ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 29 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Hoşgeldin Yeni YılSayı: 930 - 21.01.2010


Yeni bir yılın gelişi sadece bizim memlekette değil, bütün insanlık âleminde hep heyecanla karşılanır. Sanki yeni bir hayat başlamaktadır. Giden yılla birlikte her şey unutulur, yüzler gelene çevrilir. Bir önceki yılın muhasebesi yapılır, kimi planlar yeni yıla ertelenir, kimisinden vazgeçilir… Yeni yıl, yeni bir başlangıçtır; zamanla yıllar yenilenir, başlangıçlar yinelenir ancak umutlardan vazgeçilmez: Eski yıl ne kadar kötü geçmişse yenisinin o kadar iyi geçeceğine inanılır. Belki de yeni yılın coşkuyla karşılanmasının nedeni hep bu inançtır.

Sertab Erener’in 2001 tarihli şarkısı, Kendime Yeni Bir Ben Lazım, yeni yılın akabinde ve Yeni adlı single’da karşımıza çıkmıştır. Sözlerini Nil Karaibrahimgil’in yazdığı şarkının bestesinde Erener’le birlikte Demir Demirkan’ın imzasına rastlarız: “Bu sene iyi geçmedi, söylemem lazım / Kader beni seçmedi ama görmemem lazım / Belki birdenbire yeniden başlamam gerek / Eskiden taptığımı bugün taşlamam gerek” sözleriyle başlayan şarkının nakaratı, az önce sözünü ettiğimiz yenilenmenin tescilidir: “Yeni bir aşk, yeni bir iş / Yine gülecek bir neden lazım / Yeni bir haber, yeni bir kader / Bunlar için bana şans lazım / Yeni bir duruş, yeni dokunuş / Tek tek keşfetmem lazım / Yeni bir hayat, gerisi bayat / Kendime yeni bir ben lazım…” Şarkı, eğlenceli sözlerle devam eder: “Günler güzel geçmedi, unutmam lazım / Asıp yüzümü kalmışım azıcık kırıtmam lazım / Hep içime atmışım, anlatmam gerek / Hepsini bir kazana atıp toptan kaynatmam gerek…” Yeni yıl için bütün zamanlarda yapılmış en eğlenceli Türkçe pop şarkısı olan Kendime Yeni Bir Ben Lazım, “Kendime yeni bir neden lazım” sözleriyle biter. Bulunan “neden”, elbette ”yeni yıl”dır. [Kendime Yeni Bir Ben Lazım, 3 Kasım 2002’de yapılan genel seçimlerde Anavatan Partisi tarafından kullanıldı. Yepyeni Bir Gelecek Lazım adıyla tornistan edilen şarkının sözlerini buraya almak yerinde olacak. Ama okumaya başlamadan önce küçük bir hatırlatma yapmama izin verin: ANAP bu seçimlerde meclise girememiş, seçimden sonra Mesut Yılmaz genel başkanlığı ve siyaseti bıraktığını açıklamıştı… Şimdi, Yepyeni Bir Gelecek Lazım’a kulak verebiliriz: “Yıllar iyi geçmedi, söylemek lazım / Kader ülkeme gülmedi, küsmemek lazım / Hep içimize atmışız, anlatmak gerek / Geçmişi bir kazana atıp toptan kaynatmak gerek // Herkese iş, herkese aş, daha çok özgürlük lazım / Yeni bir haber, yeni bir kader / Bunlar için ANAP lazım / Yeni bir şevk, yeni heyecan, Yılmaz’a güvenmek lazım / Yeni bir hayat, gerisi bayat / Yepyeni bir gelecek lazım // Bitsin ülkemde kavga, birleşmek lazım / Alıp veremediğimiz ne ki, anlaşmak lazım / Yolumuz artık Avrupa, yükselmek gerek / Mesut Yılmaz rehberimiz, güvenmek gerek…”]

