ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 68 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Slonovski'yi keşfedenlerden misiniz?Sayı: 937 - 01.02.2010


Bir müzik şirketim olsa ve elime güvenilir bir proje geçseydi Akustik Müzik’in Slonovski Bal’ın yeni albümü ‘Dzumbus’e reva gördüğünden farklı bir lansman yapardım diye tahmin ediyorum. Bunun için atla deveye de ihtiyaç duymazdım hani, doğru dürüst yazılmış bir basın bülteni ile yüksek çözünürlüklü birer grup ve albüm kapağı görseli haydi haydi işimi görürdü. Üstüne albümün her kulağı yakalayacak parçasını yani ‘Karamele’yi de keşfettim mi seyre durun curcurnayı der, albümün kaç bin satacağını hesaplamaya koyulurdum. Hele ki bu albümü bir de lisans edecek kadar ümit verici buluyorsam eğer...

Gel gelelim işler dile dökülürkenki kadar basit değil. Çünkü ana akımın dışında kalan bir müziği tanıtmak Beyoğlu’ndaki bir müzik mağazasının vitrininden santimetrekareler kapmaktan çoğu zaman daha zor ve sabır tüketen bir uğraş. O yüzden de Balkanlardan gelen sıcak hava dalgası furyasında bile Slonovski Bal’ın ve grubun ‘cümbüş’ anlamına gelen dördüncü albümü ‘Dzumbus’u konumlandırmak gel zaman git zaman zor zanaate dönüştü. Kaldı ki tüm kozmopolitliğinin yanında bir o kadar Türkiyeli olan ve hatta içindeki ‘Darijeva Igra’ isimli parçayı Engin Gürkey’in de yorumladığı bu albüm, aradığı yankıyı memlekette henüz bulamadı. Oysa ki Fransa’nın La Liberation gazetesi Slonovski Bal için şu yorumu yapalı uzun zaman oldu: “Balkan ve çigan geleneklerine girip yeni bir nefes yaratıyorlar. Enerjik bir patlama ile Slav melankolisi karışımı...”

Sırpça bir tamlama olan Slonovski Bal, fillerin balosu anlamına geliyor. Saksofon ve klarinet sanatçısı Tosha Vukmirovic grubu Serge Rosenberg, Gilles Sarabezolles (trompet) ve Louise Weeke (tuba) ile birlikte 1997 yılında Paris’te kurdu. Balkanların müzikal zenginliğini yansıtan akordeon ile vurmalı ve bakır nefeslileri bir araya getiren topluluk, gürültülü patırtılı ve oldukça espirili parçalarıyla Avrupa’nın ortalarından dünyayı, kesintisiz eğlence vaadeden bir baloya davet etti ki o balo her albümde biraz daha renkleniyor. Ve o gün bugündür dinamizmiyle müzik çevrelerinin ilgisini çeken Slonovski Bal, peşi sıra çıktığı turne ve konserleri artık Fransa dışındaki organizatörler için de avantaja dönüştürüyor. Ve tabii grubun parçaları ailemizin ünlüsü Shantel’in albümlerinde de yer alıyor.

‘Doğulu’ ya da ‘çigan’ başlıkları ile anılan diğer grupların arasına katılarak Avrupa müzik piyasasının önemli bir parçası haline gelen  Slonosvki Bal, ülkesi Sırbistan’dan Romanya’ya, Bulgaristan’dan Makedonya’ya, Yunanistan’dan Türkiye’ye uzanan bir coğrafyadan ve bu coğrafyanın barındırdığı kültürlerin zenginliğinden cömertçe ve ismi geçen halklara saygıda kusur etmeksizin yararlanan bir topluluk. Zaten söz konusu dengeli beslenmeden ötürü bugün Boban Markovic, Koçani Orkestar, Esma Redzepova, Ivo Papasov gibi Balkan Yarımadası kökenli yıldızlar dünya müziği için ne ifade ediyorsa Slonovski Bal da aynı ifadeleri yeterince hak edebiliyor.

Bestelerin içinden doğaçlamaları hünerle geçirdikleri ‘Dzumbus’te de ağırlıklı olarak güncel bir sada yakalayan Slonovski Bal diğer yandan geleneksel formlardan yararlanmayı hiç bir parçada ihmal etmiyor. Dahası albümün yedi parçası tamamen bu formlar üstüne yapılmış düzenlemelerden oluşuyor. 

Groove’un hakkı groove’a

Ve Slonovski Bal bu cümbüş vesilesiyle, insanların günlük deneyimlerinde yansıması olan bir müzik yapmayı önemsediğini belirtiyor. Makedonyalı genç perküsyonist Ersoj Kazimov’un enerjisinin etkisinden olsa gerek; müziğine caz esintileri de katan Slonovski Bal ritmik akıcılığıyla ise groove’un hakkını groove’a teslim ediyor. Orta Avrupa geleneklerine yakışır bir bayram ya da festival havası arayan herkesi fillerin balosundaki çoğul, heyecanlı ve coşkulu seslere bekleriz. Bu arada albüm kartonetinde hiç değilse bir paragrafın İngilizce çevirisine yer verdiği için Akustik Müzik’e ne kadar teşekkür etsem az, ne de olsa sullar seller gibi Fransızca öğrendim bu albüm sayesinde.

*Fotoğraf:  ‘Dzumbus’te de ağırlıklı olarak güncel bir sada yakalayan grup geleneksel formlardan yararlanmayı hiçbir parçada ihmal etmiyor.

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.