ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 68 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Sağlığımızı müzik yönlendiriyor...Sayı: 929 - 20.01.2010


Prof. Dr. Erdal Işık'ın (Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalı öğretim üyesi) iddiasına göre bazı besteler, bazı sanatçılar sara nöbetlerini tetikliyormuş. Ebru Atar'ın (AA) haberinden öğrendim.

Verdiği örnekler şöyle; Johann Strauss'un Mavi Tuna Valsi, Beethoven'ın Beşinci Senfoni'si, İbrahim Tatlıses'in bazı türküleri.

Uzmanın belirttiğine göre, bu etki, beynin dominant olmayan yarım küresiyle ilişkili imiş.

Durum birçok bilimsel terimle açıklanmış, sanırım ben de, okurlarım da bunu anlayamayacağı için, ben sadece örneklerle yetindim.

Ayrıca Türk müziğinin bazı makamlarının da bizde hangi etkileri uyandırdığını sıralamış.

Hicaz makamı alçakgönüllülük veriyormuş, rast ve mahur neşelendiriyormuş, saba cesaret ve kuvvet, uşşak gülme, hüseyni sükunet ve rahatlık, acemaşiran gevşeme duygusu yaratıyormuş.

* * *

Müziğin bizde uyandırdığı etki, ruh halimizle doğru orantılıdır. Yoksa ben bilime karşı gelmeyeyim ama bir müzik parçasının doğrudan, kendi başına bizde bir sara nöbeti yarattığını düşünemiyorum.

Mavi Tuna Valsi, yılbaşlarında, eğlencelerde çalınır, herkes dans eder, şimdiye kadar bir zayiat verildiğini okumadım. Belki de, Strauss'un şanına halel gelmesin diye, bizden saklanıyordur.

Beşinci Senfoni'nin bir açıklaması da, kader kapıyı böyle çalar (ya da çaldığında), biçiminde yorumlanır. Gerçekten de kaderin kapıyı çalışı, insanın sinirlerini gerebilir. Ama Beethoven bestelerinin hangisi müsekkindir? Pastoral'i, İlkbahar Sonatı'nı unuttuğumu sanmayın.

Wagner müziği için ne diyeceksiniz? Ya onu Nazi rejimiyle ilişkilendirenlere ne cevap vereceğiz. Hele Apocalypse Now (Kıyamet) filminde bombardıman sırasında Wagner çalarken, belleğimizde o kalmaz mı?

Şimdi bu bilgilerden sonra, bu müzikleri dinlerken huzurunuz kaçabilir, acaba bir şey olur mu diyebilirsiniz.

O zaman elinize Türk müziği ile ilgili bir kitap alacaksınız, makamlara bakarak şarkı seçeceksiniz, ondan sonra gel keyfim gel.

Siz ayrıca, Barok müzikte de huzur bulabilirsiniz.

Bakın hiç zarar vermeyen, aksine sizi mutlu edecek bestecinin Mozart olduğu anlaşılıyor.

Mevsimlerin etkisine gelince. O zaman o bestecileri de ona göre seçeceksiniz.

* * *

Stockholm'den dört CD aldım, bir arada. Mevsimler üzerine yapılmış bestelerden oluşuyordu. En iyisi mevsimine göre onları dinlemek.

Müziksiz olmayalım da...


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.