ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 91 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Bu ülkenin bir avuç aydınlık insanları, oyuna gelmeyin... Bölünmek değil bütünleşmek... Fazıl Say - IKSVSayı: 995 - 22.04.2010


1987 yılında Almanya’ya öğrenci olarak gittiğimde, her seferinde şaşırtan, yıldıran ve mahcup eden o tuhaf sorgulama karşıma çıkmaktaydı: “Türkiye’de piyano var mı?”

Fazıl Say’dan gelen mektup bu sözlerle başlıyordu... Seçtiği zor yolu anlatıyordu:

“Bir ‘müzik evreni’ yaratmak kafamda… Ve oradan yola çıkmak sonsuz bir yolculuğa, bunca derdin olduğu bir dünyada.. ‘Türk’ kimliği ile dünyada var olmak. Size bazen alaylı, bazen şaşkın; ‘Türk piyanist’ denmesi, -sanki olmayacak bir durummuş gibi… Onların aklındaki belli başlı tabuları yıkabilmek, ‘egzotizm’ imajından sıyrılmak, kalakalınmış ‘yalnız başılığa’ çözüm üretmek, hep ‘diğerlerinden daha iyi’ olmak zorunluluğu, hep en küçük hatada ağır hasar gören olmak… Bu kurtlar sofrasında yardım eli uzatacak adres olmaması; hiçbir Türk orkestra şefinin, Türk oda müziği grubunun, Türk menajerin, Türk organizatörünün, Türk kültür destekçisinin, Türk sponsorun, dünya klasik müzik camiasında olmaması…”

UZUN İNCE BİR YOL

Bu çok zor ve ince uzun yolda Fazıl Say’ın nerelere vardığını bu sayfaların okurları iyi bilir… Yeni bestesi “İstanbul Senfonisi”yle taçlanan Dortmund’daki “Fazıl Say Festivali”nin ayrıntılarını daha yenilerde sizlerle paylaştım…

2010’da Hamburg’da da onun adına festival düzenlendi. Berlin’in Konzerthaus’unda  2010-11 sezonunda yorumcu ve besteci olarak “14” konserlik bir performans… Almanya’daki bütün klasik müzik festivallerine davet, büyük sezon serilerinin hepsine defalarca katılmakta… Yorumcu ve oda müzikçisi olarak Almanya’nın tüm ödüllerini 2 defa kazandı. Geçtiğimiz 10 yıl içinde ise Almanya’nın hemen hemen tüm orkestraları ile çaldı. 2008’de Almanya’da “yılın müzisyeni” seçildi. Birçok Avrupa ülkesinde ve Japonya’da da öyle… 1990’larda ABD’de de öyle New York Filarmoni ile 8 kez çaldı...  2002’de kızına yakın olmak için Türkiye’ye taşındı… Anadolu’ya turneler yaptı, festival kurdu, sürekli çaldı ve besteler yaptı…

Bunları anlattıktan sonra Fazıl Say mektubunda üzüntüsünü (kızgınlığını) dile getiriyordu. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali programı açıklanırken bir gazetecinin “Neden Fazıl Say yok” sorusuna Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer, Fazıl Say’ın son yıllarda Chopin ve Schumann yorumlamadığını belirterek yanıt vermişti… İşte bu yanıt, sanatçıyı incitmişti. Mektubun sonrası öfkeli bir tonda sürüyordu.

Klasik müzikle ilgilenen okurlar biliyor ki Fazıl Say’ın İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’na kırgınlığı daha önceye dayanıyor: Öfkesi, gözbebeği bestesi, “Metin Altıok Ağıtı”, ilk seslendirilişinde, sansürlendiği içindir… Ve bu, çok haklı bir kırgınlıktır.

2 PİYANO KONÇERTOSUNA 2 PİYANİST

Basın toplantısındaki soru “Neden Fazıl Say yok?”, “Neden İdil Biret yok” da olabilirdi. Üstelik İdil Biret dünya çapında Chopin ustası diye biliniyor. Ancak bu soru yine yanlış olurdu. Bir festival programı, içerdikleriyle sorgulanabilir. Dışarıda bıraktıklarıyla değil… (2010 İstanbul Kültür Başkenti’yken, neden Fazıl Say’ın bestesi “İstanbul Senfonisi” yok, daha mantıklı bir soru olabilirdi…)

Festival programına ilişkin Yeşim Gürer, 21 konserlik bir program içeren festivalde sadece 2 piyano konçertosu seslendirildiğini vurguluyor. Bunlardan biri, Dünyada Varşova’da Chopin Yılı’nı Chopin’in piyano konçertosunu seslendirerek resmi olarak başlatan Lang Lang. Diğeri Schumann piyano konçertosu yorumu “tüm zamanların en iyi yorumu” olarak gösterilen Radu Lupu. İkisi de olağanüstü isimler!

Yeşim Gürer şöyle diyor: “Evet Fazıl Say  bu sene festivalde yoktur, zira Chopin ve Schumann’ın ağırlıklı olduğu bir yılda seslendirilecek 2 konçertonun bu iki piyanist tarafından seslendirilmesini istedik. Bu bir artistik seçimdir ve artistik seçimler de sübjektif konulardır, ‘Niye onlar da Fazıl değil’ diye tartışılması da son derece gereksizdir.”

GAZETECİ DOSTLAR DİKKAT DİKKAT

Baştan söyleyeyim: Fazıl Say, benim için çok değerli bir sanatçı. Ne denli hassas, kırılgan olduğunu biliyorum, çocuk ruhunda kopan fırtınaları yakından izliyorum. Onu her şeyden, herkesten korumak, incinmemesi için elimden geleni yapmak istiyorum…

İKSV, yaşadığım kent İstanbul’a kimliğini, kişiliğini kazandıran, çağdaş evrensel değerleri sunan, beraber büyüdüğüm eşsiz bir kurum. Bir avuç gencin elinde, devletlerin hükümetlerin yapamadığını gerçekleştiriyor, hayatı yaşanabilir kılıyor. O gençlerden biri de Yeşim Gürer.

Sevgili okurlar, bu ülkede çağdaş aydınlık, yüzü ileriye dönük, yaratıcılığı önemseyen bir avuç insanımız var. Onları hepimiz kollamalıyız.

Biliyorum gazeteciler kavga sever, sisli puslu hava sever, düşmanlık sever. Farkındasınız herhalde: son zamanlarda her ama her alanda ayrımcılığı, düşmanlığı körükleyen, piyanistleri, sanatçıları, yazarları bile o taraf/ bu taraf diye bölen ayıran odaklar var! Gazeteler ve kimi gazeteciler bundan besleniyor! Yeter! Daha fazla oyuna gelmeyelim! Şurada aynı dili konuşan kaç kişi var ki!


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.