ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 20 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


“Toplum Kendi Bastırılmış Cinselliğini ve Şiddet Duygularını Bu Şarkılarda Buluyor”Sayı: 926 - 15.01.2010


Geçenlerde gazetelere haber olarak düşen bir bilimsel açıklamayı, siz değerli okurlarımla paylaşmak istedim. Çünkü konu çok vahim sevgili dostlar.

Müzik evlerine gittiğinizde, orada çalan bir şarkının sözlerini duyduğunuzda şaşırmamanız bazen mümkün değil. Çünkü genelde argo diye niteleyebileceğimiz bu sözler incelendiğinde çok ciddi patolojik bir durum ortaya çıkıyor.

Müzik piyasasında büyük bir durgunluk yaşanırken, argo, şiddet ve cinsellik çağrıştıran sözler içeren müzik albümlerinin çok satmasının beraberinde getirdiği tartışma her geçen gün büyüyor. CTD - Cinsel Tıp Derneği argo, şiddet ve cinsellik çağrıştıran şarkılara olan ilginin artmasının nedenlerini açıkladı.

Olayı toplumsal ve kültürel erozyon olarak tanımlayan Cinsel Tıp Derneği Başkanı Dr. A.Cem Keçe; “Müzik piyasasında büyük bir durgunluk yaşanırken argo, şiddet ve cinsellik çağrıştıran şarkılara ilginin artması, toplumun kendi bastırılmış cinselliğini bu şarkılarda bulmasından ve cinsel şiddetin her geçen gün artmasından kaynaklanıyor. Ülkemizde cinselliğin hala bir tabu olduğunu kabul edersek, adı sanı duyulmayan genç türkücü Ankaralı Namık’ın -Arabada Beş Evde Onbeş- adlı albümünün yok satması durumu hiçte şaşırtıcı değil. Esprili bir cinselliği çağrıştıran bu tür albümler; cinsellikle ilgili yaşanan sorunların, kültürel yapımızı ve sosyal ilişkilerimizi olumsuz yönde etkilemesinden dolayı, Tarkan gibi mega star olarak adlandırılan sanatçılarımızın albümlerinden bile çok satıyor. Türkiye'de cinsellik ve cinsel sorunlar konusunda bilgi ve bilinç düzeyi çok düşüktür. Bu nedenle de, cinsel sorunlar çok az konuşulur ve genellikle çözümsüz kalır. Bu bağlamda CİNSEL Tıp Derneği olarak tarafımdan kaleme alınan –Cinselliğin Dayanılmaz Ağırlığı- adlı kitabımızı çıkarttık. Eczanelerde bile satışa sunulan kitabımız yok satıyor. Bu da cinsel eğitim ihtiyacının ve toplumun cinselliğe verdiği önemin bir göstergesidir" dedi.

Argo, şiddet ve cinsellik çağrıştıran albümlere olan ilginin artmasını Türkiye'de sağlıklı ve oturmuş kişilik yapısı gelişmemiş olan insanların sayısının fazla olmasına da bağlayan Cinsel Tıp Derneği Başkanı Dr. A.Cem Keçe; “Şehirlerin varoşlarında öfke her geçen gün artıyor. Bastırılırmış her türlü duygu patlama noktasına gelmek üzere. Şarkıların toplumun aynası olduğu söylenir. Varoş insanları konuşamadıkları ve sağlıklı bir alana kanalize edemedikleri duygularının bu albümlerde ifade bulduğunu düşünmeye başladılar. Çünkü -yakacaksın sobayı, ısıtacan odayı, saat beşe gelince göreceksin pompayı- sözlerinde, insani derinlik ve gelişmişlik açısından kültürel bir erozyonun etkisi gizlidir” dedi.

Çocuklar ve gençlerin bu albümlerdeki basitliği ve taklitçiliği sezemediklerini söyleyen Cinsel Tıp Derneği Başkanı Dr. A.Cem Keçe; “Sanatsal hiçbir değeri olmayan ve birkaç günde televizyonun etkisiyle Türkiye’nin gündemine oturan albümler çocuklarımıza ve gençlerimize güzel geliyor, sevmeye başlıyorlar. Ama tehlikeli olan ise çocukların ve gençlerin değer yargılarındaki olumsuz değişimdir. Medya ve bu tür albümleri yapan firmalar onları kolay şeyleri, değersiz şeyleri, kolay yoldan elde edilen şeyleri sevmeye yöneltiyor ve kötü örnek oluyorlar. Bir işin eğitimini almak, onlar için hiçbir değer ifade etmiyor” dedi.

Argo, şiddet ve cinsellik çağrıştıran albümlerin 70’li yıllardaki seks furyasını hatırlattığını söyleyen Cinsel Tıp Derneği Başkanı Dr. A.Cem Keçe; “Türk sinemasının 1974-1980 seks filmleri ve karanlık dönemi sayılan araya parça giren yıllardaki –parçala Behçet, yırt Kazım- gibi filmlerin isimlerinden çağrışımların bulunduğu argo, şiddet ve cinsellik çağrıştıran albümlerde bir yenilik, yaratıcılık yok. Bu nedenle zamanla kendilerini baltalar hale gelecekler. Her şeyi zamanın teskin edici etkisine bırakmak lazım” dedi.

