ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 24 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Memleket özlemi ve sanatsal başarılarla dolu kısa bir hayat ...Sayı: 941 - 05.02.2010


Dünyanın en önemli klasik müzik sanatçılarından biri olan Chopin (Şopen), 2 Kasım 1830 akşamı Polonya’dan ayrılmak zorunda kaldıktan sonra ülkesinden uzakta geçirdiği kısacık yaşamının sonuna kadar memleket hasreti ile yanıp tutuşmuştu.

Doğduğu köyle vedalaştığında köylülerin ona gümüş  kupa içinde verdiği bir avuç toprağı ve yurdunu unutmamasını istemelerini hiç aklından çıkarmayıp, kendisine verilen bu toprağı her zaman  yanına aldı. 

Sanatını geliştirmek ve Polonya’nın adını duyurmak için Paris’e gittikten  kısa süre sonra ülkesi işgal edilmesi Varşova’nın Rusların eline geçmesi nedeniyle arkadaşlarının yanında olmak için geri dönmek istedi. Fakat ailesi ve dostları onun Polonya’nın bağımsızlık mücadelesini savaşarak değil, eserleriyle vermesi gerektiğine inandırdı.

39 yaşında (1849) Paris’te verem hastalığından öldüğü zaman cenazesinde vasiyeti üzerine Mozart’ın Ölüm Duası okundu. Yine isteği üzerine,  kalbi bedeninden çıkartılarak özlemiyle yaşadığı memleketi Polonya’ya gönderildi.

***

Fransız göçmen Nicolas Chopin ile Polonyalı Justine’nin üçüncü çocukları olarak 1810’da Polonya’nın Varşova yakınlarında ki Zelazova-Vola köyünde doğan Chopin henüz bir kaç aylıkken ailesi Varşova’ya taşındı. Çocuk yaşında Fransızca öğretmenliği yapan babasından Fransızca öğrenirken bir yandan da annesinden piyano dersleri alıyordu.

Aile içinde iyi bir şekilde eğitilen, şefkatle korunan ve müziğe yöneltilen Chopin, sekiz yaşındayken salonlarda konserler vererek Varşova’da üstün yetenekli harika çocuk olarak tanınamaya başladı.

Chopin beş yıl Bohemyalı piyanist Zyvnydan piyano dersleri aldı. Ancak On İki yaşındayken öğretmeni artık benden öğrenebileceği bir şey kalmadı diyerek dersleri kesti.

Chopin kendini yetiştirmek için büyük bir gayretle çalışmasını sürdürdü. Liseyi bitirdi ve Varşova Konservatuarı’na yazıldı. Öğrenimini Profesör Elsner üstlendi. Bu devrede genç Chopin’in ünü bütün Polonya’ya yayılmaya başladı.

Profesör Elsner ile birlikte Chopin 1829 yılında Viyana’ya gitti. Bu müzik kentinin opera binasında iki büyük konser vererek üstün başatılar kazandı. Polonya’nın en büyük piyanisti ve bestecisi kabul edildi.

1830 yılı ülkesinden ayrılma karasızlığıyla geçti. Sonunda kalbini Polonya’da bırakarak Paris’e gitmek üzere Varşova’dan ayrıldı.

Viyana’ya geldi.

Viyana’da kaldığı uzun süre için La Minör Etüdünü (İhtilal Etüdü) yazdı.

Yeteneği küçük yaşta beliren ve genç yaşta olgunlaşan bu müzisyen de çalışma yolunu tutmak zorunda kaldı. Beethoven’in öldüğü sene Joseph Elsner’in öğrencisi olarak Varşova’da genel dikkat ve ilgiyi üzerine çekti.

Viyana’da kaldıktan sonra Temmuz Devrimi sırasında Paris’e geldi. Orada piyanist olarak ünlendi ve adı Avrupa’nın her tarafına yayıldı. Besteciliği de orada gelişti ve yükseldi.

Fransız başkentinde Cherubini, Mendelssohn, Liszt, Meyerbeer ve Berlioz gibi ünlü müzisyenlerle tanıştı.

Chopinin ünü Avrupa’da yayılmaya başladı.

1835de Karlsbad iline giderek beş yıldan beri görmediği anne ve babasıyla buluştu.Üç hafta beraber kaldıktan sonra ayrıldılar ve bir daha görüşemediler.

1837 yılında Liszt, Chopini Fransız kadın yazarı George Sand’la tanıştırdı. Aralarındaki ilişki 10 yıl sürdü. Beraber geçen yıllar, Chopin’in sanat hayatında çok verimli oldu.

