ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 113 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Profesyonel Müzik Dinleyicisi Nasıl Olmalıdır? Sayı: 941 - 05.02.2010


Müzikal bir tartışmaya katılabilmek için en önemli konu profesyonel müzik dinleyicisi olmaktır yoksa yazılacak olan konular duygusal ya da fanatikçe tartışmalardan öteye gitmez. Bir müziği iyi analiz edebilmek için basit olarak şunlar gereklidir (burada 5-10 kişiden oluşan Pop-Rock çizgisindeki grup müziğini analiz edebilmek için bir genelleme yapacağız)

- Müziğe konsantre olunup dikkatli bir şekilde dinlenmelidir, müzik dinlenirken başka bir işle uğraşılmamalıdır. Eğer görüntülü olarak bir müzik dinleniyorsa ilk başta görüntüyü kapatıp sadece müziği dinlenmelidir.

- Eğer dinlenecek olan müzik şarkı sözleri içeriyorsa, şarkıcı ve şarkı sözlerine kulak tıkanarak ilk önce enstrümanlar dinlenmelidir sanki o parçada şarkıcı yokmuş, enstrümental bir müzikmiş gibi kabul edilerek dinlenmelidir. Profesyonel dinleyici olduktan sonra bu zaten kendiliğinden olacak bir şeydir.

- Enstrümanları ve seslerini tanımalı, bilinmiyorsa bile araştırılarak öğrenilmeli müzik içindeki enstrümanlar tek tek ayırt edilebilimeli, hangi enstrüman hangi melodiyi çalıyor ya da hangi ritmi atıyor tanımlanabilmelidir. Örneğin "parça içinde bas gitar şu melodiyi çalıyor, klavye şunu çalıyor, gitar şunu çalıyor" gibi ayırt edilebilmelidir.

- Dinlenen müziğin türü bilinmeli veya en azından hangi türe ya da hangi tarza yakın olduğu bilinmelidir. Bu da Popüler kültürden kurtulup medyatik olmayan çeşitli müzik türlerini de dinlemekle ve araştırmakla öğrenilebilir. Müzik grubunun geçmişi de araştırılmalıdır. Bundan 30–40 yıl önce yaptıkları müzikler varsa onlar da dinlenmelidir. Geçmişten günümüze o gruba hangi isimler dâhil oldu, grupta kimler hangi enstrümanı çaldı? Grubun geçmişteki sounduyla günümüzdeki soundu nasıl? tüm bu konular araştırılmalıdır. O türü icra eden diğer müzik grupları hakkında da (özellikle o türe yakın olan yabancı gruplar dinlenmeli) araştırma yapılmalı ve o gruplar da dikkatli şekilde dinlenmelidir.

- Bir müzikteki Solo ve Ritm kavramları ne demektir? Bu kavramlar bilinmelidir. Bir müzikteki solo atan enstrümanlar ve ritm atan enstrümanların sesleri ayırt edilebilmelidir.

- Her müziğin kendi tavrı vardır. Bu tavır iyi anlaşılmalıdır. Bu biraz müziğin türü ile ilgili biraz da müzik grubundaki elemanların enstrümanları çalış şekilleri ve ortaya çıkan genel müzik sounduyla ilgilidir. Örneğin, Barış Manço Kurtalan Ekspres'in belirli bir döneminde müziklerinde kendilerine ait Progressive çizgide bir grup müziği tavrı söz konusudur. Bu Progressive tavır 1983 sonrası giderek kaybolmuştur, 1985 sonrası ise bitmiştir diyebiliriz.

Bu kurallar bir müziği analiz ederken bilinmesi gereken başlangıç konularıdır veya bir müzik grubunu tartışabilmek için bilinmesi gereken genel konulardır diyebiliriz. Birde profesyonel dinleyici olmak için ileri seviyede araştırılması gerekenler vardır. Onlar daha teknik konulardır.

Örneğin:

- Enstrümanların markaları. Örneğin hangi Synthesizerdan hangi ses çıkıyor ?
Hangi klavyeci hangi Synthesizer'ı kullanmıştı? Hangi klavyeden nasıl sound çıkıyordu? Belli dönemlerde ekol olmuş klavye çeşitleri: Analog Synthesizer çeşitleri (Moog, Arp, EMS v.b), Hammond Org ve diğer Org markaları, Fender Rhodes Elektro Piyano, Dijital Synthesizerlar ve tınıları

- Enstrümanların teknikleri, enstrümanistin tuşesi, enstrümanlarda kullanılan efektler. Örneğin Bas Gitarda Slap tekniği nedir? Slap çalan bir basçının soundu nasıldır? Caz Davulcusu ne tür baget kullanır? Gitarda Distorsion, Power Chord, Clean Ton ne demektir? Hammond Org'ta Leslie ne demektir nasıl bir efekttir kimler nasıl kullanırdı? v.s

Bütün bunların bilinmesinden sonra hangi enstrümanistte hangi müzik tavrı var? Kim iyi şarkı söylüyor v.s kolayca analiz edilebilir. Tabii sadece bunların bilinmesi yetmez, çok müzik türü dinlemek ve yukarıdaki genel konuları dikkate alıp dinlenen müzikler arasında karşılaştırma yaparak dinlemek gerekir. Bunun için de müziğe ve genel sounda odaklanılmalıdır.

En azından araştırmacı olmak gereklidir.

(Barış Göker Tarafından ''KURTALAN EKSPRES 14. Formasyon'' grubu adına yazılmıştır)

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya 1 yorum yapılmış.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.