Her şeye rağmen sansüre karşı olduklarını söyleyen Cinsel Tıp Derneği Başkanı Dr. A.Cem Keçe; “Ancak ceza gelmiyor diye -arabada beş, evde on beş hoşuma da giderse ağaya beleş- sözleriyle işin suyunu çıkarmamak lazım. Burada görev RTÜK’ten önce sivil toplum kuruluşlarına ve medyaya düşer. Toplumsal iyi niyet ve sabrımızın istismar edilmesi gerekir” dedi.

Cinsel Tıp Derneği olarak yaptıkları araştırma ve anket sonuçlarına göre ülkemizde cinsel şiddetin her geçen gün artığına dikkat çeken Cinsel Tıp Derneği Başkanı Dr. A. Cem Keçe; “Son aylarda kadınları istemediği cinsel ilişkiye zorlamak, tecavüz, başka kişilerle cinsel ilişkiye zorlamak, cinsel olarak kişiyi korkutan ve kıran davranışlarda bulunmak, sürekli kadınlığını aşağılamak, telefonla, mektupla veya sözlü olarak sürekli cinsel içerikli tacizlerde bulunmak, cinsel organlara zarar vermek, namus ve töre nedeni ile baskı uygulamak gibi cinsel şiddet içeren eylemlerde maalesef artış var. Derneğimize gelen telefonlardan, web sitemize gelen e-postalardan, MSN Messenger ve ICQ ile başvurulardan ve yüz yüze görüştüğümüz yaklaşık 1000 kadın arasında yaptığımız araştırma sonuçlarına göre; kadınların %45’i fiziksel şiddete ve %40'ye yakını da cinsel şiddete maruz kalıyor yani kocaları tarafından istemediği biçimde ya da türde cinsel ilişkiye zorlanıyor. Ayrıca fiziksel şiddete maruz kalan kadınların %40’a yakını ise fiziksel şiddetten sonra cinsel şiddete uğruyor” dedi. Cinsel şiddete uğrayan kadınların %60'nın evli, %20'sinin boşanmış, %10’nun nikâhsız birliktelik yaşayan ve %10’nun da bekârlar olduğunu belirten Cinsel Tıp Derneği Başkanı Dr. A. Cem Keçe; “Araştırmamıza göre, cinsel şiddete maruz kalan kadınların %50’i ara sıra, %35'i bazen ve %15'i de nadiren olarak cinsel şiddete uğruyor. Cinsel şiddete uğrayan kadınların %60'ı kocasından, %20'si boşandığı eşinden, %10'u birlikte yaşadığı erkekten, bir kısmının da akraba ve tanıdıklarının şiddetine uğruyor. Cinsel şiddete uğrayan kadınların sadece %15'i yaşadıklarına çare olarak mahkemeye, %12'si de karakola başvuruyor” dedi. Açıkladıkları oranların tahmini olarak daha yüksek olabileceğini vurgulayan Cinsel Tıp Derneği Başkanı Dr. A. Cem Keçe; “Çünkü genellikle cinsel şiddet gizli kalır ve toplum olarak bu konuların konuşulmasından pek haz etmeyiz. Hiç şüphesiz, bu oranlar buz dağının sadece ucunu gösteriyor. Bu durumda oranlardan ziyade pornografik filmlerde geçen sahneleri canlandırmaya zorlanan mor gözlü, tecavüze uğramış, kırık kemikli, ağır bedensel ve ruhsal travma geçirmiş kadınların sayısının her geçen gün artması daha fazla önem taşır” dedi.

Cinsel şiddetin önlenebilmesinde, kültürel ve toplumsal yozlaşmanın önüne geçilmesinde eğitimin önemine dikkat çeken Cinsel Tıp Derneği Başkanı Dr. A.Cem Keçe; “Eğitim sadece okullarda verilen derslerden ibaret değildir. Eğitimin insanın doğduğu andan itibaren başlar. Çünkü hiç kimse cinsel şiddete maruz kalmak istemez, hiç kimse cinsel şiddeti hak etmez, hiçbir davranış cinsel şiddet için neden olarak gösterilemez, her tür cinsel şiddet kanunlar ve toplum önünde suçtur, hiç kimse cinsel şiddet uygulamak üzere doğmaz, onlar zamanla bu hale getirilir. Cinsel şiddeti cinsel mitler, yanlış kültürel değerler ve eğitimsiz toplumlar yaratır. Okullarda çocukların terbiye edilmesi için şiddet uygulanması hoş karşılanıyor, sayıları artık azalsa da erkeklere askerde şiddet ve şiddetin erkeklik için ne kadar gerekli olduğu öğretilebiliyor” dedi. Argo, şiddet ve cinsellik çağrıştıran albümler gibi gerek sesli ve görüntülü yayınlarda, gerekse internet dünyasında cinsel şiddet olaylarının yaygınlığı, bu tür eğilimlere hazır kişilerde, şiddet eğilimlerini ortaya çıkardığını ifade eden Cinsel Tıp Derneği Başkanı Dr. A. Cem Keçe; “Bu bakımdan, medyanın cinsel şiddete, toplumsal ve kültürel yozlaşmaya yönlendirebilecek her türlü yayından kaçınması ve bu konuda çok daha bilinçli bir tutum sergilemesi zorunludur” dedi.

Pazartesi günü görüşene değin esen kalın.



Müfit Semih Baylan
Editör

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.