Türkiye, yeni yıl şarkıları açısından hiçbir zaman şanslı bir ülke olamamıştır. Ecnebi memleketlerde yapılan onlarca yeni yıl şarkısı varken, bizim memlekette yapılanların sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Oysa popun henüz emeklediği dönemlerde yapılmış ilk bestelerden birisi Yeni Yıl Şarkısı’dır. 1963 sonunda Erdem Buri tarafından yazılmış, Erol Büyükburç ve Cüret Işıközlü tarafından bestelenmiştir. Yeni Yıl Şarkısı, Erol Büyükburç ve Tülay German tarafından konserlerde seslendirildiyse de sonradan plak yapılmaz ve tarihin karanlıklarında kaybolur. Erdem Buri tarafından yazılan sözler ise oldukça manalıdır: “Mutlu olsun bu yıl / Kara günler artık geride kalsın / Silin gözyaşlarını yeni güne karşı / Doğacak güneşe, aydınlığa karşı // Bu güzel dünya bizim / Bütün insanlar kardeş / Diyerek ve severek / El ele verelim…”

‘60’ların sonunda Fikret Kızılok’un prodüktörlüğünü yaptığı bir plakla karşımıza çıkan Çiğdem, Yeni Yılınız Kutlu Olsun adlı şarkısında Sertab Erener gibi bireysel bir kutlama yerine ikili bir kutlamayı tercih eder: “Yeni yılınız kutlu olsun / Yeni yılımız mutlu olsun / Kalplerimiz aşkla dolsun // Nasıl geçti o seneler / Nerde şimdi eski günler / Aşkınla dolu mevsimler // Bundan sonra her yeni yılda / Seninle beraber olalım / Baş başa bu geceyi biz / Neşeyle kutlayalım // Yeni yılda sana hediye / Ben kalbimi veriyorum / Dışarıda bak kar yağıyor / Şarkımızı dinliyorum…” Bu, aslında memleket popunda karşımıza çıkan mükerrer şarkılardan biri: Seni Beklerim Öptüğün Yerde olarak bildiğimiz şarkının başka sözlerle söylenmişi. Bir dönem hit olan şarkılara farklı sözler yazılmış, “aranjman” diye adlandırdığımız bu akım aynı besteli ama farklı sözlü birçok şarkının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Gülgün’ün seslendirdiği Yeni Yılın Kutlu Olsun da bu dönemde yapılmış bir plakta karşımıza çıkar.

Yeni yıl üzerine yazılmış en naif şarkı, herhalde Esin Engin’in sesinden bizlere ulaşan, Hoş Geldin Yeni Yıl. Sanatçı, sözlerini ve müziğini kendisinin yazdığı şarkıda klasik temennileri dillendiriyor: “Kuş gibi geçti gitti / Koskoca bir yıl yine / Neşeyle mutlulukla / Geçsin yenisi de // Hoş geldin yeni yıl / Mutluluk getir bize / Hoş geldin yeni yıl / Bolluk ver evimize…”

Yakın dönemde söylenmiş bir başka şarkı, Yeni Türkü eşliğinde Oya Küçümen’in seslendirdiği Yılbaşı Şarkısı. Bu şarkı, efsane dizi Süper Baba için yazılmıştır ve bu dizinin müziklerini içine toplayan albümde karşımıza çıkar: “Yeni yıl söyle bana / Ne getirdin anneme, babama / Ne getirdin kardeşime / Dedeme ve aileme // Gelin kapıları açalım / Yeni yılı içeriye alalım / Torbasını hemen açalım / İçinde ne varmış bakalım // Biraz umut, biraz neşe / Biraz hasret, biraz hüzün / Ve huzurlarınızda yeni yıl / Haydi keyiflenin gülün…”

Çocukken bize öğretilen Yeni Yıl şarkısını anmamızın tam sırası: “Eski yıl sona erdi / Yepyeni bir yıl geldi / Bu yıl olsun mutlu bir yıl / Bu yıl olsun hey hey // Yeni yıl yeni yıl yeni yıl yeni yıl / Bizlere kutlu olsun / Yeni yıl yeni yıl yeni yıl yeni yıl / Sizlere kutlu olsun // Mutlu olsun insanlar / Mutlu olsun tüm evren / Yeni yılda hep birlikte / Yeni yılda hey hey / Yeni yılda dargınlık yok / Yeni yılda hey hey!”

