ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 19 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Bilgisayarınızdaki Müzik Setiniz: WinampSayı: 989 - 14.04.2010


Benim gibi bir plak ve arşiv delisiyseniz mutlaka bir müzik setiniz olmalıdır. Hem de en az iki tane.

Bizim gençlik yıllarımızda müziğin yazıldığı PVC plaklarla yer yer dalga geçer, bizim şehrin belediye başkanı böyle asfalt dökemez derdik.

Çünkü uzunçalar denilen LP plaklar bazen normalinden daha kalın basılmış oluyordu.

Ancak bilgisayar denilen aptal makinenin hayatımızda yer almasından sonra müzik setimizde de inanılmaz bir evrim yaşadık.

Artık bilgisayarlarımızda çalışan Winamp dediğimiz program, bize gelişmiş müzik setlerinin yaşattığı müzik keyfini yaşattırabiliyor.

Hem de en ucuz ve kolay tarafından.

Ne zamandır bu konuyu işlemeyi ve edindiğim bilgileri aktarmayı düşünüyordum.

Demek ki ancak sıra gelmiş.

Multimedya dosyalarını açmak için kullanabileceğiniz sayısız programdan bahsetmek mümkün. Ancak konu ünlü MP3 dosyaları olduğunda, hiçbirisi Winamp'ın eline su dökemez.

Bilgisayarın sunabildiği imkanlar her geçen gün biraz daha artıyor. Gelecekte televizyon, müzik seti ve DVD okuyucusu gibi araçlara ihtiyacımız kalmayacak. Çünkü bilgisayar, bu cihazların hepsini bünyesinde barındırabilmektedir.

Ancak herşey, PC'nin gelişen yetenekleri ile sınırlı değil. Bu gelişime ayak uydurması gereken diğer bir sektör de, kuşkusuz yazılım sektörü. Neyse ki programcılar, geliştirdikleri yeni programlarla bu sürece büyük bir katkı yapmayı başarıyorlar.

Örnek olarak müzik konusunu ele alabiliriz PC'de müzik dinlemek için kullanılan çok sayıda program bulunmaktadır. Bunların başında ise, hiç kuşkusuz Windows'un Media Player'ı geliyor. Ancak tek alternatifin Media Player olmadığını da bilmenizde yarar var. Özellikle MP3 dosyalarını dinlemek için geliştirilen Winamp, günümüzde en çok tercih edilen multimedya yazılımlarından birisi.

Teknolojinin büyük bir hızla gelişmesi, müzik dosyalarının da giderek daha yüksek bir ses kalitesi sunmalarını sağlıyor. Kalitenin yükselmesi ise, bilgisayarın yakın gelecekte tam anlamıyla kapsamlı bir müzik sistemine dönüşeceğini gösteriyor. Hatta bilgisayarlar, bu gelişim sonucunda gelişmiş müzik setlerinden bile daha fazla özelliğe sahip olabilirler.

Bilgisayarınıza bağlayacağınız güçlü bir ses kartı ve kaliteli bir hoparlör seti ile, gerçek müzik keyfini yaşamanız mümkün. Bu konudaki gelişmelerden haberdar olmak için düzenli olarak internetteki kaynaklara göz atmanızda fayda var. Yeni geliştirilen dosya türlerini takip etmeli, bunları açmak için kullanabileceğiniz programları bulmalısınız.

MP3 formatının ortaya çıktığı ilk günlerde, birçok bilgisayar bu tip dosyaları dinleyebilmenize olanak tanıyacak kadar gelişmemişti. Doğru programı bulmak hiç de kolay değildi.

MP3 dosyaları, günümüzde tüm bilgisayarlar tarafından çalınabiliyorlar. Bu durumun baş kahramanı ise, hiç kuşkusuz Winamp MP3 konusunda yaşanan büyük karmaşa, Winamp'ın geliştirilmesi ile birlikte sona ermiştir.

Multimedya dosyalarını açmak için iyi bir yazılım mı arıyorsunuz? Eğer Windows XP işletim sistemini kullanıyorsanız, ünlü Media Player sizin için yeterli olacaktır. Ancak alternatif arayanlar, daha önce de söylediğimiz gibi farklı programlardan yardım almayı deneyebilirler.

