♪
Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024
♪
Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023
♪
Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023
♪
GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023
♪
30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023
♪
Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023
♪
18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022
♪
Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022
♪
sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022
♪
Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022
İdeoloji Nedir?
İdeoloji terimi, ilk defa Fransız filozof Destutt de Tracy tarafından 1796’da fikirler ve duyguların, bunların çıkışlarının, özelliklerinin ve sonuçlarının sistemli bir analizini yapmaya yönelik projesini anlatmak için kullanılmıştır. (1)
İdeoloji; dünyanın yapısı hakkındaki temel değerler, fikirler sistemi ile insanın amaçları hakkındaki konular ve görüşlerdir.
Yine ideoloji toplumun nasıl oluşturulacağı hakkındaki kuramlar için temel sağlayan toplum ve insan doğası hakkındaki fikirler, doktrinler ve düşünceler kümesidir diye tanımlanabilir.
İdeoloji, felsefeciler ve sosyal bilimciler için analiz amaçları ile ve tarafsız bir şekilde kullanılır. Ancak daha yaygın olarak; akılcı tartışmalar yerine fanatik ve dogmatik inançlara dayanan doktrinlerin adlandırılması için de genel bir terim olarak kullanılmaktadır. (2)
Tüm siyasi çalışma ve hareketlerin bir ideolojik tabanı vardır fakat bu ideoloji, bazı siyasi hareketlerde diğerlerine oranla daha belirgindir.
İdeoloji ışıktır. Geleceği ve insanın yakın ereğini aydınlatır. İnsanları birlikte tutar. Düşünce ve inanç bir ideolojinin ayrılmaz parçalarıdır. İnsanı öteki canlılardan düşünce ayırır. Öteki insanlardan da inanç.
İnsanın doğa ile savaşında geliştirdiği teknolojinin, itici gücü, düşünce ve inanç sistemlerini alt-üst ettiği zaman yeni ideolojiler doğar. Bir de belli toplumlar dünyanın gidişine ayak uyduramadıkları zaman kendi çaplarında üretimlere ya da dışalımlara giderler ideoloji konusunda. (3)
İdeolojilerin İşlevleri:
İdeoloji, yalnızca bir birikim, toplumsal oluşumları belirleyen ve onları tutarlı bir dizgisel çerçeveye yerleştiren bir düşünce değildir. İdeoloji, toplumsal değişmenin hızlandığı dönemlerde, işe karışan bu oluşuma maddi bir güçle (insan gücü) katılan öğedir. Bu niteliği ile ideoloji “belirlenen” değil “belirleyen” bir işlev kazanır. Uzun dönemlerde, toplumsal yapı ve oluşumlar tarafından “belirleyen” ideoloji kısa dönemde döner ve kendisini belirleyen toplumu “etkiler”. Böylece toplumsal yapı ile ideoloji arasındaki ilişki, kısa dönemlerde (bu dönemler hızlı dönüşün anlarıyla çakıştığı zaman) ideolojinin belirleyicilik kazandığı bir niteliğe bürünür.
Kişilerin ve örgütlerin toplumsal rolü, ideolojinin kısa dönemli belirleyici işlevi ile bütünleştiği zaman anlam kazanır. Toplumsal ve tarihsel oluşumlara “doğru” teşhisler koyabilen örgütler ve liderler, bu teşhislerini ideolojik çerçevelere aktardıkları oranda, belli düşünceler ve bu düşüncelere dayalı eylemlerle özdeşleşirler. Böylece, bir toplumsal dönüşüm sırasında lider-örgüt-maddi taban (eylemli insan desteği) ilişkisi, ideolojinin birleştirici şemsiyesi altında gerçekleştirilmiş olur. (3)
Siyaset-Sanat İlişkisi
Sanat edebiyat ve bunların ürünleri manevi kültüre göre çok hızlı değişen kesimdir. Üstelik bir toplumun manevi kültür alanındaki en ileri değişme tohumlarını da içinde taşır. Bir başka deyişle toplumun geleceği maddi kültür ögelerinin etkisiyle onun sanat, edebiyat etkinlikleri çerçevesinde filizlenir. Mevcut durumlardaki çelişkiler, uyumsuzluklar, sorunlar hep bu ürünler aracılığı ile belirlenir, eleştirilir. Sanatın en önemli niteliği yalnız olumsuz eleştiri değil, geleceğe ilişkin öneriler de ortaya koymalarında görülür. Böylece maddi kültür değişmelerine koşut olarak toplumun önünde yeni rejimler yeni ufuklar belirlenir. “Sanat bir anlamda günümüzün yargıçları, geleceğin habercileridir. Böylece gelecekteki toplumun en etkin mimarları arasında yer alırlar.”(3)
Siyaset ile sanat ilişkileri ilginçtir. Her sanatın bir siyaseti, her siyasetin ise bir sanatı vardır denebilir.
Sanatı, sanat yapan, yani onu başka etkinliklerden ayıran özellik, biçim; siyaseti siyaset yapan ise özdür. Siyaset toplumun çeşitli güçleri arasında dengeyi arar. Özü budur. Bu dengeyi yönetime yansıtma sanatıdır siyaset. Sanat ise sanatçının izlenimlerini, belli bir güzellik anlayışı içinde dışa vurmasıdır. Sanatı sanat yapan güzelliktir. Sanat yapıtını bilimden, siyasetten ayıran nitelik güzelliktir, biçimdir. Biçim özü, öz ise biçimi etkiler ve belirler. Siyasette de bu böyledir, sanatta da (3).
Sanat ve siyaset, yalnızca aynı toplum ve aynı doğadan etkilendikleri için değil, hepsi ideolojik planda etkinlikler olduğu için de birbirlerini belirler ve biçimlendirir.
2. “Genel Kültür Ansiklopedisi” İstanbul, 1989, Milliyet Yayınları
3. Emre Kongar “Kültür Üzerine” İstanbul, 1984, Çağdaş Yayınları.Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.
Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.