Bu şarkıyı söylediğimiz sıralarda yeni yılı evde karşılar, bütün aile fertleriyle birlikte tek kanallı siyah-beyaz televizyonda dansözün çıkmasını beklerken tombala oynayarak vakit geçirirdik. Sevdiğimiz şarkıcılar birbiri ardına sökün eder, arada parodiler yapılırdı. Yeni yılın ilk mesajını illa ki Zeki Müren’in sesinden dinlerdik: Sanat güneşimiz, kendine has üslubuyla hepimiz için iyi temennilerini sunduktan sonra, ya yeni şarkısını söyler ya da güzel bir hanım kızımızla dans ederdi. Bir keresinde süperstarımız Ajda Pekkan’la dans etmişti de yer yerinden oynamıştı!

TRT’nin yılbaşı programları efsanedir ve aslında üzerinde uzun uzun durmak gerekir. Zülfü Livaneli’den Orhan Gencebay’a pek çok sanatçı Yılbaşı Özel Programı sayesinde ekrana çıkabilmiştir. Yasakladığı şarkıları ve şarkıcıları yılbaşı programında “armağan” olarak halka sunan TRT’nin bu çelişkisinin hiçbir zaman tartışılmamış olması enteresandır. İlerleyen yıllarda tek kanallı televizyonun renklenmesi ve başka kanalların açılmasıyla sadece yılbaşı programlarında ekran çıkabilen dansözler ve yasaklı şarkıcılar her an karşımıza çıkmaya başlamış, yılbaşı programlarının esprisi kalmamıştır. Yine de bu programın önemini anlatmak için iki örnek verelim: 1974’ü ‘75’e bağlayan yılbaşı gecesi ilk kez TRT’ye çıkan ve pek çok insanın beğenisini kazanan genç kız Sezen Aksu’dur ve ilk plağı henüz çıkmamıştır. Kibariye, Kim bilir’i ilk kez bir yılbaşı programında seslendirmiş, bu şarkı sonrasında o yıla değil, bütün zamanlara damgasını vurmuştur…

Yeni yıl şarkılarından girdik, TRT’nin yılbaşı programlarına kadar geldik. Dünyanın aksine memlekette çok az yılbaşı şarkısı yapıldığını bir kere daha hatırlatalım, biraz da “yeni” kavramından söz edelim. Bu kavram, memlekette yapılan şarkılarda her zaman değişimle bağdaştırılır. Yeni bir sevgilinin heyecanıyla yeni şarkılar yapılır. İlhan İrem’in Yeni Bir Şarkı’sı bunların en güzellerindendir: “Senle ben yeni bir bestenin sözleriyiz biz / Ve yeni bir şarkı gibi bizim sevgimiz…” Erol Büyükburç’tan Nilüfer’e birçok şarkıcı tarafından seslendirilen, Yeni Bir Aşk Arıyorum, bir arayış şarkısıdır. Ali Kocatepe’nin gençlik dönemi şarkılarından Yeni Bir Dünya İstiyorum ise, adı üzerinde, bir ütopya şarkısı… Selda Alkor’un  sesinden dinlediğimiz Yarın Yeni Bir Gün Olacak, aynı minvalde yazılmış bir başka şarkı. Ama biz bu kavramdan yola çıkıp şarkılarda boğulmak yerine sadece “yeni yıl”da kalalım ve yukarıda andığımız az sayıda yeni yıl şarkısına bir kere daha kulak verelim. 2006 için iyi temennilerimizi ise başka bir şarkı eşliğinde dile getirelim. Bir yeni yıl şarkısı değil belki bu, ama her zaman yeni, her zaman güncel. Sayan tarafından basılmış turuncu göbekli plak Mevsimsiz okurları için dönüyor ve Şenay, İlanit’in Veshuv Itchem adlı şarkısının üzerine kendi yazdığı sözleri seslendiriyor: “Bak kardeşim / Elini ver bana / Gel kardeşim / Neşe getirdim sana / Al kardeşim / Ye, iç, gül, oyna // Sar kardeşim / Kolunu boynuma / Sev kardeşim / Canım feda yoluna / Tap kardeşim / Tüm insanlara // Dünyaya geldik bir kere / Kavgayı bırak (unut) her gün bu şarkımı söyle / Sevdikçe güler her çehre / Amaçlar hep bir olsun, kalpler birlikte / Mutluluklar bir olsun, acı birlikte…”
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.