ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 150 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Fatma Türkân Yamacı'yı acaba hatırladınız mı?Sayı: 945 - 11.02.2010


İzmir'den Fatma Türkân Yamacı adında biri arıyor, dedi, genç yardımcım. Hemen bağla, dedim.

Yamacı, benim değişik müzik türlerinde yazdıklarımı okuduğu için, kendi çıkan CD'sinden söz etti.

Dinlediğim bir sesti, değişik radyo konserlerinden eşi Ahmet Yamacı'yı da anımsadım.

Beni duygulandıran bir mektup da göndermiş, kısaca yaşamından söz etmiş.
Yazı; alçakgönüllü bir cümle ile son buluyor:

“Amacım sizi rahatsız etmek değildir. Amacım sanat ve sanatçılar unutulmasın, hatırlansın, dedim.”

Ben de onun bu dileğine katılıyorum.

TRT Ankara Radyosu
'ndaki bir programın da yazıya dökülmüş halini okudum.

Fatma Türkân Yamacı
1930 doğumlu, eşi Ahmet Yamacı (1926-1987), Yurttan Sesler Topluluğu'nun şefiydi.
O yılları, o sesleri, müzikli anılarım arasında belleğimin derinliklerinden çıkardım. Odeon Yılları dizisinde çıkan CD'sini dinledim. İster istemez o yıllara geri döndüm...

Gönderdiği mektuptaki eski fotoğraflara baktım, geçen yılları anlatır fotoğraflar.

* * *

Türk Halk Müziği'nin diğer ustalarını da art arda dinledim.Nurettin Dadaloğlu'nu, Aliye Akkılıç'ı, Picoğlu Osman'ı.

Dadaloğlu için ona bağlamasıyla eşlik eden İhsan Öztürk, onun Türk Halk Müziği'ndeki yerini şöyle anlatıyor:

“Orta Anadolu'nun büyük bir kesiminde ve Kuzey Toroslar'da söylenen bozlaklar, Güneydoğu'da söylenen divan, barak vb. eserleri iyi seslendiren sanatçıların özel dinleyicileri ve hayran kitleleri oluşur, konserleri daha kalabalık olur, daha çok ilgi görürler. Bazı sanatçılar çok iddia sahibi olmayıp, kolay eserlerden repertuvar oluşturup, günü kurtarmayı düşünürler. Bu sanatçılar da zor bir yol izleyip, zor eserleri repertuvarlarına alırlar. Bu tür sanatçılar hem zamanın silemeyeceği izler, hem de sonraki kuşaktan sanatçılara çalışmaları için malzeme bırakırlar.”

Uzun havalarını dinlerken, Anadolu ses coğrafyasının değişik yörelerini dolaştım.Aliye Akkılıç, yeteneği hemen keşfedilen sanatçılardan.

1933 yılında Doğu Beyazıt'ta doğar, ailece Ankara'ya gelirler, besteci ve icracı Melâhat Pars'tan Türk Müziği dersleri alırken, Erzurum Kurtuluş Gecesi'nde okuduğu uzun hava ile Türk halk müziğinin büyük adı Muzaffer Sarısözen'in dikkatini çeker ve Ankara Radyosu Yurttan Sesler Halk Müziği Topluluğu'nda kadrolu sanatçı olarak göreve başlar.

Ayrıca; bu albümde yer alan ve yakın zamanda yeniden popüler olan Şarkışla türküsü, ‘Şu derenin oylumu' bilinen adıyla ‘Bekâr gezelim' ilk defa Aliye Akkılıç tarafından icra edilmiş.

Picoğlu Osman, hakkında kitap yazılmış bir kemençe sanatçısı.Seyfullah Çiçek'in kitabının adıydı Kemençenin Ordinaryüsü Picoğlu Osman.

Osman
1946 yılında aramızdan ayrılmış. Karadeniz'in oyun havalarını, türkülerini, Picoğlu Osman'ın sazını, sesini nereden dinleyecektim.

* * *

Kendinize bir halk müziği şöleni düzenleyin. Bugün yaşadığınız ülkeyi tanımanın en güzel yollarından biri, türküleri dinlemektir. 

Fatma Türkân Yamacı, Odeon Yılları, Odeon Koleksiyon, Türk Halk Müziği Serisi. Aliye Akkılıç, Odeon Yılları, Odeon Koleksiyon, Türk Halk Müziği Serisi. Nurettin Dadaloğlu, Odeon Yılları, Odeon Koleksiyon, Türk Halk Müziği Serisi. Picoğlu Osman, Odeon Yılları, Odeon Koleksiyon, Türk Halk Müziği Serisi.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.