ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 114 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Müzik, eğitimde mucizeler yaratıyor.Sayı: 986 - 09.04.2010


Müzik çocukta odaklanmayı, dil becerisini arttırıyor, sosyalleştiriyor, bedensel gelişimi de olumlu etkiliyor. Müzik eğitimine bebek, anne karnındayken başlamakta yarar var ama enstrüman çalmak için beş yaşı beklemek gerekiyor.

Müziğin, çocuk eğitiminde ve gelişiminde çok önemli bir yeri var. Müziğin çocuğun gelişimine etkileri, çocuğun müziksel becerilerinin geliştirilmesi ve müzik eğitimi yoluyla müzik dışı becerilerinin geliştirilmesi olmak üzere ikiye ayrılıyor. Müzik, çocukların ritim, vuruş, tempo, melodi gibi kavramları öğrenmesini sağlarken, sosyal, duygusal gelişimin, dil ve kişilik gelişiminin sağlıklı olması için de katkıda bulunuyor.

Çocuklara müzik ile eğitim veren Gymboree Play & Music Turkey’in kurucusu Esra Taşar, müziğin çocuklar üzerindeki yararlarını ve bu konuda anne-babalara düşen görevleri anlattı:

Müzik beyni geliştiriyor

Bilim adamları, müzik eğitiminin beyindeki yeni bağlantı oluşumunu canlandırdığına inanıyor. Yapılan araştırmalar, erken müzik eğitiminin gerçekten de çocukların beyinlerindeki işlem merkezlerini geliştirdiğini gösteriyor. 3-5 yaş arası çocukların, altı aylık müzik dersinden sonra, matematik ve diğer bilimler açısından çok önem taşıyan uzaysal algılama testlerinde ve bulmacalarda heyecan verici gelişmeler gösterdikleri görülüyor.

Konsantrasyonu arttırıyor

Başarı için temel öğelerden biri olan konsantrasyon, çocuğun gördüklerini, duyduklarını ve okuduklarını hatırlamasını sağlıyor. Müzik, çocuğun konsantrasyonunu geliştirmesinin en etkili yollarından biri olarak öne çıkıyor. Çünkü yapısı bakımından sürekli bir düzen içeren müzik, kendi iç disiplini dolayısıyla da ciddi bir dikkat yoğunluğu gerektiriyor. Bu da çocukların konsantrasyonunu yükseltiyor. Müzikle gelişen konsantre olabilme becerisi, çocuğun yaşamındaki diğer alanlara da olumlu yansıyor. Konsantrasyon çocuğa, disiplini ve hedeflerini belirtip onları gerçekleştirmeyi öğretiyor, onu okul hayatına ve ileriye hazırlıyor.

Dil becerisi üst seviyeye çıkıyor

Çocukta dil gelişimi okul öncesinde gerçekleşiyor. Bu gelişimi destekleyen en güzel araç ise şarkı ve tekerlemeler. Müzik beynin sözel bölümünü de geliştirdiği için okul öncesi dönemde daha çok müzik eğitimi alan çocukların, dil öğrenme yetenekleri normal eğitim görenlere göre daha çok gelişiyor. Sözleri, dili ve duyguları geliştirici olan, ezgileri uygun ses aralığında yazılmış, söz-müzik cümleleri uyumlu, doğru cümle ve vurgulamalarla söyletilen şarkılar çocukların dil becerisini artırıyor.

Bedensel gelişime de etkisi var

Müziğin çocuk gelişimine olan yararlı etkilerinden biri de bedensel gelişim konusunda. Şarkılardaki soluk belirteçlerine göre nefes alma, solunum kontrolünü ve akciğer gelişimini sağlıyor. Enstrümanlarla çalışma, büyük ve küçük kasların gelişimini olumlu etkiliyor. Bu etkinliklerin grup içinde sürmesi ise gelişimi hem hızlandırıyor hem de iletişim becerilerine yeni bir pencere açıyor.

Çocuğu sosyalleştiriyor

Çocuğun, kendisini en iyi ifade edebileceği müzik türünde grupla çalışması, onun sosyalleşmesinde önemli bir yere sahip. Grupla birlikte şarkı söyleme, çocuğun sesini kullanmayı ve denetlemeyi keşfedeceği, uyum becerisini geliştireceği, işbirliğine dair disiplin kazanacağı türden bir etkinlikken; bireysel enstrüman çalması enerjisini olumlu yönlendirebileceği, kişisel doyum sağlayabileceği ve ritim-melodi duygusunu geliştirebileceği türden bir etkinlik olarak yararlı oluyor.

Doğumdan üç ay önce ona müzik dinletin.

Müzik eğitimi ne zaman başlamalı?

Uzmanlar, bebeklerde müzik eğitiminin doğumdan üç ay önce başlaması gerektiğini ifade ediyor. Doğumdan üç ay önce, bebeğinize müzik dinlettirdiğinizde, onun anne karnında daha aktif hareket ettiğini hissetmeniz mümkün. Hayatın sonraki döneminde de aynı müziğin bebek üzerinde bir tür sakinleştirici etkisi oluyor. Çünkü, bebeğin doğumdan sonra aynı armonileri dinlemesi, bilinçaltında anne karnının güvenliğini çağrıştırıyor.

Hangi yaşta, hangi müzik aleti?

Okul öncesi eğitimde, çocuğun müziğe olan ilgisini artırmak ve gelişimini sağlamak için çeşitli enstrümanlardan yararlanılıyor. Çocukların bu enstrümanları kendi kendilerine çalabilecek profesyonel bir eğitim alması için ise belli yaşlara gelmiş olması gerekiyor. Müzik eğitimcileri çocuklar için en uygun olan enstrümanların piyano, keman ve gitar gibi enstrümanlar olduğuna işaret ediyor. Ancak çocuğun, ciddi bir piyano eğitimi almak için en az beş yaşında olması, keman için yine beş ve klasik gitar için de yedi yaşına gelmiş olması gerekiyor. Diğer bir çok enstrüman için en uygun yaş ise 13 olarak gösteriliyor.

Anne ve babalara görev

Anne ve babaların, öncelikle çocuğun bu tür çalışmalardan hoşlanması için, daha önceden müzik, ritim ve dans sevgisini ona aşılamış olmaları büyük önem taşıyor. Çocuk, bir müzik aletini çalmaya başladığında başlangıçta anlamsız ve karışık melodiler ortaya çıkarabilir. Bu durumda da anne ve babanın, çocuğun cesaretini kırmaması gerekiyor.  


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.