16 Şubat 1848 akşamı Paris’te, Pleyel Konser Salonunda verdiği son konseri başarısının zaferiydi.

Bu kadar laf ettik sonra başlıca eserlerini de yazayım: Piyano Konçertosu No 1, Piyano Konçertosu No 2, Cenaze Marşı, Piyano Sonatı No 3, Fantasie İmpromptu, Noktürn No 1,Noktürn No 2,Grande Valse Brilliante, Vals No 6, Vals No 7, Mazurka No 5, Polonez No 3, Polonez No 6, Prelüd No 15, Etüd No 3, Etüd No 5, Etüd No 12, Balad No 1.

Son bir not: Varşova’da ilk büyük aşkını da yaşadığı Konstantia onu bırakıp zengin bir adamla evlenince, yaşadığı bu karşılıksız aşkın ardından hüzün adeta kimliğinin bir parçası oldu. Daha sonra Maria ve Potozhka’yla yaşadığı, hayal kırıklığıyla sonuçlanan ilişkilerinin ardından Chopin’i Lizst, ünlü yazar George Sand ile (Aurore Dudevant) tanıştırdı. Chopin, Sand’i gördüğünde aşık olmaktan çok şaşırmıştı. 3 çocuk annesi ve kendisinden 6 yaş büyük olan bu kadın, toplumun genel kurallarını küçümsüyor, tepkisini erkek kıyafetleri giyerek gösteriyordu. Ancak zamanla aralarında oldukça tutkulu bir aşk başladı. 1839’da çift birlikte Mallorca’ya gitti. 24 prelüdünün büyük kısmını bu dönemde tamamladı. 1847 yılına kadar Sand’in Nohant’taki evinde birlikte yaşadılar. George Sand, sağlığı oldukça bozulan Chopin’e bir çeşit annelik yapıyordu. Sağlığına rağmen, bu yıllar Chopin’in en verimli olduğu, en güzel eserlerini yazdığı yıllardır.

***

Chopin'in hayatını anlatan filmin elimdeki DVD’deki Tatlı Melodiler’in adı; otuz beş yıl önce sinemada ilk seyrettiğimde Unutulmaz Şarkı'ydı.

Yeniden, yeniden seyrettim ve halan etkisinden çıkamadım.

1945'te çevrilen film bütün bunları anlatırken, bestecinin, yaşadığı güçlükle geçen yıllara rağmen anavatanı Polonya’yı düşünmekten de geri kalmadığını, verem hastalığının Polonya'da başkaldıran arkadaşlarına para desteği sağlamak için üst üste verdiği konserler yüzünden hızla ilerleyerek ölümünü çabuklaştırdığını anlatmayı da imham etmemiş.

Her şeye rağmen filmin asıl kahramanı sanki Chopin değil de, onu hayatının merkezi haline getirmiş olan müzik hocası Paul Muni'dir; filmin örgüsünü oluşturan duygular, düşünceler onun kişiliğinde şekillenir.

Hafta sonu yine bu filmi izlerim sanırım.

Pazartesi günü görüşene değin esen kalın.


Müfit Semih Baylan
Editör



 



 

Fryderik Franciszek Chopin’nin bazı eserlerini mp3 olarak indirebilirsiniz

Funeral March (Guitar) (1.7 Mb.) ………………………………..
DİNLE
Prelude in E minor Op.24 No.4 (2.06Mb.) …………………..DİNLE
Fantasie Impromptu Op.66 (4.47 Mb.)……………………….DİNLE
Polonaise No.6 A Flat Major Op.53 (Heroic) (6.4 Mb.)….DİNLE
Ballade No.1 Op.23 G minor (8.04 Mb.) …………………….DİNLE
Prelude – Raindrop (5.7 Mb.)……………………………….DİNLE
Nocturne in C-sharp Minor (The Pianist) (2.67 Mb.)……DİNLE
Nocturne Op.55 No.2 (4.31 Mb.)……………………………….DİNLE
Piano Nocturne in Ebm (3.72 Mb.)……………………………….DİNLE
Etude No.3 (3.98 Mb.)……………………………………………….DİNLE
Prelude No.16 B Moll Presto Con Fuoco (1.01 Mb.)………….DİNLE
Waltz in c-sharp minor Op.64 No.2 (2.91 Mb.)……………….DİNLE

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya 2 yorum yapılmış.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.