ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 42 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Üniversite öğrencileri günde iki saat müzik dinliyor.Sayı: 964 - 10.03.2010


Erzurum'da yapılan araştırmada, üniversite öğrencilerinin yüzde 28'inin günlük zamanının iki saatinden fazla bir bölümünü müzik dinlemeye ayırdığı belirlendi.

Evet, böyle yazıyordu posta kutumuza düşen haberde. Bende bu haberin üzerinden sizlerle olan bugünkü sohbetimi bu konuya ayırmak istedim.

Öteden beri rakamlarla konuşmak gibi bir alışkanlığımız vardır. Özellikle para ve ekonomi haberlerinde rakamlarla konuşmayı çok severiz. Ama açıklanan rakamların içi neyi oluşturuyor? Buna hiç bakmayız.

Örneğin enflasyon rakamları açıklanır. Bir de bakarmışsınız ki enflasyon düşmüş. Ama bütçenizde yangın vardır.

Çarşı ve pazarla hiç ilgisi olmayan mallar üzerinden yapılan enflasyon hesabı aslında yanıltıcıdır bildiğiniz üzere.

Onun için ben “sabah kahvaltımı, dinamit lokumu ve kireç taşıyla” yapıyorum derim arkadaşlarıma. Çünkü enflasyon hesaplanırken dinamit lokumu ve kireç taşı fiyatı üzerinden hesaplandığını biliyoruz.

İşte bu rakamla bir şeyleri açıklama hastalığına bugünde ben tutulayım dedim ve size üniversite öğrencileri üzerinde yapılan bir çalışmanın sonuçlarını aktarmak istedim.


Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğrencileri tarafından yapılan "Üniversite Öğrencilerinin Okuma Alışkanlığı" konulu bilimsel çalışmada, öğrencilerin müzik dinleme, bilgisayar kullanma ve televizyon izlemeye ayırdıkları süreler araştırıldı. 153'ü kız 304 öğrenciyle yapılan ankette, günde iki saatten fazla bölümünü müzik dinleyen kız öğrencilerin oranın yüzde 36,6 olduğu buna karşın erkek öğrenci oranın yüzde 19,2 olduğu ortaya çıktı. Ankette, günde bir ila iki saat arasında müzik dinleyen öğrencilerin oranı yüzde 25,3 olurken, bu oran kız öğrencilerde yüzde 27,5, erkek öğrencilerde ise 23,2 oluştu.

Üniversite öğrencilerin yüzde 16,1’nin günde iki saatten fazla televizyon izlediklerinin saptandığı ankette, Kız öğrenciler arasında günde iki saatten fazla televizyon izleme oranı yüzde 16. 3 olurken, erkek öğrenciler arasındaki oran ise 15,9 oldu. Kız öğrencilerin yüzde 35,9’u günde bir ila iki saat arasında televizyon izlerken, bu oran erkek öğrencilerde 31,1 oldu. Müzik dinleme eğiliminde olduğu gibi televizyon izlemede de kızların oranın erkeklerden yüksek olduğunu gözlendi.

Öğrencilerin oyun, eğlenme ve sohbet etme gibi amaçlarla günde ortalama bilgisayar başında geçirdiği süreleri de belirlenmeye çalışıldığı çalışmada; öğrencilerin yüzde 25'nin günlük zamanlarının iki saatten fazlasını bilgisayar başında geçirdiklerini ortaya çıktı.


Erkek öğrencilerin yüzde 25,2’sinin, kız öğrencilerin ise 24,8’nin günde iki saatten fazla bilgisayar kullandıkları, öğrencilerin yarısının söz edilen her üç faaliyet için ortalama ikişer saatten olmak üzere günlük toplam altı saatini müziğe, televizyon yayınına ve bilgisayar başında eğlenmeye harcıyor.

Bu rakamlar üzerinden bir yorum yapacak olursak şunları söyleyebilirim hiç çekinmeden: Gördüğünüz üzere oranlar bir hayli düşük. Bu ülkenin üniversite gençliğinin bu kadarı müzik dinliyorsa, ruhu estetize etme aracı olan ve dünyanın en eski sanat dallarının başında gelen müziğin üretim konusunun ülkemizde içler acısı durumda olduğu sonucuna varmak hiç de zor değil.

Cuma günü görüşene değin hepinize müzik dolu günler diliyorum.

Esen kalın…



Müfit Semih Baylan
Editör
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.