ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 56 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


MAVİ-NOTA neden önemli?Sayı: 921 - 08.01.2010


Yaklaşık 3 yıldır mavi-nota müzik e-gazetesini takip etmeye çalışan ve bu sitede yazıları yayınlanan biri olarak, MAVİ-NOTA'nın önemi ve daha ileri götürülmesi gerekliliğini vurgulayacak bir şeyler karalamak istedim.

Türkiye'deki müzik dergilerinin sayısı -sabah programları kıvamındakileri müsaadenizle dışarıda bırakıyorum- bir elin parmaklarını geçmez. Kimi gazetelerde "15 güne bir", 'bi zahmet' yayınlanan müzik sayfalarına baktığımızda 'ticari' niteliği aşamadığını, kültür-sanat dergilerindeki müzik bölümlerinde ise, küçücük yerde koca anlatımlar peşinde koşulduğunu görüyoruz. Elbette her biri 'değer'lidir. Ama işlevselliği konusundaki şüphelerimin birçok kişi tarafından paylaşıldığını da biliyorum.

Tabi bir de müzik ile ilişkisi sebebiyle 'sıradan bir dinleyici'yi aşkın bir durumda bulunanların dahi haberinin olmadığı müzikoloji dergileri var. Abonelik usulü dağılıyorlar, sanıyorum yayınlarının daha fazla kişiye ulaşmasına yönelik önemli bir çalışmaları da yok.

Mavi-Nota'nın üstlendiği görev

Tam da bu noktada, müzik ile ilgili tartışmaların ve güncelliğin takip edilebileceği, fikir paylaşımında bulunulabileceği, bir platform kendini dayatıyor.

Tatil günleri dışında her gün güncellenen Mavi-Nota, bu boşluğu doldurmaya aday bir sitedir.

Müziğin, yalnızca müzik olmadığını biliyoruz. Dolayısıyla, müziğe ve müziği çevreleyen alanlara dair okumalar, tartışmalar yapmanın bizi ileri noktalara taşıyacağını da biliyor olmamız gerekir.

Müfit Semih Baylan, tek başına koşturuyor gördüğüm kadarıyla, sağ olsun.

Peki, yeterli mi?

Tabi ki değil, nasıl olsun?

Daha fazla karalamalıyız!
 Yani şimdi Müfit Abi'nin tepesi atsa, "Bırakıyorum lan bu işi" dese ne yapacağız?

Taşın altına elimizi sokmak durumundayız. Daha nitelikli işler çıkarabiliriz.

Mavi-Nota'da çok iyi yazılar okuma fırsatı buluyorum. Şahsen 'niteliksiz' sınıfına koyduğum yazılara da rastlıyorum sıklıkla. Özellikle de 1-2 sene önceki kendi yazılarımda görüyorum bu nitelik sorununu, tabi 1-2 sene sonra belki de bu yazı için de aynı şeyleri yazacağım.

Yani bu seyir, doğal bir ilerleyişe işaret ediyor. Müzikoloji kitaplarının, bölümlerinin çapı ne ki daha? Kesinlikle daha fazla karalamak gerekiyor. Bir müzisyen ve 'müzikolojisever' olarak bulunduğum yerden görünenler bunlar.

Bir de görmek istediklerim var. En önemlisi de hararetli bir tartışma ortamı. Yani şöyle; "Yazı, yazılmak için yazılmaz, yalnızca birileri okusun, bilgilensin diye de yazılmaz. Çünkü bütün bunlar devingenliği hiçler. Bence yazının en önemli işlevlerinden biri 'bahis açma'dır. "Yazdım, bitti" olunca, yanlışlarımızla, sığlıklarımızla hesaplaşma şansını kaçırıyoruz.

Yazıyoruz ama yazışmıyoruz.

Bunu başlatmamız lazım.




serdaryturkmen@gmail.com







Editör’ün Notu: Sevgili Serdar Türkmen’e duyarlığı ve gösterdiği teveccüh için çok teşekkür ederim. Mavi Nota, biraz da değerli yazarımızın burada olmasını istediği konuya öncü olmayı amaç edinerek yayın hayatına başladı. Yayında olduğumuz beş yıl içinde yorum sayfalarımıza ne yazık ki yorum ve tartışma taşıyamadık. Bunun nedenini gözlemliyorum aslında. Bu nedenin ekseninde Mavi Nota olarak biz olmadığımızı bildiğim için, bu noktada bir adım geri atarak bu nedeni açıkça dile getirmek istemiyorum. Yorum yazmak ve tartışma açmak isteyenler için yorum sayfalarımız ardına kadar açık. Sevgili Serdar Türkmen’in bu yazısını ve yazısındaki ana fikri çok önemsediğimi de bildirmek istiyorum. Yine de her şey için çok teşekkürler!
  

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.