ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 139 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Onlar, bir elin parmaklarını geçmeyen viyolacılarımızdan...Sayı: 1010 - 14.05.2010


Viyola, yaylı çalgılar ailesinin bir üyesidir. Alto ses tınısıyla öyle güzel bir sesi vardır ki, insanı alıp bir duygudan bir başka duyguya götürür. Kıbrıs’ın Kuzeyi’nde saplantı haline gelmiş keman, gitar ve piyano dışında viyola’nın varlığı, Güzel Sanatlar Lisemiz sayesinde ismini duyurabilmiştir. Hatta, değerli dostum Ersen Sururi’nin sahnelerde uzun zamandan beri çaldığı enstrümanın keman olduğu zannedilmiştir. Belki de kemana çok benzer olmasından dolayıdır ki, bu böyle yanlış bilinmekteydi ama, dostumun uzun zamandan beri sahnelerdeki enstrümanı viyola idi.  Benim de aldığım keman eğitimi bir yana, viyola eğitimi ve öğretimini geliştirecek eğitimlerin ardından, Güzel Sanatlar’da bu enstrümanın eğitimini verecek düzeye geldikten sonra, viyola isminin toplumda ve öğrencilerin ensruman seçimlerinde artık viyolanın ismi de anılır olması benim için gurur kaynağı olmuştu. Özellikle, viyola öğrencilerinin sayısının az da olsa artması, bu enstrüman konusundaki ümitlerimizin daha da artmasına neden olmuştur. Artık Kıbrıs’ın Kuzeyi’nde konservatuar mezunu viyolacıların olduğunu bilmek de sevindirici ümit vericidir.

Bir orkestranın viyolaya olan ihtiyacını karşılayacak öğrencilerimiz ve mezunların, Kuzey Kıbrıs sanat eğitimine ve sanat icrasına olan katkısı düşünülenden daha fazladır. İşte, yeni dönem viyola öğrencilerim olan Deniz Gür ve Melekcan Gönenoğlu Kuzey Kıbrıs’ın ilerki sanat icra dalında, birer isim olacaklar. Böylece viyola ismi, adanın daha da geniş coğrafyasına yayılabilecek.

Melekcan 16 yaşında Lefkoşa’da ikamet ediyor. Deniz ise 17 yaşında ve Mağusalı. İkisi de çok yetenekli sanat öğrencileri. Melekcan, annesinin eski piyanosuyla oynayarak başladığı sanat serüvenine, artık gerçek anlamda sanat eğitimi aldığı AGSL’de devam ediyor. Deniz ise, ailesinin kendisine aldığı kemanla ve aldığı özel derslerle sanat yaşamına katılmış. AGSL yetenek sınavlarını kazandıktan sonra, Ankara Hacettepe Konservatuarı sınavında da başarılı oldu. Bir süre Ankara’da süren eğitimin ardından tekrardan Kıbrıs’taki AGSL’ye döndü. İkisinin de tercihleri viyola oldu. İkisi de, viyola çalmanın verdiği keyifle ne kadar doğru bir seçim yaptıklarının farkındalar. Bir sene sonra AGSL’den mezun olacak olan sanat ve viyola aşığı bu gençleri, daha çok uzun ve zor bir yolculuk beklemekte. 2010, onlar için çok zor kararların verileceği bir tarih.

Özellikle sanat alanında, yurtdışında kendilerini geliştirecek üniversiteleri seçmeleri gerekecek. Artık sadece Türkiye değil, Avrupa’nın herhangi bir ülkesi de onlara çok yakın. Şu anda aldıkları eğitimle bu ülkelerde sanat eğitimlerini rahatlıkla ve cesurca sürdürebilecekler. Evet, şimdilik bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda olan, Kıbrıslı viyola icracılarının sayısı hızla artmakta ve gelecek için bizlere ümit vermektedirler. Yine bir umutla,  bir gün açılabilecek olan bir senfoni orkestrası için de, hazır elemanlar onlar. Yani dışardan ithal değil yerli sanatçılarımız olacaklar. Alacakları yüksek eğitimin ardından ülkelerine dönmelerini sağlayacak iş ortamının yaratılması ise, yetkililerin sorumluluğunda. Yurtdışında sanat eğitimi alan birçok öğrencimiz adaya dönmüyor, dönemiyor. İşte bu günler, yetkili sayılan insanların sorumluluklarını ne kadar yerine getirdiklerini sorgulama zamanıdır.

Sanatçılarımızın KKTC’de yaşamalarını istiyorsak tabi.
  

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.