ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 80 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Sanatın değerini yükseltmek...Sayı: 955 - 25.02.2010


Editör’ün Notu: Bu yazının ilk paragrafında ortaya konulan sanat insan içindir, toplum içindir ana fikrine katılmadığımı sanatın toplum için değil sanat yapmak için yapılması gerektiğini savunanlardan olduğumu belirtmek isterim.

Bir düşünür diyor ki; “Sanatçı toplumun aynasıdır. Bu ayna kirli olursa, toplum da kirlenir. Bu ayna düzgün olursa, toplum da o aynaya bakarak kendini düzeltir”.Yâda bir toplumun gençlerine bakınız hangi ulusal ya da evrensel sanatçıya hayranlık duyuyor ise bu o toplumun, kendi sosyal ve ahlaki değerlerinin dejenere olup olmaması noktasında bize ipuçları verecektir.

Dedik ya, sanatçı her açıdan genelde topluma, özelde ise gençlere örnek olmalıdır, daha doğrusu bizim birer aynamız olmalıdır. O aynaya baktığımızda kendimizi görebilmeliyiz. Örneğin; müzik dünyasının dikkat çeken ve tartışılan isimlerinden birisi olan ''Eminem'' nasıl bir ayna olur dersiniz? Bir müzik sever, onun müzik soundu için ''Sert sokak tarzı''ifadesini uygun görmüş. Bu yazının girişinde bu sanatçıdan bahsetmemin nedeni, durum tespiti yapmak içindi. Yoksa onun hayran kitlesinin, tercihlerini sorgulama hakkını kendimde zaten görmem.

Değerli Dostlar;

Bu yazının bir şekilde kitlelere vermeyi hedeflediği mesajın ne olduğunu büyük bir ihtimalle çıkarmışsınızdır;''Sanat, insanlar içindir.''Yani sanat, insani değerleri yükseltmek için icra edilmelidir. Bu değerleri alçaltacak olan bir sanat anlayışı, başarılı bulunsa bile hedefi olmayan araç haline gelecektir. Hedefsiz araç, menzile ulaşabilir mi? 

Bu girişten sonra gelelim yazımızın asıl konusuna. Yukarıdaki örneğin zıddı olan, evrensel bir sanatçının kişiliğini ve sanatını özellikle gençlerimize tanıtmak istiyorum. Bu tarz tanıtım amaçlı''Biyografi''(Hayat hikâyesi, tercüme-i hâl, hâl tercümesi.) çalışmalarına, bundan böyle sitemizde sizlere sunacağımızın müjdesini de bu vesile ile vermiş olalım. Genç neslimiz, yanlış örnekleri yakalamadan, bizler onlara doğru örnekleri sunalım, sunalım ki vazifemizi yapmış olalım.

İşte Sami Yusuf...

Kaset ve CD'leri dünya müzik piyasalarında satış rekorları kıran Azeri asıllı sanatçı Sami Yusuf, şarkılarının tüm dünyaya hitap ettiğini ve batılı ülkelerde de beğenilerek dinlediğini söylemekte. 2003 yılında çıkardığı "Muallim" adlı albümle büyük bir başarı grafiği yakalayan 1980 doğumlu sanatçı Sami Yusuf, son çıkardığı "My Ummah" albümüyle İngiltere, Almanya, Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye’de konserler verdi. Bütün konserleri yoğun ilgi gördü. Çıkardığı albümlerinde yer alan parçalarında birkaç lisan kullanan Sami Yusuf, bu sayede birçok ülke gençlerinin kendisini anlayarak dinlemesini sağlamış olmakta. Ancak onun her dildeki parçalarının, farklı dili konuşan gençler tarafından da beğenilerek dinlediği biliniyor. Duruşu, sanata bakışı, insanlar arasında ayrım yapmaması, önemli davranış özellikleri.

O tüm dünya gençleri tarafından takdir edilen ve saygı duyulan bir sanatçı.

Peki, bunun nedeni ne?

Bu sorulara cevap verebilmek için onu biraz daha tanımak gerekiyor. Müzik kariyeri nasıl başladı? Onun dünyaya bakış nasıl? Genç kesimler onda etkileyici olarak neyi bulmakta?

Müzisyen bir ailenin çocuğu olan ve 18 yaşında İngiltere'nin başkenti Londra'daki The Royal Academy of Music'te (Kraliyet Müzik Akademisi) burslu okuma hakkı kazanan Yusuf, çıkardığı "Muallim" albümüyle tüm dünyada dikkat çekmişti. Şarkıların müzik altyapısı ve kompozisyonunu çağdaş müzik soundlarıyla harmanlayan sanatçının eserleri, her yerde büyük beğeni topluyor. Sami Yusuf, "Ben mürşit ya da din adamı değilim. Kendimi bir sanatçı, iyi değerleri destekleyen biri olarak görüyorum. Ama dinimi çok seviyorum, İslam benim için çok önemli. Bir sanatçı olarak sanatın değerlerini yükseltmek için çalışıyorum. Bu değerler herkese, her dine hitap ediyor. İnsanlar maddeci dünyadan daha çok şey istiyor. Kalpleriyle hissedebilecekleri bir şey istiyorlar" şeklinde konuşmakta.

On sekiz yaşındayken dünyanın en prestijli müzik kurumlarından biri olan Londra Kraliyet Müzik Akademisi’nde bestecilik alanında çalışmalarını yürütmek için burs kazandı. Yani müzik altyapısı oldukça sağlam. Müzisyen bir ailede yetişmiş olması onun için bir avantaj oldu. Çünkü müzik hocalığını daha genç yaşlardan itibaren babası yapmıştır. Müzik teorisi ve Orta Doğu makamları hakkında da çok geniş bilgilere sahip olan Sami Yusuf davudi sesi, güçlü yorumu ile başta İngiltere olmak üzere Avrupa ve Uzakdoğu’da ciddi bir dinleyici potansiyeline sahip oldu. Sadece Türkiye'de değil, hemen hemen tüm İslam ülkelerinde ve yanı sıra Amerika, Avrupa ve Avustralya kıtasında büyük bir dinleyici potansiyeline hitap etmektedir. Sami Yusuf evrensel tınılara yer verdiği albümünü farklı dillerle seslendirmiş, bu sayede farklı kesimlere ve farklı milletlere hitap ederek çalışmalarına evrensel bir boyut kazandırmıştır.

Yazıdaki bazı bilgiler;Vikipedia’dan alınmıştır.
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.