ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 146 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Focan'ın notalarından 40 yıldır özgürlük dökülüyor...Sayı: 967 - 15.03.2010


Günlerden bir gün, konser için yurt dışına çıkmaya niyetlenir Önder Focan. Bu ülkede yaşayan herkes gibi, toparlar evraklarını vize başvurusuna gider. Tüm evraklar tamamdır; ancak fotoğraflar kabul görmez. Çünkü malum fotoğraflar ’36 mm biometric’ değildir...

Sürekli yurtdışına çıkan ve o festival senin, bu konser benim koşan Focan, sıkıcı vize işlemleri nedeniyle halihazırda bunalmış bir vaziyettedir. Üzerine fotoğrafların ‘ölçümü tutmuyor’ diye kapıdan çevirilince, şeker gibi bir kişiliğe sahip olsa da, gerilir. İşleri halledip eve gelir, gitarı eline alır ve bir beste yapar: Adını da ’36 mm Biometric’ koyar...

Sonra bu isim Önder Focan’ın geçen yılın son aylarında bizlerle buluşan A.K. Müzik etiketli albümüne verilir. Kendileri Önder Focan’ın 12’nci albümüdür ve sanatçının dokuz bestesinden oluşur.

Önder Focan albümde kendisine eşlik eden Şenova Ülker (trompet, fluegel horn), Engin Recepoğulları (tenor saksofon), Hakan Çimenot (trombon), Erdal Akyol (akustik bas), Ediz Hafızoğlu (davul) ile birlikte; yani Önder Focan 6tet olarak bu ayın 18’inde Borusan Müzik Evi’nde, albümdeki parçaları seslendirecek. Focan’ın kariyerinde farklı bir yerde durur bu albüm; çünkü parçaların tümü Önder Focan 6 tet’e göre, yani trompet, tenor saksofon, trombon gitar, bas ve davuldan oluşan altılıya göre düzenlenmiştir. Focan’ın kendisi ise bu albümün farkını şöyle anlatır: “Albümde aranjörlük kısmımı kullandım. Üç nefesliye ilginç melodik şeyler yazdım. Üç nefesli düzenlemeleri silsilesi oldu. Ben bundan çok keyif aldım; çünkü çok güzel çaldı arkadaşlarım. Çok da güzel bir sada yakalandı. Bu albümün esası, bu üç nefesliyle yaptığımız ortak çalışmadır.”

FOCAN İÇİNDEKİ MÜZİĞE KULAK VERDİ

Türkiye’de caz dendiğinde akla ilk gelen İsimlerden biri Önder Focan. Bu sene 40’ıncı yılını dolduran müzik yaşamı, onu Türkiye’de caz, hatta blues meraklılarının ve özellikle gitaristlerin idollerinden biri haline getirdi. Çünkü Focan belli kalıpların içinde değerlendirildiğinde çok başarılı olduğunu söylemenin haddime düşmediğini düşündüğüm müziğini, aslında kalıplara koymadı. Vakti zamanında alaturka ezgilerle birleştirdi cazı, bunu ise modern dünyanın bir gerekliliği olduğu için değil, içindeki müziğe kulak verdiği için yaptı.

Müzik bilimiyle de pratiğiyle de ilgilenenlerin bildiği, iyi dinleyicilerin ise rahatlıkla duyabileceği gibi, müzikte tarzları birbirinden kalın çizgilerle ayırmak pek mümkün değildir. Gitardan örnek verecek olursak, aynı perdeler ve aynı teller içinde hem caz, hem blues, gamları mevcuttur, hatta bunları kullanarak pop ezgileri de çalmak mümkündür. Bu teknik ayrıntı müziği zenginleştirir. Önder Focan’ın müziği bu anlattıklarımın ispatı gibidir. Onun o ‘sıkı’ caz parçalarını dinlerken, müziğin içinde taşıdığı özgürlüğü duyumsar insan.  İmza blues tınılarıyla kendinden geçer...

Çünkü müzisyenliğini bir kenara koyarsak, insan olarak da huzuru ve huzursuzluğu aynı anda yaşar. Müzik yaparken de bu hislerini kusar.

Okuyucuya konserini haber vermek niyetiyle yazmaya koyulmuşken, 2010’dan 1970’i çıkarmak suretiyle müzikte 40 yılı devirdiğini fark ettim Focan’ın...

Nice senelere!

 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.