ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 26 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Sanatın iletişimsel etkileri.Sayı: 905 - 16.12.2009


Dün gazetelere bakarken, sanırım Hürriyet’te idi, çok çarpqıcı bir haber okudum. Dükkanını taş yağmuruna tutanları Kalaşnikof ile taramış bir esnafımız. Bir anlamda nefsi müdafa yapmış ama dozunu bayağı kaçırarak iki kişinin ölmesine neden olmuş.

Şimdi yüce Türk mahkemeleri buna nasıl bir kararla katkıda bulunur açıkçası onu bilemiyorum. RTE eliyle hukukumuz guguk olmuştur çünkü. Baklava çalan çocuklara bir mahkememiz 9 yıl habis cezası verirken bir başka mahkememiz beraat kararı verebiliyor.

Gündem böyle toz duman sevgili dostlar.

Bende oturdum sizlere bugün sanatın iletişimsel etkileri üzerine bir şeyler karaladım.

İnsanın en önemli özelliği düşünen ve toplumsal bir varlık olmasıdır. Bir insan kafasındaki düşünceyi açıklamadığı ve eyleme sokmadığı sürece, diğer insanlar bundan yararlanamazlar. Bunu açıklamanın ve uygulamanın en önemli yollarından biri sanattır. O zaman sizin ile insanlar arasında bir köprü kurulur. Yani sanat sayesinde insanlar arasında olması gereken düşünce, duygu ve bilgi alışverişi sağlanır ve bir iletişim içine girersiniz. Bu da sosyal yaşamın bir gereği ve sanatın insanların sosyal yaşamına aynı zamanda yüzyıllar öncesinde yaşayan ve sanatsal eserler bırakmış olan insanlarla da iletişim kurmasına yardımcı olur.

Örneğin; 1600 yılında Roma'da Campo di Fiora meydanında yakılarak öldürülen Giordono Bruno (1548-1600) nun bugün aynı meydandaki heykeli, bizimle onun arasındaki iletişimi bir sanatçının bu eseri ile sağlamaktadır.

Bildiğimiz gibi kaç; yüz sene önce yaşamış olan Bruno'nun papalığa karşı olan düşünceleri nedeni ile ölümüne karar verilmiş ve biz onun düşüncelerini bu vesile ile öğrenerek onunla iletişim kurabiliyoruz.

Canlı bir örnek vermek gerekirse, 1946 yılında da Sir Thomas Beecham tarafından kurulan ve Büyük Britanya'nın ulusal orkestası ünvanına sahip olan Royal Flarmoni Orkestra’sı 28 -29 Nisan.1997 tarihlerinde iki konser verirken, sanatın bir kolu olan müzik sayesinde Türk insanı ile arasında bir iletişimi gerçekleştirmiştir. Avrupa geleneklerini, yenidünyanın görkemli tarzıyla birleştiren ünlü şef Julius Rudel'in yönettiği bu orkestra, aynı zamanda kültürel açıdan da Türk insanının müzik anlayışını etkilemiştir. Kuşkusuz örenkleri arttırılacak olan bu sanat etkinlikleri evrensel bir yaklaşımla, birbirlerinden km.lerce uzakta yaşayan insanlar arasında bir iletişim kurarak bilgi ve görgülerinin gelişmesine yardımcı olmaktadır.

Nasıl? Yararlı bir yazı olmuş mu?

Olmuşsa ne mutlu bana sevgili dostlar, Cuma günü görüşene değin esen kalın.



Müfit Semih Baylan
Editör

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.