ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 63 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Romanlara müzisyen açılımı Sayı: 977 - 29.03.2010


Hemen hemen herkesin hayatında önemli bir yeri vardır müziğin. Bazen hüzünlerimizi, hayal kırıklıklarımızı, bazen de sevinçlerimizi notaların dokunuşuyla hissederiz yüreğimizde. Ancak bazı insanların hayatı müziktir. Onlar, kendilerini ezgiler ya da ritimler yoluyla ifade ederler ve müziğin bir hava akımı kuşattığı dünyaların içinde nefes alıp verirler. Mesela Romanlar, müzikten ayrı düşünülemez. Ezelden beri çok sayıda başarılı müzisyen çıkmıştır bu halkın içinden. Müziği meslek olarak benimsemeyen Romanlar bile hayatlarında önemli bir yer ayırmıştır seslere, ritimlere.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen pazar günü İstanbul’daki Abdi İpekçi Spor Salonu’nda Türkiye’nin farklı bölgelerinde yaşayan 10 bin civarında Roman’la buluştu ve onlara “Roman Açılımı”nı anlattı. Biz de Türkiye’deki en önemli Roman müzisyenlerden Balık Ayhan, Selim Sesler, Ahmet Özden ve Osman Dursun’a açılım hakkında ne düşündüklerini sorduk. Müzisyenlerin her biri açılım hakkında farklı düşüncelere sahip olsa da, Romanların ayrımcılığa uğradığı, en önemli sorunlarının ise işsizlik, yoksulluk ve eğitimsizlik olduğu noktasında birleştiler.

“Romanlara iş vermiyorlar”

Türkiye’nin en önemli klarnet virtüözlerinden biri olan Selim Sesler, açılımın Romanların sorunlarını çözebileceğine inanmıyor. “Nedir bu açılım? İşsiz insanların hepsine iş mi bulunacak, ayrımcılık ortadan kalkacak mı?” diye söze başlıyor ve şöyle devam ediyor: “Romanların yaşam koşulları çok kötü. Çoğu işsiz ve açlık sınırında yaşıyor. Romanlara yönelik, toplumdan kaynaklanan bir ayrımcılık var. Açılım kapsamında insanlara iş imkânı sağlanacak mı, sosyal güvence verilecek mi bunu bilmemiz lazım. Ayrıca Romanlar sürekli ayrımcılığa maruz kalıyor. Devlet müdahalesiyle bu ayrımcılığın ortadan kalkacağına inanmıyorum. Zihniyetin değişmesi lazım ve bu kolay değil. Trakya’da çok Roman var. Bir fabrika açılıyor ve insanlar iş başvurusunda bulunuyorlar. Romanlar’ın kimliklerinden dolayı çoğunlukla işe alınmadığını biliyorum. Romanlar ne yaptı ki insanlara?”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Abdi İpekçi Spor Salonu’nda yaptığı konuşmada, TOKİ’nin Romanlar için inşa ettiği konutların aylık 100-200 lira taksitle sahiplerini bulacağını söylemişti. Selim Sesler, Romanların önemli bir kısmının şehir merkezinde satıcılık yaparak hayatını kazandığını ve kent merkezine uzak bir noktada bulunan konutlardan işlerine ulaşmalarının zor olduğunu söylüyor. Sesler’e göre, Romanlar apartmanda yaşamaya alışık değiller ve âşina oldukları ortamlarda, ancak daha iyi koşullarda yaşamaları gerekir. Toplu konut yapılacaksa bile bunların yakınına okullar, fabrikalar yapılması ve Romanlara iş imkânı sağlanması gerektiğini söylüyor Selim Sesler.

Sesler, seçimin gündeme gelmesinin de bu açılım projesinin ortaya konmasında etkili olduğuna değiniyor. Müzisyen, Romanlar’ın sorunlarının çözülmesi için öncelikle topluma hâkim olan ayrımcı bakışın ortadan kalkması gerektiği düşüncesinde.

“Şimdi görüntüyü düzeltecekler”

Zurna virtüözü Ahmet Özden, Okay Temiz’le yaptığı çalışmalarla da müzikseverlerin hafızasında yer etti. Aynı zamanda Kumpanya İstanbul’un kurucusu olan Ahmet Özden’e de “Roman Açılımı” hakkında ne düşündüğünü sorduk. Romanların en önemli sorunlarının işsizlik ve eğitimsizlik olduğunu, hayatın hemen hemen her alanında da ayrımcılıkla karşı karşıya geldiklerini söyleyen Ahmet Özden, çoğu Romanın işsiz ve vasıfsız olduğuna da değiniyor.

Romanların sürekli ayrımcılığa maruz kaldıklarını hatta bazen okullarda bile dışlayıcı tavırlarla karşılaştıklarını anlatan Ahmet Özden, “Açılımın bu sorunları çözebileceğini sanmıyorum” diyor.

TOKİ’nin inşa edeceği konutların göçebe Romanlar için faydalı olacağına inanan Ahmet Özden, sözlerine şöyle devam ediyor: “Bu konutlar muhtemelen şehir merkezinin uzağında olacak. Zaten Romanlar, her zaman şehirlerin kenarlarında yaşadılar. Şimdi, görüntüyü düzeltecekler anladığım kadarıyla. Romanları yine şehirlerin kenarlarında ama bu kez apartmanlarda toplayacaklar. Roman çocuklarını okutmak, topluma kazandırmak önemli. Hükümet bu konuda çalışmalı.”

“Devlet ilk defa bizi muhatap alıyor”

Ahırkapı Roman Orkestrası’ndan kanuni Osman Dursun, Roman açılımını olumlu buluyor. “Başbakanımızın bizimle ilgilenmesi, sorunlarımıza eğilmesi hoşumuza gitti. Devlet, ilk defa bizi muhatap aldı ve bu çok önemli” diyen Dursun, Romanların tek sorununun barınma ve işsizlik olmadığını da sözlerine ekliyor. Dursun’a göre, üzerinde en çok durulması gereken konu eğitim. TOKİ’nin Romanlar için konut yapmasını da olumlu bulan Osman Dursun için açılımın anlamı, “Romanların varlığının devlet tarafından kabul edilmesi”.

“Başbakanımızı destekliyoruz”

Darbukasıyla harikalar yaratarak dinleyen herkesi kendine hayran bırakan Balık Ayhan, “Başbakanımız Romanlara büyük sözler verdi ve inanıyorum ki yerine getirecektir. Kendisini destekliyoruz,” diyor. Romanlar’ın en önemli sorunlarının işsizlik, eğitimsizlik, yoksulluk olduğunu ve bunları kısa zamanda çözmenin mümkün olmadığını ifade eden Balık Ayhan, “Romanlar, uygun işlerde istihdam edilirse iyi olur” ifadelerini kullanıyor.

Balık Ayhan’ın Romanlara yönelik ayrımcılık hakkındaki sözleri ise şöyle: “Ben, Balık Ayhan olduğum için ayrımcılıkla karşılaşmıyorum. Ama tabii ki toplum içinde Romanlara önyargıyla bakan insanlar var. Sanatçılar bu konuda tabiri caizse yırtmış durumda. Bu tür önyargıların diyalogla ortadan kalkacağına inanıyorum. Mahallelerde, semtlerde, insanların birbiriyle diyalog içinde olması lazım.”

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.