Windows 98 gibi daha eski bir işletim sistemini kullananlar ise, kaliteli bir multimedya programı edinmek zorundalar. Tercih edilebilecek en iyi program ise Winamp'tır. Ancak bir arama motorunda daha kapsamlı bir araştırma yaparak diğer alternatifleri de bulabilirsiniz.

Bu sayfalarda, sizler için Winamp programını mercek altına alacağım. Programın sunduğu özellikleri öğrendiğinizde, Winamp'ın neden bu kadar popüler olduğunu daha iyi anlayacaksınız.

Winamp, Media Player ile birlikte en çok tercih edilen multimedya programlarından birisidir. Yaklaşık 8 yıl önce geliştirilen bu küçük program, o günden beri pek çok multimedya dosyası için kullanılıyor. Programı www.winamp.com adresinden ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Başlangıçta MP3 formatındaki dosyaları açmak amacıyla tasarlanan Winamp, geride kalan yıllar boyunca birçok küçük eklenti ile desteklendi. Bu eklentiler, programın yeni dosya formatlarını ve müzik CD'lerini de desteklemesini sağladılar Ayrıca CD'lerde-ki parçaları doğrudan MP3 dosyası haline çevirebilmesi, Winamp'ın sunduğu önemli özellikler arasında sayılabilir. Hatta dilerseniz, internet üzerinde canlı yayın yapan "önüne" radyo kanallarını bile Winamp ile dinleyebilirsiniz.

Programın son sürümü olan Winamp 3, müzik dosyaları ile birlikte video dosyalarını da açabiliyor. Yani bir VCD izlerken ya da herhangi bir MPEG dosyasını açarken, Media Player yerine Winamp 3'ü kullanma şansına sahipsiniz.

Winamp penceresi, ilk bakışta küçük ve basit görünümüyle çok da ilgi çekici değildir. Ancak bu küçük pencerenin üzerinde, ihtiyaç duyabileceğiniz her türlü düğmeye yer verilmiştir. Standart bir müzik setinde görebileceğiniz "Play", "Stop" ve "Next" gibi düğmelerin hemen hepsi, Winamp penceresinde de bulunur Çalma işlemi için bu düğmeleri kullanmanız yeterli Video dosyalarını izlerken de aynı düğmelerden yardım alacaksınız.

Pencerenin basit görünümünü, "skin" desteği ile değiştirme şansına sahipsiniz. Ancak bu özellikten ilerleyen bölümlerde bahsedeceğiz. Şimdi gelin, Winamp'ın sunduğu gelişmiş "equaliser"a göz atalım:

Hemen hemen tüm müzik setlerinde bulunan "equaliser" özelliğinin gelişmiş bir benzerine Winamp'da da rastlayacaksınız. Üstelik Winamp'ın "equaliser"ı, tam 10 ses kanalı üzerinde oynamanıza izin vermektedir. Grafik arayüzlü "equalizer" sayesinde tüm ses tonlarını ve frekanslarını duyabilir, sesi dinlediğiniz parçalara göre ayarlayabilirsiniz. Bu sayede dilediğiniz parçayı dilediğiniz ses ayarında çalmanız da mümkün hale gelecektir. Örneğin rock parçalarını dinlerken bas ayarını artırabilir ya da duygusal bir parçaya derinlik katabilirsiniz.

Piyasada satılan bazı müzik setlerindeki "pop", "jazz", "rock" gibi önceden hazırlanmış ayarlar da Winamp'ta bulunmaktadır. Grafik Equalizer panelini incelediğinizde üst tarafta "Presets" isimli küçük bir düğme gözünüze çarpacak. Bu terim, "önceden hazırlanmış" anlamına gelmektedir. Burada pek çok farklı ayar, hazır bir biçimde sizleri beklemektedir. Üstelik karşılaşacağınız ayarlar, müzik setindeki ayarlardan çok daha fazla seçenek sunarlar ve daha ayrıntılıdırlar. Uç zevklere hitap edebilecek "Dub", "Slea", "Ska" ve "Softrock" gibi özel ayarları müzik sitelerinde bulmanız pek mümkün değil Ancak Winamp, hepsini sizin için derlemiş durumdadır.

