ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 28 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


The Times: “Türklere Yol Açın!” Sayı: 982 - 05.04.2010


İyi bir hafta geçirmeniz dileğiyle başlıyorum bugünkü yazıma.

Posta kutumuza düşen DHA kaynaklı bir habere göre, Ankara’da
Cer Modern Sanatlar Merkezi’nin,  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı açılış törenine, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Müdürlüğü sanatçılarının katılımının zorunlu tutulması ve sanatçıların bu zorunlu katılıma direnmesi üzerine, yoklama yapılacağı belirtilerek, sanatçıların katılımının sağlanması, bence bu hafta üzerine konuşulması ve durum değerlendirmesi yapılması gereken bir konudur.

Hele hele Kültür-Sanat Sendikası Ankara şube başkanı keman sanatçısı Eser Akman’ın bizzat basına yaptığı konuyla ilgili açıklama gerçekten düşündürücüdür.

Yani, sanatçıların, açılışta kalabalık görünüm sağlanması amacıyla konu mankeni olarak kullanılması.

Ve tabii ki modern sanata yoklama çekilmiş olması…

Tabi konuyla ilgili olarak Kültür Bakanı’nın yaptığı açıklama da modern sanata çekilen yoklamanın bir başka versiyonu olmalı.

***

Diğer taraftan konser verecek salon bulamayan, bulsa dahi prova yetersizliğinden eski başarılı günlerini mumla aratan İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası'nın durumu.

Bu konuyu basında en çok işleyen ve konu ile ilgili vahim durumu bizzat Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ile paylaşan kişi gazeteci Turfan Türenç, birkaç gün önce katıldığı bir açık oturumda bu vahim durumu dile getirmişti.

Ama kimin umurunda ya da bu durum kimin tasası?

***

Ama gelin görün ki, daha iki gün önce “konser verdiğimiz salonlara çok yüksek kira ödüyoruz” diye feryat eden Borusan Filarmoni Orkestrası, kuşkusuz ülkemizin çok çabuk büyüyen tek orkestrası.

Özel kuruluş olmanın verdiği rahatlıkla hareket edebilen bu orkestramıza, İngiltere’nin en saygın günlük gazetesi
The Times, geniş yer ayırdı.

Neil Fisher imzası ve “Türklere Yol Açın” başlığı ile yer alan haberde, “Türkiye'nin en yeni ve en hızlı büyüyen orkestrası” olarak tanımlanan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası için, “Türkiye'de klasik müzik alanında yeni bir coşku dalgası yaratıyor” yorumunda bulunuldu.

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın, Türk ezgileri ile yorumladığı Beethoven'in Dokuzuncu Senfonisi konserini konu alan haber, BBC Radyosu’nda da yankı buldu. Radyo ve gazete aracılığı ile İngiltere’de geniş bir kitleye ulaşan haberde, Beyoğlu'nda eski bir Osmanlı binasının Borusan tarafından restore edilmesiyle hayata geçen Borusan Müzik Evi’nden de bahsedildi. Haber içeriğinde, İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olduğu da vurgulandı.

Haber metninde, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Sanat Yönetmeni ve Sürekli Şefi Sascha Goetzel’in “Bölgesel müziğin, Batı besteciliği üzerinde büyük bir etkisi olduğunu göstermek istiyorum. Bu kurmaya çalıştığımız köprüye önemli bir destek olacaktır" yorumuna da yer verildi.

***

Bir orkestramızın, uluslararası düzeyde böyle bir başarıya ulaşması, tabii ki bu ülkenin bir vatandaşı olarak beni mutlu eder.

Hatta çok mutlu eder.

Ama devlet kendi sanatçılarını konu mankeni olarak kullanırken, devlet kendi senfoni orkestrasına doğru dürüst yer göstermeyip, Kuzguncuk’ta, Tekelin eski tütün depolarında ikamet ettirip, prova yapma olanağını bile doğru dürüst sağlamazken, özel sanat mekanlarının açılımına destek vermesi, kısa zamanda büyüyen özel orkestraların başarısını sessizlikle karşılayıp, sonra kendilerine yöneltilen sorular karşısında bir anda sanatın ve sanatçının hamisi kesilmesi gerçekten ilginç.

Buna bir açıklama getiremediğim gibi bir ad da bulamıyorum.

Ne yapayım. Bu durumda yetersiz kalıyorum.

***

Ama gerçekten yazık…

Çok yazık!

Devlet ödenek verdiği kurumlarını böyle hovardaca harcamamalı.

Sanatçılarını onur kırıcı biçimde örselememeli.

Çünkü gerçekten yazık oluyor bu ülkenin değerlerine, kaynaklarına.

Sakın kimse bana şunu söylemesin:

Özel sektör yapıyor bak!

O zaman devlet desteğini çeksin bu kurumlardan. Devletin sanatçısı olmaz!

Bunu söyleyecek kişilere ağzımdan çıkacak olan lafı, sadece terbiyeme sığdıramadığım için buraya yazmıyorum.

Devletin sanat kurumu da olur, sanatçısı da olur.

Hem de bal gibi olur.

Asıl olan bunların değerini bilmemiz gerekir.

Değerini bildikten sonra, aklın ve bilimin ışığında doğru biçimde sistematize edip doğru biçimde kanalize etmek gerekir.

Bütün mesele budur!


Çarşamba günü görüşene değin esen kalın.



Müfit Semih Baylan
Editör


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya 2 yorum yapılmış.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.