ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 278 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Söz ve Müzik ÜzerineSayı: 931 - 22.01.2010


Sevgili okurlarım, 

Sözlü müziklerde, söz (güfte) ve müzik arasındaki uyuma Prozodi adını veriyoruz. Prozodinin en kaba tanımı; sözlerdeki uzun hecelere uzun değerli notalar, kısa hecelere de kısa değerli notalar vermek ve konuşma tonumuzdaki vurguları, inişleri, çıkışları aynen notalara da yansıtmaktır. Popüler ya da yozlaşmış müziklerde bu kurala hiç uyulmaz. Yalnızca prozodi açısından düşüldüğünde bile, bu tür müziklerin sanatla bir ilişkisinin olamayacağı açıktır.

Örneğin bir sözlü eserde kullanılmakta olan lâle sözcüğünün ilk hecesi uzun, ikinci hecesi kısadır. Bu sözcüğün bestelenirken ilk hecesine uzun değerli, ikinci hecesine de kısa değerli nota denk düşürmek gerekmektedir. Ayrıca bu sözcüğü telaffuz ederken ilk hecenin ikinci heceye göre biraz daha pest (kalın) söylendiğine dikkat ediniz. O halde lâle sözcüğünün ilk hecesi daha pest, ikinci hecesi ise daha tiz (ince) bir notaya denk düşürülmelidir.

Kimi okurlarım, bu kurallara uyulduğu taktirde beste yapmanın olanaksızlaşacağını düşünebilirler. Ancak unutmayalım ki sanat dediğimiz şeyin temelinde, her şeyden önce mükemmeli yakalamak yatar. Bu olanaksızlığı kırabildiğiniz zaman asırlarca yaşarsınız.

Değinmek istediğim bir başka konu da sözlü müzik eserlerindeki sözlerin taşıdığı anlam tutarlılığı. Yıllar yılı zevkle dinlediğimiz, dilimize doladığımız, hatta unutamadığımız nice şarkının sözlerinde çok sayıda çelişkiler bulunduğunu farkına vardınız mı? Örneğin:

Hatırla sevgilim
O mes’ut geceyi
Çamların altında
Verdiğin o buseyi
 

Beni Mecnun ettin
Sen de olasın
Aşkımı inkar edersen
Allah’tan bulasın 

Çoğumuzun ezbere bildiği bu şarkının sözlerinin ikinci dörtlüğüne dikkat ediniz. Ne demiş şair? 

Beni Mecnun ettin
Sen de olasın 

Şiirde iki Mecnun, yani iki erkek var ama ortada Leyla’dan, yani bir hanımdan eser yok. Kısacası şiirde iki erkek olmuş oluyor. Bir homoseksüel ilişki düşünülebilir mi? Eminim şairimiz böyle düşünerek yazmamıştır bu şiiri. Ama mesleğimiz ya da uğraşımız ne olursa olsun, biraz daha özenli, biraz daha dikkatli olmamız gerekmiyor mu? Bir başka örnek: 

Saza niye gelmedin
Söze niye gelmedin
Gündüz belli işin var
Gece niye gelmedin

Üç gün dedin, beş gün dedin
Aylar oldu gelmedin
Geçen Cuma gelecektin
Haftalardır gelmedin
 

Bu türkünün de ikinci dörtlüğüne dikkat ediniz! 

Geçen Cuma gelecektin
Haftalardır gelmedin
 

Geçen Cuma gelmesi beklenen sevgili en fazla bir haftadır bekleniyordur. Zaman ve mekan arasında bu kadar farklılık olduğuna göre, haftalardır gelmeyen sevgili, bir başka gezegende yaşıyor olsa gerektir. Saçma değil mi sizce? 

Müziğin yaşamımızdaki yeri tartışılmazdır. Nerede olursak olalım, kulağımıza yakından ya da uzaktan bir müzik ulaşır. Müziklerin sözlerini daha dikkatli dinlerseniz bu tür anlam çelişkilerini sizler de yakalayacaksınız.

Yaşamınız çelişkisiz olsun!





mevsimsiz

 


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.