İster önceden ayarlanmış olsun, ister olmasın tüm ayarları siz de değiştirebilirsiniz Bunun için dikey çubukların üzerindeki küçük düğmeleri aşağıya veya yukarıya doğru oynatmanız yeterlidir. Tabii bunu yapabilmek için biraz müzik bilgisi gerektiğini de unutmamanızda yarar var. Ancak korkmanıza da gerek yok. "Equaliser"ı Öğrenmenin en iyi yolu, deneyerek doğru ayara ulaşmaktan geçiyor. Kısacası Winamp, ses ayarlarının zenginliği açısından gelişmiş bir müzik setinden hiç de geride kalmamaktadır.

Winamp'ın sunduğu faydalı özelliklerinden birisi de "playlist", yani şarkı listesidir. Bu özellik, adından da anlaşılabileceği gibi kendi şarkı listenizi oluşturmanızı sağlar. Liste, bilgisayarınızın kapasitesine bağlı olarak sayısız parçayı içerebilir.

Winamp'ın ana penceresi üzerinde yer alan "Playlist" düğmesine tıkla, şarkı listesinin görüntüleneceği pencereyi açabilirsiniz. Eğer daha önce Winamp ile farklı bir listeyi çaldıysanız, açılışta bu liste ile karşılaşırsınız. Listeyi silmek için, "Playlist" penceresindeki "REM" düğmesine basın ve açılan menüden de "REM ALL" düğmesine tıklayın. Sadece tek bir şarkıyı listeden çıkartmak isteyenler ise, "REM" düğmesine çift tıkla amaçlarına ulaşabilirler.

Listeye şarkı eklemenin iki farklı yolu bulunmaktadır. Bunlardan ilki, dosyayı sürükleyerek pencere içerisine getirmek ve buraya bırakmaktır. İkinci yol ise, "Playlist" penceresindeki "ADD" düğmesine çift tıklamaktır. Düğmeye çift tıkladığınızda, karşınıza küçük bir diyalog penceresi gelir. Bu pencereyi kullanarak listeye eklemek istediğiniz dosyaları bulabilir ve işlemi tamamlayabilirsiniz.

Dilediğiniz tüm parçaları listeye eklediyseniz, artık şarkıları çalmak için de hazırsınız demektir. Yapmanız gereken sadece "Play" düğmesine tıklamak ve müziğin tadını çıkartmak Winamp, tüm şarkıları listedeki sıraya göre çalmaya başlayacaktır.

Winamp ile çok sayıda farklı liste oluşturtmanız da mümkün. İlk listenizi kaybetmek istemiyorsanız, tek yapmanız gereken bu listeyi kaydetmektir. Bu sayede farklı türdeki şarkıları bir araya getirmeni de mümkün olabilir.

Listeyi kaydetmek için "Playlist" penceresinin sağ alt bölümünde yer alan "LIST OPTS" düğmesine basın. Açılan menüden "Save List" düğmesine tıklayın ve listenin nereye kaydedileceğini belirtin. "Kaydet" düğmesine bastığınızda, işlem tamamlanacaktır ve listeniz, " mp3ün uzantısı ile belirttiğiniz konuma kaydedilecektir. Artık bu simgeye tıkla listenizi tekrar tekrar açabilirsiniz. Listeden bir parçayı sildiğinizde, orijinal dosyanın da silineceğini düşünmeyin

Winamp'ın şarkı listesinden kaldırılan bir parça, aslında olduğu yerde kalır. Yaptığınız işlem ise, sadece parçayı listeden çıkartmakla sınırlıdır.

Winamp konusu oldukça geniş ve derin bir konudur. Sizlere bu yazımda, belki de çoğunuzun bildiği ama bilmeyenlerinde olduğunu düşünerek onlara yararlı olmak amacıyla sunduğum bu bilgileri oğlum Nevres Selim Baylan’ın katkıları sonucu derleyebildim.

Aslında bakmayın internette gazete falan yönettiğime.

Benim de bilmediğim çok şey var internet ve bilgisayar üzerine.

Bilgisayarınızdaki müzik setinizi düzenleme ve yönetme konusunda bu yazımla imarım sizlere yararlı olabilmişimdir.

Cuma günü görüşene değin esen kalın.



Müfit Semih Baylan
Editör







Kaynak:
http://www.winamp.com



Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.