslerinin zorunlu olması kararından başbakanı sorumlu tuttuklarını, karar geri alınmazsa onu zor durumda bırakacak anayasal yollara başvuracaklarını söylemiş.

"Okullarımızın dansçı mezunlar veren merkezler olmasına izin vermeyeceğiz" diyen milletvekili, Eğitim Bakanlığının eski sisteme geri dönmesini istemiş.

Eğitim Bakanlığı'nın bu girişiminin, Kuveyt toplumunu Batılılaştırma girişimi olduğunu da savunan milletvekili, karar geri alınmazsa okullarda müzik dersinin yasaklanması için yasa tasarısı sunacaklarını kaydederek aslında bu konuda ne kadar fütursuz olduğunu da gözler önüne sermiş oldu..

Kuveyt'te müzik dersleri müfredatın bir parçası olmasına rağmen, Eğitim Bakanlığı bu dersi ilk kez öğrencilerin eğitim yılının başında toplam notlarını etkileyen bir ders haline getirmişti.

Kuveyt parlamentosunda aşırı dinciler ve muhafazakârlar çoğunluğu oluşturuyor.

Ülkemizin şu günlerde yaşadığı bu zor günlere rağmen Ulu önder Atatürk’ün aslında bize nasıl bir ülke bıraktığı konusunda bir kere daha düşünelim ve ona şükran duyalım.

Çarşamba günü görüşene değin esen kalın!



Müfit Semih Baylan
Editör
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.