ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 64 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


İnsanlık ailesine armağan...Sayı: 913 - 28.12.2009


16 yaşında Timur Selçuk’la birlikte Eurovision Şarkı Yarışması’na katılan Hazal Selçuk’un ilk albümü Su Yeşili yayınlandı. Hazal Selçuk albümünde insan hallerini anlattığını söylüyor

İlk kez yıllar önce dinlediğim ve o zamandan bu yana hiç unutmadığım bir şarkıyla yeniden karşılaşıyorum. Onlarca yıl önce Ayşegül Aldinç’in sesiyle kalbimin kapılarını zorlayan Su Yeşili’nin sözlerini Aysel Gürel yazmış, müziğini ise Timur Selçuk yapmıştı.

İlk albümü Balet Plak tarafından yayınlanan Hazal Selçuk yorumluyor şimdi albümüne adını veren Su Yeşili’ni. Hem de o kadar güzel yorumluyor ki, sesi, müzik evreninin içinde bir kapı açıyor ve ben o kapıdan geçip yıllar öncesine gidiyorum.

Bu şarkıyı Aysel Gürel’in anısına seslendiren Hazal Selçuk’un albümündeki 12 şarkıdan 11’inin müzikleri babası Timur Selçuk’a ait. Dedesi Münir Nurettin Selçuk’un bestelediği Sesin Bir Işık Bana’nın sözlerini ise babaannesi Şehime Erton yazmış.

Hazal Selçuk’la hem albümü, hem de müzik ve tiyatro çalışmaları hakkında konuştuk.

Anadolu’dan besleniyor ama evrensel

Hazal Selçuk Su Yeşili’ni, “çeşitli insan hallerini Türkiye dokusuyla anlatan bir albüm” sözleriyle tanımlıyor.

Aşk, sevgi, özlem, korku gibi duygular hepimizin içinde kendine yer buluyor. Ancak bu duyguların ifade ediliş biçimi kültürden kültüre farklılık gösteriyor. “Türkiye’de müzikal anlamda iki kaynak var insan hallerini anlatmaya yarayan: Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği” diyen Hazal Selçuk, albümünü hazırlarken bu iki kaynaktan beslenmiş. Ancak Hazal Selçuk’un da belirttiği gibi, “Su Yeşili, Türkiye’nin müzikal geçmişinden beslenen, ancak Batı müziğinin çoksesli yönteminin kullanıldığı, evrensel ve insanlık ailesine armağan edilmiş bir çalışma”. Albümdeki şarkıların neredeyse tamamı, 10 yıllık bir süre içinde, ileride bir albümde toplama düşüncesiyle yazılmış. Timur Selçuk, Melek adlı şarkıyı ise Faruk Nafiz Çamlıbel’in aynı adlı şiirinden 20 yıl önce bestelemiş.

Münir Nurettin Selçuk’un sesi için

Bir Münir Nurettin Selçuk bestesi olan Sesin Bir Işık Bana’yı hem duygulanarak, hem de sorumluluk hissederek okumuş Hazal Selçuk: “Bu şarkının sözlerini, tiyatro sanâtkarı olan babaannem Şehime Erton, dedemin sesi için yazmış. Dedem de bestelemiş. Ancak duygu ve anlam açısından kadın sesine yakışan bir şarkı olduğu için dedem bunu birkaç defa yorumlamış. Ben şarkıyı hem duygularak hem de sorumluluk hissederek okudum. Sonuçta babaannem kendi duygularını yazmış, dedem bestelemiş. ‘Bunu çok güzel okumalıyım’ dediğiniz zaman da okuyamıyorsunuz. O yüzden o şarkıyı tekrar tekrar kaydettik.”
Sözleri Aysel Gürel’e, müziği ise Timur Selçuk’a ait olan Yüzündeki Çizgiler’i ise anneannesi Nevin Betil için yorumlamış Hazal Selçuk.

Uzun yıllar yurtdışında müzikal ve hareket tiyatrosu üzerine eğitim alan Selçuk, Su Yeşili’nde, kendisine ait tiyatro eserlerinde yer alan müzikli bölümlere de yer vermiş. Göç, Doğu-Batı Bir Yağmur Damlası, Çiçek Kadın ve Uyu ise Mağara Çiçekleri adlı oyundan.

Sanatçıyla hareket tiyatrosu hakkında da konuştuk: “Oyun yazıyorum ve oyunlarımda hareket, metni çok destekliyor. Bu yüzden hareket tiyatrosu tabirini kullanıyorum. Ancak bu hareketler, günlük hayatta kullandıklarımızdan farklı ve oyunda alt metin vazifesi görüyor.”

Aslında birçoğumuz Hazal Selçuk’u 1989 yılında Grup Pan ile birlikte katıldığı Eurovision Şarkı Yarışması’ndan hatırlıyoruz. O sırada 16 yaşında olan sanatçı, Timur Selçuk’un Bana Bana adlı şarkısını yorumlamıştı. Hazal Selçuk, Avrupa’da hâlâ, bu şarkıyı hatırlayan, hatta mırıldanan insanlarla karşılaşıyormuş.

Türk Sanat Musikisi’yle uğraşmaya başlayan sanatçı, tambur ve Türk Sanat Müziği teorisi dersleri alıyor. Hazal Selçuk, “Türk müziğini öğrendikçe yaşadığım ülkeye farklı bir gözle bakmaya başladım. Buranın ruhunu daha iyi anladım” diyor.

Danimarka, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da, tiyatro ve opera sanatçılarına hareket dersleri de veriyor Hazal Selçuk.

Dönüştürücü özelliği olduğu için eğitimi çok önemseyen Selçuk, Bahçeşehir Üniversitesi’nde de ders vermiş. Şu anda ise Çağdaş Müzik Merkezi’nde hocalık yapıyor.

Sanatçı, Su Yeşili’ndeki şarkıları bir tiyatro oyunu haline getirmek istediğini ve bu projesini İstanbul Tiyatro Festivali’ne sunduğunu da sözlerine ekliyor.

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.