ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 20 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Vali İlhan Atış’dan “müzik açılımı”Sayı: 1001 - 03.05.2010


Mavi Nota’nın 1000. sayıya ulaşması nedeniyle gönderdiğiniz “tebrik” mesajlarına çok çok teşekkür ederim. Pek çoğunuza tek tek cevap vermeye çalıştım ama arada atladıklarım mutlaka olmuştur, mazur görün lütfen. Sağolun, varolun.

***

dün posta kutumuza yaklaşık iki ay öncesine ait bir haber düştü. Haberi bir sevgili dostumuz gönderiyordu ve diyordu ki ekinde “Müfit Bey haberi bir okuyun, umarım ilginizi çekecektir, daha sonra birlikte değerlendiririz.”

Gerçekten de haber ilgi çekiciydi.

Daha doğrusu hiç alışık olmadığımız türden bir haberdi.

Gazetede defalarca konu ettiğimiz ve yazdığımız üzere, özellikle son 10 yıl içinde okullarda müzik dersleri ve diğer seçmeli dersler sistemli olarak ortadan kaldırılmıştır. Artık bu derslerin okullarda varlığı kaldırmanın son aşaması durumundadır.

Adana valisi İlhan Atış, müzik, resim ve beden eğitim öğretmenleri ile yaptığı bir toplantıda  il genelinde vuku bulan eylemlerde çocukların kullanılmasına tepki göstermiş ve çocukların bu eylemlerde kullanılması halinde, çocukların ve ailelerinin, yeşil kartlarının iptal edileceğini belirttikten sonra asıl bizim için ilgi çekici açıklamasını yapmıştır.

Vali İlhan Atış, okullarda,
müzik, beden eğitimi ve resim derslerinin çok önemli olduğunu, ancak bunlar arasında müzik dersinin ayrı bir yeri olduğunu ifade etmiş.

Vali İlhan Atış, "Müziğin ne kadar önemli olduğunu benim size söylemem anlamsız olur. Zaten siz işin içindesiniz. Ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuz. Son zamanlarda çocuklarımızın da içinde bulunduğu gösterilerin arttığını görmektesiniz. Bana göre çocuklarımızı eğitmenin en baştaki şartı, müzik, beden eğitimi ve resim dersleridir. Müzik, beden eğitimi ve resim derslerine önem verdiğimiz takdirde, çocuklarımızı ruhen ve fiziken daha iyi yetiştirebileceğimizi düşünüyorum. Elimden gelse her sabah bütün öğrenciler derslere başlamadan önce 15 dakikalık müzik dersi verdiririm. Çocukların çok daha verimli, çok nitelikli yetişeceğine inanıyorum. Eğer bu konuya kaymakamlarımız da önem verir, milli eğitim ve okul müdürleriyle birlikte müzik öğretmenlerimizin sorunlarını azaltmaya çalışabilirsek, sanıyorum ki çok daha iyi sonuç alırız. Biz valilik makamı olarak, İl Milli Eğitim Müdürü'yle birlikte müzik dersinin ve müzik öğretmenlerimizin okulda farklı yerlerinin olduğunu düşündüğümüz için bu toplantıyı yapıyoruz" diye konuşmuş.

Müzik dersine önem verildiği zaman sokaklardaki çocukların çığlığı yerine, sokakları çocukların şarkılarının dolduracağını ifade eden Atış, öğretmenleri de şöyle uyarmış:

"Genç insanlar tekrar söylüyorum. Sokaktaki çocukların çığlıklarının yerini, molotofkokteylinin yerini, taşların yerini şarkılar almalı. Bakın gelecek sizsiniz, o nedenle size söylüyorum. Bunun yerini şarkılar almalı. Çocuklarımız okula giderken şarkı söyleyerek gitmeli. Öğretmenlerde bir yılgınlık değil de, bir bıkkınlık gördüm. İşte o da yok, onu da vermiyorlar. Bunların hepsi doğrudur, sanıyor musunuz ki, valilik makamında işler çok iyi gidiyor. Milli eğitim müdürü, kaymakam çok rahat, 'hayır' rahat değil. Bizim de problemlerimiz var. Ama o problemlerin içinde boğulmamanın yolunun beden eğitimi, müzik ve resim derslerinin olduğunu söylüyorum. Benim de derdim o. İşte insanlarımızın o sorunların içinde boğulmaması için müzik, spor ve resim derslerine önem vermesi gerekiyor. En başta da müzik dersine önem vermeliyiz. Öyle kolay kaçış yok. Müzik odası yok diye karşı çıkmayın. Müzik odası olmasın ne yapayım. Olması için çalışacağız. Müzik olmasa da bahçede müzik dersi yaptırırım. Bizim müzik öğretmenlerimiz öyleydi. Sizden de o kadar zor bir şey istemiyorum ama. Biz yanınızdayız. Müzik odası olması için de, enstrüman alınması için de yanınızdayız."

Vali İlhan Atış'ın konuşmasının ardından müzik öğretmenleri yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

Müzik öğretmenlerinin sıkıntılarını ve en başta veliler tarafından öğretmen yerine konulmadıkları konusunda bu gazetede devalarca yazılar çıktı hatta ben beli kaç kez bu konuya değindim.

Bunları biliyoruz ve o toplantıda haber kaynağına düşmeyen konuşmaları da az çok tahmin edebiliyorum.

Burada asıl önemlisi, özellikle son on yıldan bu yana devlet yönetimi tarafından sistematik biçimde önce azaltılan ve sonra iyi ce kaldırılma noktasına getirilen başta müzik dersi olarak diğer seçmeli derslerin eğitimdeki önemi ve yararı konusunda bir üst düzey devlet yetkilisinin açıklama yapması ve bunu önemsediğini belirtmesi.

Beni bu nokta çok ilgilendiriyor.

YÖK ile birlikte özerk konservatuar anlayışını bir yana bırakan ülkem yöneticileri bugün sanatçı ve eğitimci yetiştiren bu okullarımızı hangi kılığa soktu bunu çok iyi biliyoruz ve görüyoruz.

İşte bu ümitsizlik içinde kıvranırken Adana Valisi İlhan Atış’ın yaptığı bu açıklamalar yüreğime su serpti ve gelecek için bu konuda umutlanmaya başladım.

Umarım bu umudum boşa çıkmaz.

Adana Valisi Sayın İlhan Atış’ı ayakta alkışlıyorum.

Çarşamba günü görüşene değin esen kalın.



Müfit Semih Baylan
Editör
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.